Italiaans politiek drama beroert de markten

 

Hoewel Italië zich niet wist te plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal staat het wel volop in de schijnwerpers. Nu met de zoveelste politieke crisis. Meestal verloopt dat zonder al te veel buitenlandse aandacht. Omdat ook het eurolidmaatschap onderwerp is van de verhitte discussies, nemen de financiële markten daar deze keer wel aanstoot aan.

De feiten

 • De Italiaanse kiezer schudde de kaarten in maart zo dat een regeringsvorming bijzonder moeilijk leek. Na meerdere onderhandelingsrondes kwamen twee populistische partijen, Lega en 5S, toch tot een regeerakkoord. President Matarella stelde echter zijn veto tegen de kandidatuur van Paolo Savona als minister van financiën. Savona had al eens een exit van Italië uit de euro bepleit. De politieke chaos was compleet.
 •  De financiële markten reageerden hierop erg nerveus: 
  - Het Italiaanse renteverschil met Duitsland liep op tot 263 basispunten, het hoogste niveau sinds 2013. 
  - De Italiaanse aandelenmarkt (de FTSE-MIB) daalde sinds begin mei al met 13%. De bankaandelen verloren zelfs 15 tot 25%.
  - De euro gaf sinds begin mei zo’n 6,5% prijs tegenover de Amerikaanse dollar.
  - Aandelen uit de eurozone gingen met 5% achteruit.
   

Wat nu?

 • De politieke situatie in Italië blijft onzeker. Mogelijk komt er een tijdelijke regering van technocraten. De vraag blijft of die voldoende steun krijgt in het parlement. De kans is groot dat er nieuwe verkiezingen komen. Of de kaarten dan anders zullen liggen blijft onzeker. 
 • Een uitstap van Italië uit de euro of een eurocrisis lijken ons onwaarschijnlijk:

- Italië wint niets bij een euro-exit. Zowel de Italiaanse overheidsschuld als het banksysteem worden gestut door de Europese Centrale Bank. Het aantal burgers en politici dat écht uit de euro wil, lijkt bovendien in de minderheid te zijn. 

- Andere landen die een gelijkaardige politieke crisis doormaakten, zoals Griekenland of Portugal, leken ook op een euro-exit af te stevenen. Die landen voerden uiteindelijk toch de nodige maatregelen door om aan de Europese regels te voldoen. 

- De eurozone is sterker dan enkele jaren geleden. Het risico op besmetting neemt zo af. De tekorten en schuldgraden van de landen uit de eurozone zijn gestabiliseerd, het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) kan tussenkomen met (nood-)leningen, de banksector heeft zijn kapitaalratio’s verbeterd... De ECB blijft haar rol spelen van ultieme redder in nood.
 

 • Toch blijft verdere politieke onzekerheid troef, al is dat niets nieuws onder de Italiaanse zon. Elders in de eurozone lijkt de politieke stabiliteit groot. In grote EU-landen, zoals Duitsland en Frankrijk, zijn pro-Europese partijen aan de macht. In Spanje, waar de politieke onrust eind vorige week ook toenam, wordt niet gepleit voor een euro-exit
   

Onze beleggingsstrategie (*)

 • Paniek is een slechte raadgever. We blijven boven de norm in aandelen belegd omdat:
  - het economische plaatje er erg goed blijft uitzien, zelfs in de eurozone. Ondanks een daling van het
  ondernemersvertrouwen sinds de jaarwisseling blijven alle indicatoren wijzen op een stevige groei;
  - de euro weer wat goedkoper wordt ten opzichte van de Amerikaanse dollar en zo de export ondersteunt;
  - de bedrijfswinsten stevig blijven toenemen;
  - de waardering van aandelen niet uitgesproken duur is.

 • Binnen het aandelenluik werd de overweging van de eurozone de voorbije maanden afgebouwd. We blijven wel inzetten op Duitse aandelen.

 • We blijven sterk onder de norm belegd in overheidsobligaties binnen de eurozone en hebben slechts beperkte posities in Italiaanse schuldpapier.

Uw private banker volgt dit op de voet op. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en wij houden u op de hoogte van actuale topics.

Redactie beëindigd op 29 mei 2018 om 15:00

(*) De in dit document beschreven beleggingsstrategie heeft betrekking op alle beleggingsfondsen (instellingen voor collectieve beleggingen), beheerd door KBC Asset Management NV die in hun beleggingsbeleid, zoals omschreven in het prospectus, expliciet naar de beleggingsstrategie van KBC Asset Management verwijzen. Voor andere beleggingsfondsen waarbij het beleggingsbeleid niet rechtstreeks naar de beleggingsstrategie van KBC Asset Management verwijst, wordt de vermelde strategie dan ook niet toegepast. Voor deze beleggingsfondsen wordt mogelijk een, van de beleggingsstrategie, afwijkend beheer gevoerd. Neem steeds het prospectus en de essentiële beleggersinformatie van het desbetreffende beleggingsfonds door.' 

Gerelateerde artikels

ECB voert crisisrespons op

ECB voert crisisrespons op

Offshore wind: de groeimarkt in hernieuwbare energie heeft de wind in de zeilen

Offshore wind: de groeimarkt in hernieuwbare energie heeft de wind in de zeilen

Een crisis biedt ook kansen

Een crisis biedt ook kansen

De U-bocht van de Fed

De U-bocht van de Fed