Je facturen zijn goud waard

Je facturen zijn goud waard

Bij commercial finance draagt een bedrijf facturen over aan KBC, in ruil voor een voorschot dat altijd goedkoper is dan andere kortetermijnfinancieringen. Het systeem werkt ook heel goed voor export.

Commercial finance of factoring ligt als financieringsvorm vooral voor de hand als een exporteur en zijn klant vaste relaties onderhouden. Bijvoorbeeld omdat de klant telkens opnieuw bestelt naarmate zijn voorraden slinken. De vaste relatie creëert ruimte voor een vertrouwensband, waarin de exporteur zijn klant een betalingstermijn van 60 of 90 dagen kan geven. Alleen creëert dat bij de exporteur een financieringsprobleem. Want hij moet niet alleen het productieproces en zijn gewone voorraden financieren, maar ook de betalingsperiode overbruggen. En dat is precies waar KBC kan helpen.

Geen gokwerk

Factoring, of de variant 'invoice discounting', houdt in dat een bedrijf zijn facturen overdraagt aan KBC. KBC betaalt dan tot 90 procent van de tegenwaarde onmiddellijk uit als voorschot. Dat is geen gokwerk. Elke facturenportefeuille krijgt te maken met 'dilutie', het percentage dat om allerlei redenen niet betaald wordt: kortingen, commerciële geschillen, debiteuren die niet kunnen of willen betalen. Bij de aanvang van een factoringcontract houdt KBC voor de bepaling van het voorschotpercentage rekening met sectorpraktijken en met de bedrijfsdynamiek. Als in de loop van het contract blijkt dat de dilutie hoger of lager uitvalt, kan het voorschotpercentage herzien worden. De portefeuille moet zichzelf terugbetalen, dat is essentieel. De voorschotten die verstrekt worden, moeten automatisch terugbetaald worden doordat de debiteuren hun facturen betalen

Ook maatwerk is mogelijk. KBC kan voor een kredietverzekering zorgen: in dat geval blijft de klant buiten schot als de debiteur niet betaalt. Grotere bedrijven zorgen vaak zelf voor een verzekering, wat de weg opent voor een ‘off balance invoice discounting’: de facturen verdwijnen dan van hun balans en dat is interessant voor wie veel waarde hecht aan goede ratio's. Middelgrote bedrijven opteren vaak voor pure financiering.

Eén gesprekspartner, één systeem

Anders dan haar concurrenten werkt KBC met het Europees paspoort. Concreet: als de klant een dochter heeft in een ander EU-land, kan KBC ook voor die dochter een oplossing bieden, ook al heeft KBC  zelf geen vestiging in dat land. Concurrenten werken hiervoor meestal vanuit lokale vestigingen in bijvoorbeeld Italië, Duitsland of het VK. Klanten die ook voor hun dochterbedrijven factoring willen, zijn dan aangewezen op dialoog en interactie met elk van die entiteiten. Bij KBC kunnen ze alles in één keer doen: één gesprekspartner en één systeem maar steeds met respect voor de lokale wetgeving.

Meer weten?

Contacteer je relatiebeheerder

Recticel groeit in China

Internationaal kunnen werken met een vertrouwde bank is een groot voordeel voor Recticel. KBC ondersteunt de groei in China via lokale funding.
Recticel groeit in China

Betaalknop

Uw klanten veilig, snel en flexibel laten betalen in slechts enkele klikken? Het kan met de KBC-Betaalknop.
Betaalknop

Deceuninck

Om te groeien heeft Deceuninck soms nieuwe fabrieken nodig. Een goede band met een internationale bankier is dus geen overbodige luxe.
Deceuninck

Betalen en ontvangen in binnen- en buitenland

Uw cashflow optimaliseren? Daarvoor neemt u het best uw inkomsten, uitgaven en algemeen betalingsverkeer onder de loep.
Betalen en ontvangen in binnen- en buitenland