Doe een check-up van je geldzaken

Een nieuw jaar, veel nieuwe doelstellingen. “Kon ik maar wat beter geld sparen”, horen we je al denken. Geld uitgeven is makkelijk, maar hoe zorg je ervoor dat je beter met je geld kunt omgaan? We helpen je stap per stap een financiële check-up te doen.

Lukt het je niet om efficiënt geld te sparen? No worries, je bent niet alleen. Om je dromen te realiseren heb je niet alleen een goed spaarplan nodig. Het kan ook zijn dat je gewoon te veel geld uitgeeft aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Durf jij je financiën onder de loep te nemen?

Stap 1: Durf naar je uitgaven te kijken

Meten is weten. Dat geldt ook voor je portemonnee. Weet je eigenlijk waaraan je zoal geld uitgeeft? Ga de uitdaging aan en analyseer je uitgaven van de voorbije maand. Gebruik je de KBC-jongerenrekening al om betalingen te doen? Goed nieuws! Dan heb je op het einde van de maand een handig totaaloverzicht van je uitgaven in KBC Mobile. Wees eerlijk met jezelf. Kun je op bepaalde vlakken besparen?

Jeroen (19, student): “Ik koop ongeveer drie keer per week een koffie terwijl ik naar de campus pendel. Dat kost me telkens 2,60 euro. Op zich een kleine aankoop, maar op jaarbasis is dat meer dan 300 euro aan koffie! Door dat te beseffen, heb ik nu wel de motivatie om ’s morgens vroeger uit mijn bed te komen en zelf koffie te zetten (lacht).”

Stap 2: Neem je abonnementen onder de loep

Zijn er zaken die je elke maand geld kosten? Je kunt niet opeens stoppen met huur betalen, dat raden we je sterk af als je geen ruzie wilt. Maar misschien heb je wel een abonnement op een streamingdienst die je niet gebruikt, kun je de fiets nemen in plaats van de bus, ga je stiekem al lang niet meer naar de fitness of betaal je eigenlijk te veel voor je telefoonabonnement?

Dries (28, journalist): “Ik dacht dat een fitnessabonnement me zou motiveren om meer te sporten, maar eigenlijk kost het me alleen maar geld. Voor mij werkte het niet. Ik geniet meer van een looptocht in openlucht en bespaar zo gemakkelijk 240 euro per jaar.”

Tip: kun je je abonnement niet meteen opzeggen? Zet dan een reminder in je telefoonagenda!

Stap 3: Kan het goedkoper?

Misschien betaal je voor sommige dingen te veel geld. Kun je voor bepaalde producten overschakelen naar een tweedehandsvariant? Of een outletvariant waarbij alleen de verpakking van het product al geopend was? Gewoon doen dan! Kleren, boeken, meubels of speelgoed kun je met de juiste tips perfect ook tweedehands kopen.

Laure (25, leerkracht): “Ik koop eigenlijk bijna al mijn kleren op tweedehandswebsites. Alleen schoenen en ondergoed niet. Ik vind er ook veel nieuwe kleren, dus eigenlijk maakt dat voor mij weinig verschil. In plaats van 100 euro uit te geven aan 3 kledingstukken, kan ik daar nu gemakkelijk 15 items mee kopen.”

Stap 4: Kan het gratis?

Geef je geld uit terwijl dat helemaal niet nodig is? Misschien hoef je geen eigen kampeertent te kopen voor je volgende trektocht, maar leen je die even gemakkelijk bij een goede vriend(in)? En eerlijk: heb je echt een eigen fiets nodig als je vriendelijke buurman die ook met plezier uitleent?

Jeroen (19, student): “Op kot delen wij heel wat spullen met elkaar. Keukengerief, een stofzuiger of zelfs onze fietsen. Zo bespaarde ik al een pak geld.”

Stap 5: Verander van energieleverancier

Gas en elektriciteit zijn duur, was dat je al opgevallen? Het verschil tussen de energietarieven kan echt gigantisch zijn. Bovendien indexeren (verhogen) sommige leveranciers elk jaar automatisch de prijs die je betaalt. Trouw blijven aan eenzelfde energieleverancier en tariefformule kan je dus veel geld kosten. Om de een à twee jaar bij de concurrenten gaan vergelijken kan dus nooit kwaad. Met de V-test lukt dat in no time.

Dries (28, journalist): “Ik dacht dat ik de goedkoopste leverancier had gekozen. Tot de prijzen stegen en ik het niet meer in de gaten had. Door over te schakelen, bespaarde ik 200 euro per jaar. Volgend jaar vergelijk ik dus weer de leveranciers.”

Kun je nog tips gebruiken om geld te besparen of over hoe je beter spaart? Op Hoedoekda delen we met plezier nog een heleboel tips!

Onderdeel van

Gerelateerde artikels