Vertrouwensrelatie opbouwen

Betalingstechnieken en -producten op internationaal niveau

Vertrouwensrelatie opbouwen

Betalingstechnieken en -producten op internationaal niveau

Bij internationaal zakendoen komt heel wat kijken. Niet alleen de afstand, maar ook de politieke en economische situatie kunnen valkuilen zijn voor een goede relatie op lange termijn. Gelukkig zijn er verschillende betalingstechnieken en financiële middelen om die problemen op te vangen.

Onzekerheid in twee richtingen

Hoe kunt u veilig zakendoen met bedrijven in het buitenland? Hoe beschermt u uw bedrijf tegen commerciële en financiële risico’s? Zal uw buitenlandse klant wel betalen? Het is soms een gok om met een bepaald bedrijf in zee te gaan. Een onderneming in Pakistan mag dan wel een mooie omzet halen, u wordt nog altijd geconfronteerd met een ander economisch en politiek klimaat, en dat brengt onzekerheid met zich mee. 

Maar ook uw tegenpartij zit met deze vragen. Kan hij het risico nemen om met een voor hem onbekende tegenpartij uit een ver land een contract af te sluiten? Uw klant wil natuurlijk dat u op tijd en correct levert. Daarbovenop gaat het vaak om grote contracten waarbij de gemaakte kosten en risico’s al snel hoog kunnen oplopen. Kortom: uw klant wordt evenzeer met financiële onzekerheden geconfronteerd.

Wederzijds vertrouwen opbouwen

De start van uw samenwerking brengt veel onzekerheid met zich mee. U wilt zeker zijn van de betaling en uw klant wil zeker zijn van een correcte en tijdige levering. Zo kunt u bijvoorbeeld een voorschot vragen, waarop uw klant een voorschotteruggavegarantie kan eisen. De koper wil natuurlijk ook dat de installatie perfect werkt nadat ze geleverd werd, en vraagt daarom misschien om een uitvoeringsgarantie. En zo gaat het verder. 

Bij internationaal zakendoen is het vertrouwen van uw toekomstige handelspartner winnen net zo belangrijk als het halen van uw omzet. Tenslotte wilt u een relatie op lange termijn uitbouwen.

In hoeverre er wederzijds vertrouwen is, zal ook meespelen in de keuze van de betalingstechniek. Van zeer veilige betalingstechnieken (bv. documentair krediet) in geval van beperkt vertrouwen en hoge risico’s tot minder veilige (bv. open account-betaling na levering) wanneer er een groot vertrouwen tussen de partijen is.

De vraag of u wel betaald zult worden, is hierbij cruciaal, zeker als u zich begeeft op nieuwe of verre afzetmarkten. Geld terughalen bij een klant wordt een pak moeilijker als die aan het andere eind van de wereld zit. En ook de politieke risico’s zijn er de laatste jaren niet minder op geworden.

Gemoedsrust, dankzij het documentair krediet

Voor moeilijke landen werkt u het best met een documentair krediet, ook wel een Letter of Credit genoemd. Dat is een onherroepelijke verbintenis van de bank van uw koper om u te betalen tegen voorlegging van conforme documenten (bv. verschepingsdocument, factuur, paklijst …). Als u de Letter of Credit door KBC laat confirmeren, gaat KBC een eigen onherroepelijke verbintenis aan om u te betalen tegen voorlegging van conforme documenten. 

Vanaf dat moment kunt u op beide oren slapen. Want hoe onbekend of risicovol uw bestemming ook is, als u conforme documenten presenteert, zal KBC u uitbetalen.

Veilig in verre oorden, met KBC

KBC Corporate Banking biedt u een volledig gamma van trade finance-oplossingen, op maat van uw behoeften bij het uitbouwen van rendabele lange termijnrelaties met uw internationale handelspartners. Een goede begeleiding en de juiste oplossingen creëren immers veiligheid en gemoedsrust. 

Wat kunnen we nog meer betekenen voor uw internationale groeiplannen? Kom het te weten.

Contacteer je relatiebeheerder

Webinar KBC Business Dashboard

Corporate Banking

vanaf 11:00 - Evenement Corporate Banking
Webinar KBC Business Dashboard

Storm-windparken

KBC financiert duurzame en milieuvriendelijke energievoorziening, zoals de Storm-windparken

Beleggen op korte en lange termijn

Beleggen met een korte of lange looptijd? Het kan met behulp van een geldmarktfonds of termijnbelegging.

Betaalterminals

  • Kies tussen vaste en draagbare terminals
  • Werk via wifi of 4G
  • Krijg een duidelijk overzicht van je inkomsten