Kopen of huren?

De pro’s en contra’s op een rijtje

Kopen of huren?

De pro’s en contra’s op een rijtje

Op zoek naar een nieuwe stek? Spannend! Maar wat is de beste optie voor jou, kopen of huren? Een vergelijkend overzicht.

Waarom huren?

Voordelen van huren

Misschien is huren in jouw geval de meest logische oplossing. Zeker indien je kapitaalbuffer nog niet helemaal is aangedikt. Huur je een woning, betaal je enkel de maandelijkse huur en lasten. Grote onderhoudswerken zijn voor de rekening van de eigenaar. Dat geeft je meer ruimte om te sparen voor later. Of om andere uitgaven te doen.

Huurders hoeven zich geen zorgen te maken over dure verzekeringen. Die kosten blijven beperkt: enkel je brandverzekering en familiale verzekering moet je in kaart brengen. Verzekeringen die gebonden zijn aan de eigendom? Daar bekommert de verhuurder zich wel om. Huren geeft je veel vrijheid. Je kunt zonder al te veel rompslomp verhuizen wanneer nieuwe kansen zich voordoen. 

Nadelen van huren

Er zijn ook mensen die liever niet huren. Ze vinden dat hun geld ‘verloren’ gaat aan een woning die helemaal niet hun eigendom is. Zomaar grote aanpassingen uitvoeren is quasi onmogelijk bij een huurwoning. Je bent afhankelijk van de eigenaar. Onthoud dat je hem de woonst in oorspronkelijke staat moet terugbezorgen aan het einde van de huur. Lastig wanneer je bijvoorbeeld in de muur moest boren om decoratie op te hangen.

Die huurdersvrijheid werkt ook in de omgekeerde richting: beslist de eigenaar plots om de huurwoning te verkopen, moet je op zoek naar een nieuwe stek. Zijn dat voor jou belangrijke nadelen? Dan is kopen mogelijk een betere keuze.

Waarom kopen?

Voordelen van kopen

Het is altijd verstandig om beide opties naast elkaar te leggen. In sommige gevallen is kopen gewoon voordeliger. Voor extra financiële zekerheid kun je alvast terugvallen op een woonkrediet. Tip: bereken voordien hoeveel je maandelijkse afbetaling bedraagt. Zo maak je een  berekende investering.

Bij de hypothecaire lening geniet je een fiscale vrijstelling op de kapitaalaflossingen, interesten en betaalde premies voor levensverzekeringen. Exacte bedragen verschillen van gewest tot gewest. Ook kun je premies krijgen indien je energiebesparende investeringen doet voor je woning. Informeer ernaar bij je bank. Voor duurzame nieuwbouwwoningen geldt bijvoorbeeld een belastingvermindering op de onroerende voorheffing.

Heb je een woning gekocht, dan kun je deze verbouwen en opknappen wanneer je wilt. Logisch, de woonst is jouw eigendom. Wie weet stijgt hierdoor zelfs de waarde van je woonst. Handig wanneer je ooit besluit je stek te verkopen.

Nadelen van kopen

Je moet wel rekening houden met de maandelijkse afbetaling: die valt meestal hoger uit dan de doorsnee huurprijs. In het begin komen er extra uitgaven bij, zoals woonbelastingen en notariskosten. Weet ook dat de verzekeringen iets duurder zijn dan bij een huurwoning. Zeker indien je optionele verzekeringen afsluit bij je hypothecaire lening. 

Ga je huren? Onze Checklist Huren wordt je handige tool!

Een woning huren en verhuizen, zoveel waar je moet aan denken. Met de Checklist Huren van KBC heb je alle taken in een overzicht, en kun je ze aan je eigen to-dolijst en agenda toevoegen.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen