Noorse kroon op zwakste niveau in 15 jaar: ondergewaardeerd?

Onterecht ondergewaardeerd.

We schreven een tweetal weken geleden al een artikel waarin we de zwakte van de Noorse kroon aanstipten (“Noorse kroon: ruimte voor beterschap”). Die zwakte wordt deels toegewezen aan het feit dat de Noorse centrale bank allerminst bereid is om monetaire teugels te laten vieren.

De Noorse central bank trok eind vorige maand voor de vierde opeenvolgende keer de rente op, maar dat gaf de Noorse kroon geen steun.  Die noteert vandaag op het laagste niveau in 15 jaar. “Onterecht”, klinkt het bij KBC Asset Management, dat de munt “ondergewaardeerd” noemt. 

Opinie

De daling van de Noorse kroon is grotendeels te wijten aan relatief hoge binnenlandse kosten. Een deel  van de daling van de voorbije jaren is dus niet volledig onterecht. Maar de aanhoudend instabiele globale context helpt ook niet. Meer nog dan de sterke binnenlandse cijfers of het vooruitzicht op verdere renteverhogingen door de Norges Bank, heeft de munt vandaag  nood aan een daling van de algemene onzekerheid en/of een onverwachte stijging van de olieprijs (vandaag 59,5 dollar per vat Brent).

Waardering

In de buurt van EUR/NOK 10 (vandaag 10,22) is de kroon historisch gezien goedkoop en volgens veel fundamentele parameters ondergewaardeerd. Als de munt zou stijgen tot onder de 9,82 EUR/NOK, zou dat betekenen dat de kroon in rustiger vaarwater terechtkomt. In het geval van zo’n minder volatiele periode (bijvoorbeeld door het tekenen van een beperkt handelsakkoord of een daling van de economische onzekerheid) is een koers van 9,50 EUR/NOK haalbaar. Op (middel)lange termijn zou de koers verder moeten dalen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw private banker of wealth officer. 

Wenst u op de hoogte gehouden te worden van onze nieuwsberichten, dan kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief.

Wenst u meer informatie over de service van KBC Private Banking & Wealth?

Maak een afspraak

Disclaimer
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.