Nieuws over de ISO20022-wetgeving

Nieuws over de ISO20022-wetgeving

Belangrijke marktinfrastructuren (o.a. Target 2) in Europa en daarbuiten werken hun standaarden voor financieel berichtenverkeer voor betalingen en rapportering momenteel bij naar de ISO20022-standaard.

De European Payments Council (EPC) heeft besloten dat:
 
 • het vanaf 17 maart 2024 mogelijk zal zijn om betalingsbestanden te initiëren met overschrijvingen (SEPA en internationaal) en SEPA domiciliëringen door gebruik te maken van de ISO20022 standaard versie 2019;
 • het vanaf november 2025 voor betalingen waarbij een adres nodig is, verplicht is om het gestructureerde formaat voor postadres te gebruiken in plaats van de vrije tekst postadresvelden.

Vandaag zijn de standaarden en formaten voor het uitwisselen van elektronische berichten (SEPA- en internationale betalingen) tussen financiële instellingen onderling en tussen financiële instellingen en ondernemingen te beperkt voor de nodige evoluties op het vlak van snelheid, informatieverrijking en risicobewaking.

In een geglobaliseerde wereld is er daarom behoefte aan nieuwe versies van de huidige standaarden en formaten voor financieel berichtenverkeer. Deze nieuwe standaarden en formaten kunnen snellere en transparantere betalingen ondersteunen. Bovendien verbetert dat je betalings- en reconciliatieprocessen.

De European Payments Council (EPC) heeft besloten een nieuwe ISO 20022 standaard in te voeren, die van kracht wordt vanaf 17 maart 2024. Vanaf dan kun je betalingen en domiciliëringen initiëren via betalingsbestanden die voldoen aan de versies van de XML ISO20022 standaard versie 2019. Deze nieuwe standaard is rijker en meer gestructureerd dan de huidige versies.

De nieuwe berichtenstandaarden kunnen gebruikt worden vanaf 17 maart 2024 naast de bestaande standaarden en zullen deze na verloop van tijd vervangen. Wanneer een postadres vermeld wordt na november 2025 moet het gestructureerde formaat gebruikt worden waarbij desgevallend Landcode en Plaatsnaam verplicht zullen zijn.

Voor overschrijvingen:

Type betaling 

Adres initiërende partijen 

Adres begunstigden 

SEPA 

KBC beschikt al over de gegevens en zal ze toevoegen aan de betaling. 

Optioneel 

Internationale betalingen 

KBC beschikt al over de gegevens en zal ze toevoegen aan de betaling. 

Optioneel, kan wel verplicht zijn voor betalingen naar bepaalde landen.

Voor domiciliëringen:

Type betaling 

Adres van de incasserende partij  Adres van de betaler 

SEPA 

KBC beschikt al over de gegevens en zal ze toevoegen. 
 • Als de rekening van de betaler zich binnen de EER bevindt: optioneel.
 • Als de rekening van de betaler zich in een niet-EER-land bevindt: verplicht 

Het einddoel is dat alle postadresgegevens in betalingsopdrachten worden gestructureerd in aparte velden bij gebruik van een adres (bijvoorbeeld naast land en plaats ook straatnaam, huisnummer, postcode, enz.).

Opgelet!
De bestaande MT101-berichten ondersteunen geen volledig gestructureerde postadresgegevens die aan alle toekomstige vereisten voldoen. Ze worden daarom niet langer aangeraden en zullen na verloop van tijd moeten worden vervangen door de XML ISO-standaard (pain001-formaat) met eventueel gestructureerd postadres. SWIFT overweegt dan ook om de MT101-berichten op termijn buiten gebruik te stellen.

ISO20022-berichten bieden nieuwe mogelijkheden, zoals het ondersteunen van hogere straight-through (STP) verwerkingssnelheden en het verminderen van uitzonderingen. Enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Grotere operationele efficiëntie - hogere STP-snelheid
 • Beter risicobeheer - rijkere gegevens maken effectievere sanctiescreening mogelijk en zorgen voor minder vertragingen.
 • Verbeterde reconciliatie – Door het gebruik van gestructureerde overschrijvingsinformatie kunnen de finance- en treasuryafdelingen de betalingen sneller reconciliëren en goederen vrijgeven.
 • Verbeteringen werkkapitaal – finance- en treasuryteams kunnen verrijkte en gestructureerde gegevens gebruiken om hun betalingsverkeer te optimaliseren. Dat zorgt ervoor dat ondernemingen beter gebruik kunnen maken van de beschikbare fondsen.
 • Ondersteunen Payment On Behalf Of (POBO) – Het huidige formaat van de betalingsberichten is niet gemaakt om POBO-betalingen efficiënt te ondersteunen. ISO20022-berichten hebben gestructureerde velden om de identificatie van de partijen (inclusief de ultimate creditor en ultimate debtor en de initiërende partij) te vergemakkelijken.

We raden aan je tegen november 2025 voor te bereiden op het gebruik van de nieuwe structuur van de adresvelden bij de betalingsinstructies.

 • Contacteer de aanbieder van je ERP-, TMS- en boekhoudsoftware om te zien of die al verrijkte en gestructureerde adresgegevens ondersteunt volgens de nieuwe ISO20022-standaarden.
 • Controleer of de brondata van je leveranciers en klanten alle benodigde gegevens bevatten om de gestructureerde postadresvelden, of ten minste de verplichte velden (plaatsnaam en land), correct in te vullen.
   

Meer informatie over de omschakeling?

Net als andere Belgische banken volgt KBC de richtlijnen van Febelfin in deze materie: Nieuwe Febelfin-standaarden voor internetbankieren | Febelfin