De wereld in beeld: boeiende tijden

De beurzen blijven op hun elan doorgaan, maar ondertussen swingt de inflatie de pan uit en laten doemdenkers meer en meer de term ‘stagflatie’ vallen. Stagflatie: een combinatie van amper of geen groei en hoge inflatie, een omgeving die door de centrale banken moeilijk te bekampen valt. De aanhoudende pandemie zorgt voor vertragingen in de toeleveringsketen, de productie wordt her en der door bedrijven teruggeschroefd, zodat de prijzen steeds meer stijgen. Dit tempo van prijsstijgingen is al twee decennia niet meer voorgekomen. Het is duidelijk dat de komende maanden de consumentenprijzen nog zullen stijgen. De centrale banken blijven vooralsnog bij hetzelfde verhaal: het zijn allemaal maar tijdelijke fenomenen. Bij de Europese Centrale Bank (ECB) toverden ze zelfs een nieuwe term uit hun hoed: shortflatie. De inflatie is voor de centrale bankiers immers van voorbijgaande aard en de economie blijft sterk en robuust. De consument die ziet ondertussen wel zijn uitgaven, en niet alleen de energiefactuur, dag na dag stijgen. De beurzen? Die stijgen ondertussen bijna ook dag na dag, met dank aan prima kwartaalcijfers.

Aandelenmarkten in bloedvorm

Ondanks alle bekommernissen waar de wereldeconomie mee geconfronteerd wordt, lijken de aandelenmarkten maar één richting te kennen: ‘the sky is the limit’. Af en toe zien we een kleine hapering, maar de correcties, amper die naam waardig, zijn steeds korter en beperkt in tijd. Vastrentend valt er amper rendement te rapen. Bedrijven en beleggers zitten met hopen cash en dus heeft Tina ondertussen haar naam veranderd in ‘Trina’ (there really is no alternative).

Beleggers kijken uiteraard naar waarderingen en de sterker dan verwachte kwartaalcijfers ondersteunen de optimisten onder hen. Stijgende koersen staan voor oplopende waarderingen, behalve als de bedrijfsresultaten voldoende mee de hoogte ingaan. We zitten volop in het derdekwartaalresultatenseizoen en de bedrijven stellen ons zeker niet teleur. Bovendien is de vrees voor doorstijgende rentes ook zo goed als gaan liggen.

Amerikaanse consument heeft er weer zin in

Na drie opeenvolgende dalingen in het consumentenvertrouwen noteerden we terug een meer optimistische Joe Sixpack. De Philadelphia Fed Business Outlook schetst een duidelijk beeld: de orders zitten in de lift, de vraag is sterk, maar vooral door een gebrek aan personeel is er wel een zeer sterke prijsdruk. Ook de detailhandelsverkopen groeiden sterker dan verwacht. Ondanks de beperkingen inzake prijs en beschikbaarheid toont de Amerikaanse consument zich veerkrachtig. Dat is alleszins hoopgevend voor de algemene economische groei en de winstontwikkeling op bedrijfsniveau en compenseert enigszins de bezorgdheid over de inflatie.

Het politieke touwtrekken over de Amerikaanse schuldenlimiet is ondertussen weer voor even naar de achtergrond verdreven. Niet voor lang echter, want op 3 december volgt de volgende deadline. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde al dat de AAA-kredietrating wel eens onder druk kan komen te staan. Het schuldenplafond ligt momenteel op 28,4 biljoen dollar en dat moet opgetrokken worden om een Amerikaanse kredietcrisis te voorkomen. Wordt ongetwijfeld vervolgd einde november.

Afkoeling voor de Chinese economie

De tweede grootste economie ter wereld koelde in het derde kwartaal flink af. Jaar op jaar zwakte de groei af tot 4,9%. Op zich geen verrassing, daar China niet ontsnapt aan de gevolgen van de pandemie. Grote bedrijven moeten door een energietekort de productie verlagen, het noorden van China gaat gebukt onder zware natuurrampen en de implosie van Evergrande weegt niet alleen op de vastgoedsector maar op de ganse economie.

