7 tips om dit jaar beter te sparen

Is het je voornemen om volgend jaar een verre reis te maken? Wil je eindelijk die nieuwe auto kopen? Of droom je van een nieuwe garderobe? Redenen genoeg om geld opzij te zetten. Alleen lukt dat in de praktijk niet altijd even goed. Check dus zeker deze 7 tips om beter te sparen!

1. Doe een financiële check-up

Meer geld sparen doe je ook door te besparen. Het is dus tijd voor een grondige check-up van je uitgaven. Je zou verwonderd zijn hoeveel geld je uitgeeft. Maak een overzicht door al je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Apps als Money Lover, Spendee, Moneon of Buddy zijn daarvoor handige tools. Wees heel eerlijk met jezelf: waar geef je te veel geld aan uit? Kan het anders?

2. Deel je jaarlijkse kosten op in maandelijkse kosten

Spendeer een nerdy namiddag aan het organiseren van al je inkomsten en kosten in een Excel-sheet of een online budgetplanner. Grote jaarlijkse kosten, zoals een treinabonnement bijvoorbeeld, deel je dan op in 12 kleinere stukjes. Budgetteer die kosten voor elke maand, zet dat geld alvast opzij op een aparte spaarrekening en kom zo nooit voor verrassingen te staan.

3. Maak je spaardoel tastbaar

Veel geld willen sparen is een mooi doel, maar misschien niet specifiek genoeg. Het kan helpen om je spaardoel tastbaar te maken. Spaar je voor een nieuwe computer? Hang dan een foto van die computer op boven je bed of bureau! Dat moedigt je continu aan om extra hard je best te doen.

4. Spaar aan het begin van de maand

Sparen doe je in principe met het geld dat op het einde van de maand overblijft op je rekening. Toch draai je dat het best om en spaar je aan het begin van de maand – zeker als er loon wordt gestort. Zorg dus dat je eerst spaargeld opzijzet en pas daarna geld uitgeeft aan pakweg games of shoppen op het internet.

5. Open voor elk doel een spaarrekening

Wil je graag op reis en spaar je tegelijk voor je droomhuis? Het is makkelijker om voor elk groot spaardoel een aparte spaarrekening te openen. Zo weet je altijd precies hoe goed je bezig bent en blijf je gemotiveerd om voor de verschillende doelen geld opzij te zetten.

6. Stel een automatische spaaropdracht in

Wil je niet elke maand denken aan je spaargeld? Dan is dit een handige tip: stel een automatische spaaropdracht in op je rekening. Dan gaat er aan het begin van elke maand automatisch geld naar je spaarrekening. In KBC Mobile kun je eenvoudig kiezen voor een vast bedrag, of zelfs instellen dat al het geld boven een bepaald bedrag automatisch naar je spaarrekening wordt overgeschreven.

7. Spaar ook kleine bedragen

Wie zegt dat je alleen kunt sparen met grote bedragen? Nee hoor, sparen doe je ook al met je … wisselgeld! Echt waar. Bij KBC kun je zelfs beleggen met je wisselgeld. Betaal je 2,70 euro voor een broodje? Dan gaat er 3 euro van je rekening: 2,70 euro naar de broodjeszaak en 30 cent naar je beleggingsplan! Cool hé?


Dat lijkt weinig, maar als je elke dag van de week een broodje koopt, heb je op een jaar tijd wel al snel meer dan 60 euro gespaard. En dan heb je nog geen koffietje, biertje op café of popcorn in de cinema gekocht. Zonder dat je het voelt in je portemonnee, spaar je hier dus een pak geld mee.

Doe je graag eens een financiële check-up of kun je nog tips gebruiken om geld te besparen? Op Hoedoekda delen we met plezier nog een heleboel tips!

Onderdeel van

Gerelateerde artikels