Europese economie duidelijk aan de beterhand

De wereld in beeld

1. Verenigde Staten

15 januari: ondertekening mini-akkoord in het kader van de handelsoorlog
De voorbije maand kwam de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China opnieuw sterk op de voorgrond. De Amerikaanse president kondigde begin december aan dat een handelsakkoord wat hem betreft gerust na de verkiezingen kon worden geregeld. Een uitspraak die onmiddellijk door zijn onderhandelaars werd tenietgedaan. Tenslotte kwam een mini-akkoord uit de bus waarbij een aantal heffingen worden geschrapt. Eind 2019 kondigde het Witte Huis aan dat er op 15 januari een ontmoeting is tussen de Amerikaanse president Trump en de Chinese president Xi Jinping. Op die dag wordt het akkoord ondertekend. Later op het jaar reist president Trump naar Beijing om te onderhandelen over fase twee, zo maakte hij bekend op zijn gebruikelijke manier, per tweet.

President Trump neemt andere landen in het vizier
Afgelopen maand kondigde president Trump importtarieven aan op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië. Hij had voordien beide landen beschuldigd van forse devaluaties van hun munt de voorbije jaren.

Ook de EU passeerde de revue. De Franse regering voerde een belasting in op (Amerikaanse) digitale bedrijven die actief zijn in Frankrijk. Een Amerikaanse studie stelde dat deze belasting discriminerend is. Als reactie op deze Franse belasting kondigde de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger aanvullende heffingen tot 100% aan op Franse producten (kaas, schuimwijn, handtassen en enkele schoonheidsproducten). De invoertarieven kunnen ingevoerd worden na een hoorzitting in januari.

Bbp-groei in VS stabiliseert
De Amerikaanse economie doet het nog steeds goed dankzij het hoge consumentenvertrouwen en de steun uit de arbeidsmarkt. Er werden in december meer banen gecreëerd dan verwacht, nl. 266.000 tegenover 180.000 verwacht. De werkloosheid daalde naar 3,5% en het gemiddelde uurloon steeg met 3% op jaarbasis. Dit zou de consumptie verder moeten ondersteunen.

De Amerikaanse kleinhandelsverkopen stelden dan wel wat teleur, met een maandwinst van slechts 0,2%. Online detailhandelsverkopen werden door Thanksgiving en Black Friday aangevuurd, maar kledingwinkels en restaurants tekenden voor een flinke daling.

Positief waren dan weer de cijfers uit de Amerikaanse huizenbouw en de verwerkende nijverheid. Er werd een verrassend aantal nieuwe woningen gebouwd en de bouwaanvragen stegen naar het hoogste niveau sinds mei 2007. Dat wijst duidelijk op vertrouwen bij de Amerikaanse consument.

De groeiverwachting voor de Amerikaanse economie schatten onze macro-economen op 2,3% voor 2019 en 1,7% voor 2020.

2. China

Opbeurend nieuws over de Chinese economie
Voor de 17de opeenvolgende maand zijn de Chinese autoverkopen, een graadmeter voor de economische activiteit, gedaald. Na een daling met 5,2% in september en 4% in oktober was in november met 3,6% wel sprake van een vertraging. Net als de voorbije maanden was terugval (-43,7%) in de categorie van de zogeheten new energy vehicles of NEV’s. Dat zijn de plug-in hybrides, de volledig elektrische wagens en de waterstofwagens. De daling heeft alles te maken met de verminderde subsidies voor dit segment.

Vanuit China kwam het goede nieuws dat de industriële productie en de omzet van de kleinhandelaars beter standhouden dan verwacht. De industriebarometer klom naar 51,8 punten, het hoogste niveau sinds december 2016. Dat suggereert een lichte vorm van economische stabilisatie, al is er van een nieuw elan zeker geen sprake.

3. Eurozone

Europese economie duidelijk aan de beterhand
In Europa blijft de dienstensector gezapig groeien. De PMI (een indicator van de aankoopdirecteuren) voor november kwam uit op 51,9, wat iets beter is dan verwacht. Als we de industrie erbij nemen, dan komt de PMI op 50,6. Dat is maar nipt boven de 50-puntengrens tussen groei en krimp van de economie.

Uit Duitsland kwam een minder bemoedigend cijfer. De fabrieksbestellingen bij onze oosterburen zijn in oktober met 0,4% gedaald. Dat cijfer is een zware teleurstelling, omdat economen op een stijging met 0,4% hadden gerekend. Het ondernemersvertrouwen, de Ifo-indicator die een betrouwbaar beeld geeft van de onderliggende economische sterkte, verbaasde positief en steeg naar 96,3. Het is de derde stijging op rij.

Voor de gehele eurozone gaan onze macro-economen uit van een reële bbp-groei van 1,1% voor 2019 en 1% voor 2020.

Politieke risico’s overschaduwen Europa
De Franse regering kondigde verregaande hervormingen voor het pensioenstelsel aan wil de verschillende bestaande pensioenstelsels vervangen door één uniform systeem. Dit leidde tot een golf van protest, voornamelijk bij het openbaar vervoer, wat zorgde voor de langste staking ooit. Die aanhoudende protesten en het ongenoegen bij de Fransen kunnen wegen op de consumptie, wat op zijn beurt kan zorgen voor een lagere economische groei.

Ook in Spanje blijft de impasse duren. De verkiezingen in november leidden opnieuw tot een versnipperd politiek landschap. Het voorlopige akkoord tussen de socialistische PSOE en Podemos is veelbelovend. Toch blijft ook nadien het risico voor nieuwe verkiezingen bestaan. 

• Brexit : klinkende overwinning voor Boris Johnson op 12 december
Bij de verkiezingen op 12 december behaalden de Tories de grootste absolute meerderheid sinds Thatcher’s overwinning in 1987. Daarmee is de weg naar de brexit geëffend. De reactie op de financiële markten, zowel voor de Footsie (Engelse beursindex) als voor het pond, was erg positief. Maar de weg naar brexit is nog lang.


Brexit was veruit het belangrijkste kiesthema en daar zette Johnson met succes vol op in. De belangrijkste oppositiepartij Labour behaalt zo’n 200 zetels. Dat is een stevig verlies van om en bij 40 zitjes in het parlement. Op de Londense beurs werd de uitkomst alvast op luid applaus onthaald. De Footsie ging bij de opening vlot 4% hoger. Door de brexit-perikelen hinkte de Londense beurs dit jaar flink achterop ten opzichte van de rest van het Europese beurzenpeloton.

Maar het uittredingsakkoord is slechts een tijdelijk akkoord dat voorkomt dat het VK uit de EU crasht met grote economische schade. Hoe de toekomstige relatie van het VK en de EU er op lange termijn zal uitzien, is slechts vaag omschreven in een bijhorende politieke verklaring. Het blijft volgens de economen van KBC afwachten hoe de goede intenties daaruit zullen worden omgezet in een gedetailleerd handelsakkoord tussen het VK en de EU27, alsook in ruimere overeenkomsten over investeringen, regulerende samenwerking, migratie en arbeidsmobiliteit. Vandaag staat de deadline voor een omvattend handelsakkoord op eind 2020. 

1. Beurzen

Het uitzicht op een eerstefase-akkoord zorgde voor een eindejaarsrally op de beurzen. Zo werd een mooi einde gebreid aan een uitzonderlijk beursjaar. Geheel onverwacht stegen de beurzen fors in 2019. De Dow Jones klom 25%, de S&P500 steeg 31,5% en Nasdaq wist zelfs 38% bij te schrijven.

Ook in Europa zien we een gelijkaardig beeld. Ook hier hadden we te maken met fors stijgende beurzen. De MSCI EMU steeg in 2019 met maar liefst 22,6%.  

De opkomende markten blijven hun opmars verder zetten, dankzij beter dan verwachte groeicijfers in de diverse landen. Het thema ‘emerging markets’ werd recent opgenomen als satelliet voor 2020.

De redenen om nu in emerging markets te investeren zijn:
• de structureel hogere groeimogelijkheden en een versnellende economie in 2020.
• de aandelen in die regio zijn achtergebeven tegenover de brede markt
• een sterker dan verwachte winstgroei zorgt voor een aantrekkelijke waardering.

2. Obligatiemarkten

Begin 2019 moesten de centrale bankiers nog beginnen met de versoepeling die een groot deel van het jaar kenmerkte en er voor zorgde dat ook de obligatiebeleggers in 2019 een mooi resultaat behaalden. De overheidsobligaties rendeerden 1,1% en de bedrijfsobligaties 6,29%. Geen enkele strateeg had een dergelijk resultaat verwacht aangezien iedereen er vanuit ging dat de rentevoeten in 2019 gingen stijgen.

Staatsobligaties deden het goed omdat de zorgen over de handel en groei de kernrendementen omlaag duwden. Zo daalde de 10-jaars Amerikaanse staatobligatierendementen met 80 basispunten gedurende het jaar en de Bunds gingen sterk negatief (-0.19%). Risicovolle beleggingen deden het ook goed waarbij de wereldwijde high yieldspreads verstrakten met 165 basispunten.
 

Asset Allocatie

In de maand november verhoogden de strategen van KBC Asset Management de weging van aandelen in de diverse portefeuilles.

Aandelen werden met 2,5% verhoogd tot een neutrale positie. De redenen hiervoor zijn:

  •  een mogelijk (mini)akkoord in de handelsoorlog
  •  een zachte brexit
  •  diverse (Europese) indicatoren die verbeteren.

Wenst u meer informatie over dit onderwerp of over de KBC-Beleggingsstrategie: uw private banker of wealth officer is uw aanspreekpunt.

Of vraag een afspraak voor een eerste kennismakingsgesprek, volledig vrijblijvend.

Maak een afspraak

Disclaimer
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingaanbeveling of advies.