Turkije: nieuw tijdperk na de verkiezingen?

 

Welke koers zal Turkije de komende jaren varen?

De recente Turkse verkiezingen hebben de positie van president Erdogan opnieuw bevestigd en zelfs versterkt. Vanuit een economisch perspectief kan men zich afvragen welke koers Turkije de komende jaren zal varen. Ondanks de mooie groeicijfers voor de Turkse economie, kampt de zeventiende grootste economie ter wereld met een aantal omvangrijke economische uitdagingen.


Economisch plaatje

Bovenal blijft de inflatie torenhoog. Een sterk stimulerend budgettair beleid moest de afgelopen jaren de Turkse economische groei een boost geven en daardoor de populariteit van de president ondersteunen. De werkloosheid daalde daardoor aanzienlijk, maar blijft hangen rond 10%, wat wijst op structurele problemen in de Turkse arbeidsmarkt. Door de sterke budgettaire stimulus ontstond een oververhitting in de economie die o.a. zichtbaar werd in een oplopend tekort op de lopende rekening. Hierdoor kwam de Turkse lira onder druk te staan en stegen de financieringskosten voor overheids- en bedrijfsleningen.

Dankzij de sterke economische groei bleef de Turkse publieke-schuldgraad echter beperkt. De politieke spanningen in het land, in combinatie met het onorthodoxe economische beleid, maakte Turkije de afgelopen maanden tot de speelbal van internationale speculanten. Toenemende bezorgdheid omtrent de houdbaarheid van de schuldfinanciering in opkomende economieën trof daardoor vooral Turkije. 


Erdogan blijft z’n macht verder consolideren

Vraag is nu of dit economisch beleid zal worden verdergezet na de verkiezingen. Doordat president Erdogan nu opnieuw stevig in het zadel zit, valt de (politieke) noodzaak aan de sterk stimulerend beleid weg. Toch werd de afgelopen weken alvast duidelijk dat president Erdogan zijn macht verder zal consolideren.

De benoeming van zijn schoonzoon tot minister van financiën veroorzaakte opnieuw een schok in de markten, enigszins vergelijkbaar met zijn eerdere poging om de controle te verwerven over de Turkse centrale bank. Die laatste instelling staat na de verkiezingen onder sterkere controle door de president doordat de benoemingsprocedure voor de gouverneur en andere topposities werd aangepast. Ook de recente ontslagronde van duizenden ambtenaren, omwille van politieke redenen, boezemt weinig vertrouwen in bij internationale investeerders. Tevens merken we meer en meer kritische geluiden in de Turkse samenleving en tekent zich een duidelijke polarisatie af tussen voor- en tegenstanders van het Turkse regime.

De mening van KBC

Internationale investeerders laten Turkije door bovenstaande redenen meer en meer links liggen. Zeker in een algemeen klimaat waarin opkomende economieën onder druk staat, wordt het voor Turkije een grote uitdaging om het vertrouwen van internationale investeerders terug te winnen. Zowel voor de stabiliteit op de financiële markten als voor de verdere ondersteuning van de Turkse economische ontwikkeling via directe buitenlandse investeringen is dit van cruciaal belang.

De troeven van de Turkse economie zijn enorm, maar een stabiel en marktconform beleid is essentieel om die troeven te kunnen uitspelen. De recente volatiliteit op de markten, met een verdere stijging van de Turkse rente en een verdere verzwakking van de Turkse lira, geeft alvast aan dat de markten weinig vertrouwen hebben in een snelle duidelijke beleidswijziging.

 

Jan Van Hove, chief economist KBC Group

Disclaimer
Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies. 

Gerelateerde artikels

De handelsspanningen tussen de VS en China lopen opnieuw hoog op.

De handelsspanningen tussen de VS en China lopen opnieuw hoog op.

Een crisis biedt ook kansen

Een crisis biedt ook kansen

Trending in de twenties

Trending in de twenties

Brandstof maken met licht en lucht

Brandstof maken met licht en lucht