Wat met de bedrijfsresultaten in kwartaal 2?

Niet gewoon beter, maar véél beter

Nadat de renners kort geleden in Parijs over de eindstreep gingen, wisten we zeker wie de Tour in 2018 op zijn palmares mag schrijven. Proficiat Thomas! En hoewel de winstrapportering voor het tweede trimester nog niet helemaal over de streep is getrokken (we zijn goed half weg), lijkt de winnaar in deze race ook wel vast te staan. Proficiat VS!

VS halfweg stevig op kop

Met de rugwind van een sterke lokale economie en een stevige belastingverlaging spurtten de winstcijfers in de VS liefst 24% hoger; zo’n 5% beter dan verwacht. Noord-Amerika is hiermee zonder meer de koploper onder de regio’s.

In Latijns-Amerika ligt de reeds gepubliceerde winst 118% boven het niveau van een jaar eerder. Dat is 104% boven de prognoses (voor deze bedrijven). Als we de verwachtingen voor de nog niet gepubliceerde resultaten hier bijtellen, kan de +96% op jaarbasis zijn.

Ook elders ter wereld worden de verwachtingen overtroffen, maar met uitzondering van Latijns Amerika ligt die winstgroei er gewoon iets lager dan in Noord Amerika. Houden we ook rekening met de winstprognoses voor de ondernemingen die nog publiceerden, dan bedraagt de winstgroei in Noord-Amerika dik 22%, een veelvoud van de verwachte stijging in Europa.

Energie, financiële waarden en … alweer technologie

Vanuit sectorperspectief gaat de gele trui naar de energiesector die weliswaar toch iets minder van de hogere olieprijzen kon profiteren dan de analisten hadden verwacht. Dit geldt ook voor de producenten van basismaterialen. Stevig boven de verwachtingen klom de winst in de financiële sector : vooral de Amerikaanse investeringsbanken lieten de analistenprognoses ver achter zich.
Ondanks de grote media-aandacht voor de uitschuivers van Facebook en Twitter (die tegenvallende omzet- en gebruikerscijfers moesten opbiechten) pakte ook de technologiesector opnieuw met indrukwekkende cijfers uit met dank aan sterke resultaten van Google en Microsoft.

Over naar de eurozone

In de eurozone publiceerden totnogtoe een kleine 40% van de ondernemingen zijn kwartaalcijfers. De financiële waarden klopten de verwachtingen en de bedrijven uit de gezondheidszorg deden daarbij zeker niet onder. Tegenvallers waren er vooral bij de duurzame consumptiegoederen waar autoproducenten Fiat ,Chrysler en Daimler onder de lat gingen. Maar het resultatenseizoen is nog lang en elke dag komen er een massa bedrijven bij. De jury houdt zijn beraad dus nog even bij.

 

Algemene trend en conclusie

De winstcijfers in de VS nemen met gemak afstand van de gerapporteerde winsten in andere werelddelen. Maar dat wil niet zeggen dat het algemene klimaat verdeeld is, zelfs integendeel: zowat overal ter wereld draait de winstmotor op volle toeren, waardoor de waarderingsniveaus van aandelen overal daalde. Recent nam KBC Asset Management daarom Amerikaanse waarden weer wat meer op in zijn portefeuilles, een beslissing die gesteund werd door de grafiek hiernaast: het aantal bedrijven dat meer winst en meer omzet rapporteerde ligt ver boven de schattingen én ver boven het historisch gemiddelde.

 

Tom Simonts, senior financial economist KBC Group

Disclaimer
Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.