De groeicijfers van weleer zijn definitief verleden tijd in China. Voor Xi Jinping ligt de prioriteit nu op de kwaliteit van de groei en niet langer op de kwantiteit. Hij gaat voor een gemeenschappelijke welvaart, ook al gaat dit ten koste van de groei. Hiervoor moet de partij de privésector in het gareel houden, waarbij scenario’s zoals met Evergrande in de toekomst koste wat kost moeten worden vermeden.

Economische data in Europa

Ook Duitsland blijft niet gespaard van de toeleveringsproblemen. Zeker in de sector van halfgeleiders worden onze oosterburen geconfronteerd met schaarste, die vooral de autosector treft. De Bundesbank verlaagde de groeicijfers voor het ganse jaar van 3,5% naar 2,6%. Voor 2022 werd de groei wel opwaarts bijgesteld, van 3,6% naar 4,1% , alvorens te normaliseren in 2023 (1,6%). Ook hier zien ze de inflatieopstoot als een tijdelijk fenomeen. De prijsstijgingen zouden in 2022 afnemen tot 2,2% en 1,7% in 2023.

Opvallend nieuwsje uit het financiële hart van Europa: achter de muren van het hoofdkwartier in Frankfurt blijkt het meer en meer te rommelen. Jens Weidmann, hoofd van de Bundesbank geeft er na 2 jaar, nadat hij was herbenoemd voor een termijn van 8 jaar, de brui aan. De lijst van medewerkers die de Bundesbank of de ECB verlaten, begint langer te worden. Er heerst vooral onvrede over de verschuiving van de ECB naar een meer onconventioneel beleid.

Zwarte goud stoomt door

In oktober rondde een vat Brent olie voor het eerst sinds oktober 2018 de kaap van 80 dollar. Hiermee werd ook een belangrijke technische horde gesloopt. We zetten even alles op een rijtje. In juli besliste de OPEC+ groep om de productie met 400.000 vaten per dag te verhogen en dit tot de lente van 2022. De druk op de OPEC+ om de stijgende olieprijs een halt toe te roepen, was groot. Echter, niemand op de vergadering verroerde een vin. De escalerende energiecrisis weegt meer en meer op het economische herstel. Zeker in Europa, dat meer dan 60% van de energie van buiten Europa importeert. Ook in China ziet men zwarte sneeuw. Door de energieschaarste worden bedrijven afgekoppeld van het elektriciteitsnet en gaat het terug steenkool importeren uit Australië.

Waar er verliezers zijn, zijn er meestal ook winnaars. Niet alleen de OPEC+-landen zien de oliedollars binnenstromen, ook een land als Noorwegen profiteert van de gestegen olieprijs. De Noorse kroon kende ondertussen een mooie remonte en sloop recent de psychologische drempel op 10.

Een ‘turkey’ op uw bord in ‘Turkey’

Enkele dagen geleden was in het alom geprezen BBC-journaal de ‘turkey’ het hoofdonderwerp. Niet Turkey (Turkije) maar de kalkoen, met kleine letter dus. Ramp o ramp, want de kerstmaaltijd van miljoenen Britten staat blijkbaar op de helling. De beestjes zullen het graag horen. Er zijn simpelweg te weinig vrachtwagenchauffeurs en bekwaam verwerkingspersoneel om de traditionele kerstdis op het Britse bord te krijgen. In het Verenigd Koninkrijk is er dezer dagen van alles een tekort. Eigen schuld dikke bult?

Blijven we bij Turkey, met hoofdletter, waar Erdogan het bruin bakt. De inflatiecijfers gaan door het dak en belanden op niveaus die we soms uit Zuid-Amerikaanse contreien horen overwaaien. De algemene inflatie zit nu al op 19,58%, de kerninflatie op 16,98%. Stijgende inflatie, dan zou je een rentestijging verwachten. Niet in Ankara: men verlaagt er de beleidsrente tot 16%. De centrale bank van Turkije luisterde met één oor naar de ECB, want ook hier ziet men de inflatiestijging van voorbijgaande aard zijn. Het rommelt daar behoorlijk in Turkije. President Erdogan ontsloeg drie centrale bankiers die dwarslagen. Het vertrouwen in de Turkse munt is inmiddels ver zoek. De Turkse lira haalt het ene dieptepunt na het andere. Voor de Europese bedrijven, actief in Turkije, zijn het ter plaatse barre tijden. Zij krijgen minder euro’s voor hun Turkse lira’s. Voor de vakantieganger is een muntcrisis een opportuniteit. U krijgt immers (veel) meer lira’s voor een euro. En voor enkele Turkse lira’s krijgt u ginds waarschijnlijk wel een ‘turkey’ op uw bord, hopelijk niet té bruin gebakken …

