Voorzichtig positief over de economische vooruitzichten: update november 2019

Nostradamus

De KBC-economen sleutelden naar maandelijkse gewoonte aan het economische scenario en zetten daarbij enkele parameters scherper, in tekst en beeld. Er was de voorbije weken wat reden voor optimisme na de publicatie van enkele gunstige macro-cijfers, maar voorzichtigheid blijft geboden.

  • In de eurozone wezen de economische indicatoren de voorbije maand voorzichtig op een stabilisatie van de economie. De reële bbp-groei bleef met 0,2% in het derde kwartaal ter plaatse trappelen. De verschillen tussen de landen bleven groot. In Frankrijk en Spanje was de groei sterker dan verwacht; in Italië bleef hij zwak.
  • In Duitsland werd in het derde kwartaal een minieme kleine positieve groei opgetekend. Dat is belangrijk, want het betekent dat de grootste Europese economie nipt een recessie heeft vermeden. We handhaven dan ook ons groeiscenario voor de eurozone: we verwachten in de nabije toekomst een geleidelijke en erg matige versteviging van de groei.
  • De groeivertraging van de VS-economie wordt steeds zichtbaarder. Een brede recessie, waarbij de zwakke verwerkende nijverheid de dienstensectoren aantast, is evenwel onwaarschijnlijk. De Amerikaanse arbeidsmarkt koelt weliswaar een beetje af, maar over het algemeen blijft ze toch veerkrachtig.
  • In de voorbije weken veerde het optimisme op de aandelen- en obligatiemarkten op. De belangrijkste voedingsbodem daarvoor waren de positieve signalen over de handelsgesprekken tussen de VS en China en de kleinere kans op een harde brexit. Maar deze gunstige ontwikkeling betekent niet dat de problemen opgelost zijn.
  • Het handelsgeschil tussen de VS en China en de brexit-saga zullen voor onzekerheid blijven zorgen. Het gedeeltelijke handelsakkoord tussen de VS en China en de goedkeuring van de vertrekregeling voor het VK zijn immers geen eindpunt. Stemmingswisselingen zullen in de laatste weken van 2019 allicht voor volatiliteit op de financiële markten blijven zorgen.

Bekijk ook de video van Jan Vanhove, chief economist KBC Group.

Wenst u meer informatie over de beleggingsstrategie van KBC Private Banking & Wealth?

Uw private banker of wealth officer vertelt u er graag meer over. Of vraag een afspraak aan voor een eerste kennismakingsgesprek, volledig vrijblijvend.

Maak een afspraak

Wenst u op de hoogte te blijven van onze nieuwsberichten?  

Disclaimer
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.