Storm-windparken

Storm-windparken

Sinds begin 2014 is KBC de financiële partner van Storm, een Belgische windparkontwikkelaar. Binnenkort komt er een nieuw park bij in Minderhout. 

Het gaat KBC en Storm voor de wind

KBC voert duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarom hebben we enkele jaren geleden de handen in elkaar geslagen voor een langetermijnrelatie met de Belgische windparkontwikkelaar Storm.

Hoe het begon

Na intensieve onderhandelingen kwam KBC begin 2014 samen met Storm tot een kaderovereenkomst voor de financiering van vijf onshore windprojecten. Mede dankzij een succesvol trackrecord kreeg KBC in oktober 2015 van Storm het mandaat voor de financiering van nog eens vier nieuwe onshore windparken, waarvan Storm Minderhout nu het derde project is. 

De pipeline blijft groeien

Momenteel zijn al 11 Storm-windparken en 27 windturbines in gebruik, verspreid over heel Vlaanderen. De operationele windparken zijn samen goed voor een energieproductie van 172.700 MWh, wat neerkomt op het jaarlijkse verbruik van zo’n 50.000 gezinnen. 2 windparken zijn in aanbouw en zijn goed voor nog eens 2 bijkomende turbines. 11 windparken zijn momenteel in volle ontwikkeling en zijn samen goed voor nog eens 24 bijkomende turbines.

Het nieuwste Storm-windpark in Minderhout wordt gebouwd ten oosten van de E19 (provincie Antwerpen) in het voorjaar van 2017. Ongeveer een jaar later zal het windpark operationeel zijn en voldoende groene stroom produceren om te voorzien in het jaarverbruik van zo'n 3.000 gezinnen.

De kaderovereenkomst met KBC laat ons toe om een groot aantal projecten op efficiënte wijze te financieren en te realiseren. We zijn erg blij met de langetermijnrelatie die hieruit ontstaan is en die geleid heeft tot een groot wederzijds vertrouwen. Dat vertrouwen, in combinatie met de doorgedreven vak- en sectorkennis van KBC, maakt dat wij erg tevreden zijn over onze samenwerking met KBC.

Kristof Moens, CFO van Storm

Michaël Pierlé, relatiebeheerder: “In onze offerte voor de acht concrete financieringen die al uit onze samenwerking met Storm gevolgd zijn, hebben we hen op maat gemaakte oplossingen aangeboden. Zo kunnen ze de ontwikkeling en constructie laten verlopen volgens hun eigen interne processen.

Bovendien zorgen de financiering en de op maat aangeboden rente-indekking ervoor dat de omwonenden op een bepaald moment in het proces mee kunnen instappen door participaties. Ze krijgen daarvoor een aantrekkelijk dividend en kunnen groene stroom afnemen tegen een voorkeurtarief. Dat concept hebben we de afgelopen jaren al verschillende keren kunnen toepassen, wat de samenwerking tussen Storm en KBC ten goede komt.”

Wim Eraly, directeur KBC Corporate Banking: “Bij KBC streven we naar duurzame en rendabele groei. Daarnaast nemen we onze rol op in de samenleving en zoeken we continu naar initiatieven om onze milieuverantwoordelijkheid op te nemen. Voor ons is deze samenwerking met Storm dan ook op verschillende niveaus geslaagd. We zijn uiteraard verheugd de jarenlange samenwerking met Storm te mogen voortzetten. En het feit dat we hen lokaal kunnen ondersteunen in projecten die de menselijke voetafdruk verlagen, is natuurlijk de kers op de taart.”