Woning verkopen of eerst een nieuwe kopen?

Woning verkopen of eerst een nieuwe kopen?

Een nieuwe woning kopen? Dan verkoop je éérst je huidige woning. Of is het omgekeerd? Laten we de knoop even ontwarren.

Eerst een nieuwe woning kopen?

Heb je een nieuwe woning gekocht? Om die aankoop te financieren, kun je je huidige woonst verkopen. Maar wat als die maar niet verkocht raakt?

Gelukkig kan de bank je uit de nood helpen met een overbruggingskrediet. Handig, want zo financier je nu al de aankoop van je nieuwe woning en wacht je intussen op de verkoop van je huidige woning. Met de opbrengst van die verkoop betaal je je overbruggingskrediet terug.

Is de opbrengst van de verkoop onvoldoende om het overbruggingskrediet volledig terug te betalen? Dan kun je voor het tekort een langlopend hypothecair krediet aangaan. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zoeken we samen met jou de meest gepaste oplossing.

Let wel: een overbruggingskrediet heeft een maximale looptijd van 12 maanden. Als je woning binnen die termijn niet verkocht is, neem je contact op met KBC. Op dat moment kunnen we de mogelijkheden bekijken en de meest passende oplossing aanbieden.

Of eerst mijn woning verkopen?

Optie twee: éérst je huidige woning verkopen, en dan pas een nieuwe kopen. Je kunt wel afspreken met de koper dat je langer in je huidige woning blijft. De regel is: als verkoper moet je de woning verlaten de dag waarop de akte bij de notaris ondertekend wordt. Maar je mag desnoods langer blijven, als de koper akkoord gaat tenminste. Misschien is hij of zij ook nog niet klaar om te verhuizen? Fijn, in dat geval winnen beide partijen. Vaak wordt in dat geval wel een bezettingsvergoeding afgesproken. Dat betekent dat je een soort huurprijs betaalt aan de kopers, zolang je nog in het huis blijft wonen na het verlijden van de akte.

Conclusie

De ideale oplossing bestaat niet. Denk goed na vooraleer je je woning te koop zet en je een nieuwe woning zoekt. Neem eerst je financiële situatie onder de loep. En kijk welk bedrag en welke werkwijze voor jou haalbaar is.   

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen