Tips voor veilig online shoppen

Nog even nieuwe slippers of een luchtmatras aankopen voordat je op vakantie vertrekt? Lees dan zeker onze tips om je vakantiebudget niet in rook te zien opgaan. En pas ze bij uitbreiding maar ineens toe op ál je online aankopen.

1. Beveilig je internetverbinding 

Iets gaan drinken met je vrienden en met de openbare wifi van het café je luchtmatras kopen? Geen goed idee. Online kopen doe je het best met een beveiligde internetverbinding en bij voorkeur bij je thuis. Zo vermijd je bovendien dat er iemand meekijkt naar je persoonlijke gegevens.


2. Ga de betrouwbaarheid van de webshop na

Hoe je weet of een webshop betrouwbaar is? Check even of de online winkel algemene voorwaarden, contactgegevens en een volledig adres (met onder meer het ondernemingsnummer) bevat.


Ziet de website er nep uit, met bijvoorbeeld nagemaakte logo’s? Verdacht. Als je twijfelt of een webshop betrouwbaar is, kan het overigens nooit kwaad om de ervaringen van andere gebruikers op te zoeken. Met een zoekrobot vind je meestal snel een antwoord.

3. Controleer de betaalzone

Sta je op het punt om je supercoole flamingoluchtmatras te kopen? Controleer dan zeker of de website goed beveiligd is. Hoedoekda? Check in je URL-balk of er een hangslot- of sleutelsymbooltje én ‘https://’ voor het webadres staat. De letter ‘s’ in ‘https’ staat voor secure (veilig).


Ook belangrijk: als je alleen maar met bijvoorbeeld Western Union kunt betalen … dat is niet normaal. Een betrouwbare website biedt altijd meerdere betaalmogelijkheden.

4. Kies de juiste betaalkaart

Driemaal check bij bovenstaande tips? Tijd om je betaling te voltooien! Wanneer je vaak online aankopen doet, raden we je aan om een kredietkaart te gebruiken. De meeste kredietkaarten bieden een verzekering aan tegen internetfraude. Je kunt natuurlijk ook altijd de betaalkaart van je ouders vragen en misschien doen ze je die luchtmatras wel cadeau …


5. Check of je een ontvangstbevestiging ontvangen hebt

Jihaaa, je flamingo is gekocht! Kijk zeker meteen na of je een mailtje ontvangen hebt met alle gegevens van je bestelling. Klopt er iets niet? Contacteer zo snel mogelijk de webverkoper om de vergissing te melden.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels