Uw facturen zijn goud waard

Uw facturen zijn goud waard

Bij commercial finance draagt een bedrijf facturen over aan KBC ComFin, in ruil voor een voorschot dat altijd goedkoper is dan andere kortetermijnfinancieringen. Het systeem werkt ook heel goed voor export.

Commercial finance of factoring ligt als financieringsvorm vooral voor de hand als een exporteur en zijn klant vaste relaties onderhouden. Bijvoorbeeld omdat de klant telkens opnieuw bestelt naarmate zijn voorraden slinken. De vaste relatie creëert ruimte voor een vertrouwensband, waarin de exporteur zijn klant een betalingstermijn van 60 of 90 dagen kan geven. ‘Alleen creëert dat bij de exporteur een financieringsprobleem’, zegt Dirk Van Strijthem, CEO KBC Commercial Finance. ‘Want hij moet niet alleen het productieproces en zijn gewone voorraden financieren, maar ook de betalingsperiode overbruggen. En dat is precies waar KBC ComFin kan faciliteren.’

Geen gokwerk

Factoring houdt in dat een bedrijf zijn facturen overdraagt aan KBC ComFin. ComFin betaalt dan tot 90 procent van de tegenwaarde onmiddellijk uit als voorschot. ‘Wij gokken niet’, legt Van Strijthem uit. ‘Elke facturenportefeuille krijgt te maken met “dilutie”, het percentage dat om allerlei redenen niet betaald wordt: kortingen, commerciële geschillen, debiteuren die niet kunnen of willen betalen. Bij de aanvang van een factoringcontract houden we voor de bepaling van het voorschotpercentage rekening met sectorpraktijken en met de bedrijfsdynamiek. Als in de loop van het contract blijkt dat de dilutie hoger of lager uitvalt, kan het voorschotpercentage herzien worden. De portefeuille moet zichzelf terugbetalen, dat is essentieel. De voorschotten die we onze klant verstrekken, moeten automatisch terugbetaald worden doordat de debiteuren hun facturen betalen. Op die manier nemen we dus geen risico op onze klant zelf.’

Onder de noemer 'invoice discounting' bestaan naast factoring nog andere oplossingen. Ook maatwerk is mogelijk. Is het doel alleen financiering, dan blijft het risico bij de klant en betaalt die het voorschot terug als zijn debiteur in gebreke blijft. KBC ComFin kan ook voor een kredietverzekering zorgen: in dat geval blijft de klant buiten schot als de debiteur niet betaalt. Grotere bedrijven zorgen vaak zelf voor een verzekering, wat de weg opent voor een ‘off balance invoice discounting’: de facturen verdwijnen dan van hun balans en dat is interessant voor wie veel waarde hecht aan goede ratio's. Middelgrote bedrijven opteren vaak voor pure financiering.

Eén gesprekspartner, één systeem

‘Wat wij anders doen dan onze concurrenten? Wij werken met het Europees paspoort’, benadrukt Van Strijthem. ‘Concreet: als onze klant een dochter heeft in een ander EU-land, kunnen we ook voor die dochter een oplossing bieden elk, ook al hebben we zelf geen vestiging in dat land.’ Concurrenten werken hiervoor meestal vanuit lokale vestigingen in bvb Italië, Duitsland of het VK. ‘Cliënten die ook voor hun dochterbedrijven factoring willen, zijn dan aangewezen op dialoog en interactie met elk van die entiteiten. Bij ons kunnen ze alles in één keer doen: één gesprekspartner en één systeem maar steeds met respect voor de lokale wetgeving.’

Meer weten?

Contacteer je relatiebeheerder

Betaalpagina voor uw webshop

Met de Paypage kunnen de klanten van uw webshop zelf kiezen hoe ze hun online aankoop betalen. Handig voor de klant én voordelig voor u!
Betaalpagina voor uw webshop

we.trade: vlot en veilig handelen in Europa

we.trade is een online platform op basis van blockchain-technologie waarmee je vlot en veilig handelt in Europa. Ontdek meer.
we.trade: vlot en veilig handelen in Europa

"Advocaten zijn 'business as usual' in de VS"

KBC ondersteunt uw onderneming in haar internationale activiteiten in de VS.
"Advocaten zijn 'business as usual' in de VS"

Vertrouwensrelatie met uw handelspartner opbouwen

Bij internationaal zakendoen komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er betalingstechnieken en -producten om u te helpen.
Vertrouwensrelatie met uw handelspartner opbouwen
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.