De Europese economie ziet (voorzichtig) licht aan het einde van de tunnel

De wereld in beeld

1. Verenigde Staten
 

 • Hebben we binnenkort een mini-akkoord in het kader van de handelsoorlog?
  De voorbije maand kwam de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China opnieuw geregeld op de voorgrond.  President Trump kondigde aan dat er snel een akkoord uit de bus zou komen. Zoals vaak het geval is, sprak de Amerikaanse president voor zijn beurt en werd hij teruggefloten door de Chinese president Xi Jinping. Vorige week ondertekende de Amerikaanse president twee wetten die steun betuigen aan de betogers voor meer democratie in Hongkong. China was hierdoor duidelijk ontstemd en reageerde (uiteraard) met sancties. Met onmiddellijke ingang trof China sancties tegen de Amerikaanse marine en tegen enkele ngo’s. Amerikaanse oorlogsbodems mogen niet meer aanleggen in de vroegere Britse kolonie om de matrozen walverlof te geven en bij de ngo’ s waren het mensen- rechtenorganisaties die sancties kregen opgelegd. Dit voorval zou mogelijk kunnen wegen op de handelsbesprekingen.
 • Amerikaanse industrie vertoont nog steeds zwakte.
  Het ondernemersvertrouwen in de Verenigde Staten vertoont nog geen tekenen van herstel. Andere zogenaamde harde data (BBP-groei, werkloosheid, consumentenvertrouwen) wijzen echter wel op een positieve kentering. Dit betekent echter nog niet dat we terug aanknopen met een sterke economische groei, het betekent wellicht dat een recessie kan worden vermeden. Dit bevestigt de visie van KBC Asset Management dat de Amerikaanse Centrale Bank even aan de zijkant zal blijven en de rente onveranderd zal laten.
 • Amerikaans resultatenseizoen: verrassend.
  Het resultatenseizoen ligt grotendeels achter ons. Over het algemeen noteerden we meer positieve verrassingen dan uitschuivers. In de Verenigde Staten kon nipt een winstdaling worden vermeden. De defensieve sectoren presteerden het best.

Zoals in een vorige editie aangegeven, lagen de verwachtingen m.b.t. de winstgroei laag en dat is de reden dat er met mooie resultaten kon worden uitgepakt. De financiële markten grepen deze cijfers aan om in de maand november te stijgen naar recordhoogtes.

2. China

 • Chinese economie kende al betere tijden

De kans op een akkoord in de handelsoorlog wordt versterkt door het feit dat China meer en meer last krijgt van die handelsoorlog. Zo circuleren cijfers dat de groei in China, die nu nog boven 6% ligt, in 2020 zou dalen naar 5,7%. Het terugschroeven van een aantal importheffingen door de VS voor Chinese goederen kan soelaas brengen en de groei mee ondersteunen. Zelf nam de Chinese Centrale Bank de beslissing om de rente met 0,05% te verlagen en werden nieuwe liquiditeiten in de markt gepompt. Die steunmaatregelen zouden de Chinese groei moeten ondersteunen.

3. Eurozone

 • Europese economie ziet (voorzichtig) licht aan het einde van de tunnel.

Recente macro-economische cijfers wijzen op een herstel van de Europese groei met 0,2% op kwartaalbasis. Dit lijkt weinig maar is meer dan eerder door de OESO werd verwacht. We zien dat landen zoals Frankrijk en Spanje sterk presteren.

Duitsland is het zwakke broertje maar in de loop van de maand november kwamen enkele positieve zaken naar boven:

 • de Ifo-index (ondernemersvertrouwen) steeg van 94,5 naar 95. Dit is een kleine stijging, maar die werd zeer positief onthaald;
 • een recessie werd vermeden aangezien de groei afklopte op +0.1%;
 • de ZEW-index (beleggersvertrouwen) ging hoger;
 • de export, voornamelijk in de autosector, was voor het eerst in lange tijd, positief.

Globaal stegen de Europese inschrijvingen van nieuwe auto’s met 8,6 (cijfers oktober) ten opzichte van een jaar eerder. Dat is het hoogste niveau sinds 2009.

De Europese industriële productie dikte aan met 0,1% (terwijl een krimp van 0,2% verwacht werd). Op jaarbasis steeg de industriële productie met 1,7%, eveneens beter dan verwacht.

De vertrouwensgegevens van de Europese Commissie kwamen beter uit dan verwacht. Dankzij de dienstensector en de consument verbeterde het zakelijke sentiment in november van 100,8 naar 101,3 punten. De ergste fase van de groeivertraging lijkt hiermee achter de rug. Weliswaar kunnen we nog niet spreken van een economische lente, maar een stabiele omgeving is al een begin.
 

 • Derdekwartaalresultaten bevestigen niet.

Europa slaagde er in het derde kwartaal opnieuw niet in om winstgroei op te tekenen tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Voor 2020 tonen de analisten zich alvast heel wat optimistischer, namelijk een winstgroei van bijna 10%, wat KBC Asset Management toch wel optimistisch vindt. Dit houdt meteen ook in dat de ECB wellicht een afwachtende houding zal aannemen.
 

 • Brexit-test op 12 december.

 

1. Beurzen

Het afnemen van de handelsspanningen (voorlopig althans) en de beter dan verwachte derdekwartaalresultaten zorgden in november opnieuw voor een record van de S&P500. De steun aan de betogers in Hongkong en de aankondiging van tegenmaatregelen door China zorgden voor een daling van de markten de laatste week van november.

 

Ook in Europa zien we een gelijkaardig beeld. In de derde week van november noteerden de Europese beurzen op het hoogste niveau sedert 2015. Echter ook hier zien we een terugval van de beurzen, eerder te wijten aan winstnemingen na de perikelen in de VS.

 

De opkomende markten blijven hun opmars verder zetten, dankzij beter dan verwachte groeicijfers in de diverse landen.

2. Obligatiemarkten

De Duitse tienjaarsrente viel opnieuw naar een historisch dieptepunt deze zomer. De afgelopen zes maand is de rente eerst fors gedaald met ongeveer 0,5%, maar recent is er weer 0,3% bijgekomen, waardoor een bodem mogelijk werd vastgelegd. In de VS was de daling van de langetermijnrente over die periode iets sterker, maar ook daar werd een dieptepunt bereikt begin september. De huidige signalen wijzen nog altijd in de richting van een vertraging van de economische groei en een lage inflatie. In combinatie met de vele aanwezige risico's (handelsconflict, brexit …), zijn veel beleggers in 2019 naar de veiligere obligatiemarkten gevlucht, waardoor de langetermijnrente zowat wereldwijd onder druk lag.

De Amerikaanse Centrale Bank (Fed) heeft de beleidsrente nu al driemaal verlaagd dit jaar. De onzekerheden rond het handelsconflict, de zwakkere economische groei en een inflatie onder de doelstelling, hebben de Fed overtuigd dat een soepeler rentebeleid nodig is. Op de vergadering van oktober werd de rente dus opnieuw verlaagd met 25 basispunten. Voorzitter Powell merkte op dat de risico's rond het economische groeiscenario recent verbeterd zijn. Zo probeerde hij aan te geven dat dit waarschijnlijk de laatste knip was voor enige tijd.

In september kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) ook een hele reeks stimulusmaatregelen aan. De depositorente werd onder andere verlaagd van -0,4% naar -0,5% en het aankoopprogramma van obligaties werd weer opgestart. De ECB gaf ook aan dat dit extra soepel monetair beleid wordt aangehouden zolang de inflatie niet in de buurt van de 2% komt. Duitse obligaties vervullen nog altijd een rol van veilige haven en blijven daarom in trek bij de beleggers, waardoor de rente zakte en er een negatieve vergoeding is voor zowat alle looptijden. Ook perifere risicopremies daalden de afgelopen maanden, specifiek in Italië waar beleggers vertrouwen uiten in de nieuwe regering, die de confrontatie met de EU eerder zal mijden.

Door de vele onzekerheden zijn turbulenties op de markten waarschijnlijk en bedrijfsobligaties zijn daar vaak gevoelig voor. De vooruitzichten zijn eerder gemengd. In deze periode van lage rente blijft de appetijt bij beleggers groot, waardoor de risicopremie daalt. Ondanks de vertraging van de economische groei en dalende winstgevendheid van de ondernemingen, blijven zij echter financieel meestal gezond. De kans op faillissementen is daardoor nog altijd laag. 

Asset allocatie

In de maand november verhoogden de strategen van KBC Asset Management de weging van aandelen in de diverse portefeuilles. Aandelen werden met 2,5% verhoogd tot een neutrale positie. De redenen hiervoor zijn :

 •  een mogelijk (mini)akkoord in de handelsoorlog
 •  een zachte brexit
 •  diverse (Europese) indicatoren die verbeteren.
   

De keuze in de aandelenselectie gaat uit naar:

1. Bedrijven die eigen aandelen inkopen (zowel in Europa als in de Verenigde Staten).
2. Investeringen in waterbedrijven die kunnen die inzetten op een verhoogd en milieuvriendelijker wateraanbod en -infrastructuur.
 

Wenst u meer informatie over dit onderwerp of over de KBC-Beleggingsstrategie: uw private banker of wealth offiver is uw aanspreekpunt.  

Of vraag een afspraak voor een eerste kennismakingsgesprek, volledig vrijblijvend.

Maak een afspraak

Disclaimer
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveiling of advies.