Betaal je huurwaarborg

Wat is een huurwaarborg?

Een huurwaarborg beschermt de eigenaar tegen kosten wanneer de huurder schade aan de woning heeft aangericht of het huurgeld niet correct betaalt.
De huurwaarborg is niet wettelijk verplicht. Maar meestal wil de eigenaar ze wel. Dan wordt de huurwaarborg in het huurcontract vermeld.

Hoeveel bedraagt de huurwaarborg?

Maximaal twee maanden huur als je de huurwaarborg in één keer stort op een geblokkeerde rekening. Die spaarrekening voor de huurwaarborg staat op jouw naam. De intresten blijven op de rekening staan en de rekening wordt geblokkeerd. 

Zo breng je de huurwaarborg in orde:

  • Maak een afspraak bij de bank. Breng je huurcontract en identiteitskaart mee.
  • Is je huurcontract op naam van jou en je partner of een andere persoon? Kom dan samen naar het kantoor om de nodige documenten te ondertekenen.
  • Betaal de huurwaarborg (cash in het bankkantoor of via overschrijving). Dan ontvang je de overeenkomst van de huurwaarborg.
  • Bezorg een exemplaar van de overeenkomst van de huurwaarborg aan de verhuurder en maak een afspraak met hem om de sleutel te ontvangen.
Betaal de huurwaarborg nooit cash aan de verhuurder of op een bankrekening van de verhuurder! Ook niet als je dan van de eigenaar vlugger de sleutels van de woning krijgt.

Wanneer krijg je de huurwaarborg terug?

Verlaat je de woning zonder schade op het einde van je huurcontract en moet je geen achterstallige huur betalen? Onderteken dan samen met de eigenaar een document voor de bank. Je krijgt daarna het bedrag van de huurwaarborg samen met de interesten terugbetaald.

Voeg toe aan mijn todo lijst
Voeg toe aan mijn agenda