Sitra Group in volle expansie

Met de integrale aanpak voor familiebedrijven van KBC

Sitra Group in volle expansie

Met de integrale aanpak voor familiebedrijven van KBC

Het succesverhaal van Sitra begon in 1962, toen Robert Saelens het transportbedrijf oprichtte. Ondertussen staat de derde generatie aan het roer en is het Ieperse familiebedrijf uitgegroeid tot een internationale speler in het vervoer van voedingsmiddelen. Als u vandaag iets eet, is er veel kans dat de ingrediënten van uw maaltijd door Sitra zijn vervoerd. De neven David en Nicolas Saelens, CEO en operationeel strateeg, getuigen over hun samenwerking met KBC.

Door internationale expansie, joint ventures en een strategische overnamepolitiek is Sitra Group uitgegroeid tot wat het nu is: een hypermodern transportbedrijf. “Naast de Belgische hoofdzetel zijn er vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Engeland, Polen, Litouwen, Moldavië, Roemenië en Rusland”, vertelt David. “Het bedrijf verdubbelde de laatste 7 jaar in omzet.”

“Door een intensief investeringsplan van KBC konden we onze diensten opentrekken en veel meer tussenstappen in de logistiek in handen nemen. 700 trekkende en 2.000 getrokken eenheden laden, vervoeren en lossen goederen in heel Europa. En de familie groeit wekelijks. Want we zoeken een 60-tal chauffeurs en 10 nieuwe bedienen.”

Momenteel werkt Sitra aan enkele overnamedossiers. Ons doel: de huidige omzet van 135 miljoen euro laten stijgen tot 200 miljoen euro tegen 2020. Een grote uitdaging, maar met KBC achter ons kunnen we veel sneller schakelen.

David Saelens, CEO Sitra Group

De vruchtbare aanpak: privé en bedrijf als één geheel

KBC heeft een nieuwe integrale aanpak voor familiebedrijven, want ook bij Sitra zijn privé en bedrijf geen gescheiden werelden. “Zo is het 50/50-aandeelhouderschap tussen mijn neef en mijzelf verweven in het privévermogen”, gaat David verder.

“Een duo van Corporate en Private Banking volgt ons familiebedrijf als tandem op. KBC vult daar een leegte op, want er zijn heel weinig banken die daar rekening mee houden. Bovendien hebben we zo één of maximaal twee aanspreekpunten voor alles, een grote efficiëntiewinst. Vergelijk het gerust met een slager en een bakker onder hetzelfde dak.”

Successieplanning, bewezen doeltreffendheid

De leidinggevende neven zijn nog jong, maar gaan wel actief aan de slag met de opmaak van een familiecharter. “Successieplanning en familiale afspraken rond de toekomst van het bedrijf regel je niet in een week. Het is maatwerk en complex door de omvang van het vermogen, de verschillende activiteiten en meerdere generaties. We hebben bijvoorbeeld nog heel jonge kinderen, en dat vergt een specifieke aanpak. Het is dus belangrijk om op tijd te beginnen met een familiecharter.”

Successieplanning?

Onze private banker diept deze belangerijke kwesties met u uit. Discreet en deskundig. 

“Als er Nicolas of mij morgen iets overkomt, zal het bedrijf daar niet onder lijden. De begeleiding van KBC is enorm professioneel met de nodige manpower en ideeën. Het familiecharter hielp ons al eerder bij het onverwachte overlijden van voormalig CEO Martial Saelens. Dat deed ons inzien dat ook wij dit zo gedetailleerd mogelijk moesten opstellen. Gelukkig heeft KBC daar een jarenlange ervaring in, we kunnen ons geen betere partner voorstellen.”

Meer weten?


Is deze pagina nuttig voor u? Ja Neen