Fixed income markten oktober

Stijgende grondstofprijzen, disrupties in de aanvoerketens van bedrijven wereldwijd en een sterk aantrekkende economie na de covidpandemie zorgen voor hoge inflatiecijfers. Stilaan hebben markten zich verzoend met het geloof dat deze inflatie-opstoot wel eens hardnekkiger zou kunnen blijken dan eerst gedacht. De stijgende rente op overheidsobligaties in de westerse landen getuigt van deze nieuwe marktconvictie.

Vooral in de Verenigde Staten anticipeert men op meer en snellere renteverhogingen, waardoor de rentecurve er vlakker wordt. ‘Bearish flattening’ noemt men deze evolutie: de kortetermijnrente stijgt sneller dan de langetermijnrente.

In de eurozone, waar toekomstige renteverhogingen later worden voorzien, zagen we de afgelopen maand een versteiling van de curve. Zo steeg de 10-jaarsrente op Duitse overheidsobligaties met 9 basispunten, die op 2 jaar met slechts 3 basispunten.

Andere landen staan al verder in de rentecyclus en trokken de afgelopen weken hun rentetarieven op: Rusland, Hongarije, Polen, Nieuw-Zeeland, Tsjechië zijn maar enkele recente voorbeelden.

Vreemde eend in de bijt was Turkije, waar de centrale bank onder invloed van president Erdogan de rente fors verlaagde in een periode van snel oplopende inflatie. Het resultaat van dit onorthodoxe beleid was dat de Turkse Lira kelderde naar nieuwe minima t.o.v. de euro.

Op het vlak van de bedrijfsobligaties was oktober een eerder rustige maand. De kredietspreads (vergoeding bovenop de veilige overheidsrente) bleven nagenoeg stabiel voor zowel de kwaliteitsvolle als de junk-obligaties. In een klimaat van stevige economische groei zullen junk-obligaties goed blijven presteren. De investment grade-obligaties daarentegen zijn sterk gecorreleerd met de overheidsobligaties en zullen in een stijgend renteklimaat af te rekenen krijgen met dalende koersen.

Op het vlak van de wisselkoersen viel op dat de munten van landen waar de rente werd verhoogd, het goed deden de afgelopen periode.
Ook de dollar maakte een goede beurt en noteert op 1.16 per euro.

Asset allocatie

De terugkeer naar normaal blijft op schema, maar het groeitempo kan op korte termijn wat aan vaart verliezen.

De heropeningspiek ligt in de meeste regio’s achter ons. Tijdelijk hogere inflatiecijfers wegen op de groei. Ze zijn het gevolg van hogere energieprijzen en flessenhalzen in het goederenvervoer die zorgen voor verlengde leveringstermijnen.

Dankzij het sterke economische herstel en het spectaculair snel opveren van de bedrijfswinsten bereiken de aandelenmarkten nieuwe records.
We behouden ons vertrouwen in de economie, maar we gaan ervan uit dat de groeivertraging tijdelijk wat op het marktsentiment kan wegen.

Door de erg lage rente is er geen echt alternatief voor aandelen (TINA), maar we worden tijdelijk wel iets voorzichtiger. We brengen binnen de allocatie het aandelencomponent op neutraal. Binnen de sectoren zijn we positiever voor de defensievere sector van gezondheidszorg. Producenten van niet-cyclische consumentengoederen hebben het vaak moeilijk om de gestegen kosten door te rekenen aan de consument. We verlagen de visie hier naar onderwegen.

Een beleggingsstrategie op uw maat. 

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth officer is uw aanspreekpunt.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief
analist Aandelen&Opties KBC Private Banking&Wealth

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.