Keuringsorganisatie ACEG
Sinds 1 januari 2025 moeten alle niet-residentiële gebouwen groter dan 1.000m2 wettelijk over een EPC NR (niet-residentieel) beschikken. KBC ging met ACEG in zee om klanten te helpen wanneer ze zo’n energieprestatiecertificaat nodig hebben. Als erkend controleorganisme is ACEG daarvoor perfect geplaatst. Sam Decoster van ACEG stelt hier hun dienstverlening voor.

Wat doet ACEG?
“ACEG is het grootste erkende keuringsorganisme in Belgische handen. Alle inspecteurs zijn gekwalificeerd om technische controles uit te voeren in een hele reeks domeinen, zoals asbest, elektriciteit, gas, liften, water en nog veel meer. ACEG bestaat intussen 13 jaar en is zeker in de afgelopen 5, 6 jaar snel gegroeid in haar sector omdat we zo sterk inspelen op digitalisering. We hebben steeds meer accreditaties binnengehaald die nodig zijn om in al die verschillende domeinen keuringen te mogen uitvoeren, en die worden ook zeer streng geaudit. Logisch ook, aangezien de keuringsbewijzen wettelijk vereist zijn voor tal van projecten, bijvoorbeeld in de bouw.”
Wie zijn de klanten, en hoe gaat ACEG te werk?
“ACEG werkt vooral in opdracht van bedrijven, uit de industriesector tot in de zorg, maar ook particulieren kunnen bij ons terecht. We hebben zo’n 300 mensen in dienst met de nodige kwalificaties om technische keuringen te doen, bij de klant. Maar een van de redenen van ACEG's groei is ook het digitale platform dat we hebben opgezet, waarop klanten documenten kunnen raadplegen en keuringen aanvragen. Een klant moet maar een inventaris maken van alles wat wettelijk gecontroleerd moet worden, en aan al die 'objecten', bijvoorbeeld een lift of een hoogtewerker, wordt dan een bepaalde periodiciteit gekoppeld. Als er geen inventaris beschikbaar is, kunnen we die aanmaken en zo werk uit handen nemen van klanten. Op ons platform kan de klant dan zien wanneer er iets gekeurd of herkeurd moet worden, en meteen de voorgestelde datum accepteren.”
Op welke manier werkt ACEG samen met KBC?
“Ook klanten van KBC worden geconfronteerd met tal van wettelijke vereisten. Bij (ver)bouwprojecten, bijvoorbeeld, moeten ze naast attesten voor elektriciteit en asbest ook een energieprestatiecertificaat (EPC) voorleggen. Zeker over dat laatste kreeg KBC kreeg veel vragen: kunnen jullie daar iemand voor aanbevelen? Daarom ging KBC op zoek naar een partner om klanten te kunnen doorverwijzen voor advies en ondersteuning. We zijn niet het enige keuringsorganisme, maar we hebben wel een heel breed aanbod en maken wel het verschil in onze sector door de snelheid van onze service. Bij concullega’s moet je algauw 2 à 3 weken wachten op een afspraak en dan nog eens zo lang voor het rapport.“

Wat zijn ACEG's toekomstplannen?
“De samenwerking met KBC is er nog maar sinds eind 2024, dus die zijn we nog volop aan het uitbouwen. Toch hebben we ook al enkele ideeën voor dingen die we op termijn samen kunnen opstellen. KBC heeft een geweldige mobile app, het zou bijvoorbeeld een idee zijn om ons aanbod daarin te integreren. Intussen werken we ook zelf verder aan ons eigen platform, bijvoorbeeld met betrekking tot EPC NR (niet-residentieel; niet te verwarren met het EPC-attest voor woningen). Dat is een dynamische tool die de evolutie van een gebouweenheid richting de langetermijndoelstelling (koolstofneutraliteit) weergeeft en visualiseert, en mogelijke knelpunten uitlicht. Via ons platform kunnen we ook de keuring van liften, brandblussers en brandhaspels aanbieden.”
Wat moeten we nog weten over ACEG?
“We zijn een organisatie die steunt op drie centrale pijlers. Eén, omzet en rendement; logisch, want we moeten onze medewerkers kunnen betalen aan het eind van de maand. Twee: service en kwaliteit, zowel voor de klant als voor onze interne werking. Dat kan natuurlijk niet anders voor een erkend onafhankelijk keuringsorganisme. Maar drie, en misschien wat atypisch binnen de sector: sfeer en gezelligheid! We doen er enorm veel aan om het werken bij ACEG zo leuk mogelijk te maken en dat ook naar buiten uit te stralen. Want de goede vibe van onze medewerkers straalt ook uit op onze klanten.”
Heb je vragen of wil je aan de slag?
Dan kun je steeds terecht bij je relatiebeheerder.