Waarom je best jong begint met beleggen

Beleggen doe je toch pas als je oud bent en veel geld hebt? Fout! Eigenlijk is het slim om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen. Echt waar. En neen, dat hoeft echt niet met grote bedragen. Je leest het goed! 

Wat is beleggen?

Beleggen is geld investeren in de hoop dat het meer waard wordt. Je kunt beleggen door geld uit te lenen aan een bedrijf/overheid via een obligatie, of door een klein deeltje van een bedrijf te kopen. Dan ben je aandeelhouder. 

Wat is het verschil tussen beleggen en sparen?

Als je spaart, is je winst erg laag, maar wel gegarandeerd. Het is alleen de vraag of deze winst op kan tegen de snel stijgende inflatie. 

Als je belegt, kun je veel meer winst boeken, maar dat is niet gegarandeerd. Er zijn ook jaren waar de beurs in het rood gaat. Je hoeft dan niet meteen te panikeren: vaak herstelt de markt zich en loont je investering uiteindelijk toch. Geduld is dus de boodschap!

  •  Leg eerst een spaarbuffer aan, en beleg enkel met geld dat je niet direct nodig hebt

Waarom nu al beginnen beleggen?

1. Hoe vroeger je start, hoe beter

Als je nu de stap zet, krijgt je rendement meer tijd om te groeien. En dat kan een groot verschil maken:  

  • Investeer je vanaf je 20e maandelijks 100 euro aan een gemiddeld rendement van 8%? Dan eindig je op je 60e met zo'n 320.000 euro  
  • Doe je hetzelfde, maar begin je pas op je 30e? Dan heb je op je 60e 'maar' 140.000 euro op de teller

2. Je spaargeld wordt steeds minder waard

Say what now? Helaas. Alles wordt duurder, dus wat je vandaag met 100 euro kunt kopen, kan in de toekomst misschien niet meer. 

3. Je opbrengst ligt mogelijk hoger

Beleggen is zeker niet zonder risico, maar de gemiddelde opbrengst ligt vaak hoger dan bij sparen.

4. Beleggen kan ook met kleine bedragen

Wist je dat je zelfs met je wisselgeld kunt beleggen? Ga je een avond feesten en drink je graag pintjes voor 1,90 euro? Dan ronden we het bedrag telkens af naar boven en beleggen we de rest. Santé!  

5. You've got the power

Je kunt bewust investeren in duurzamere bedrijven. Zo geef je mee vorm aan de toekomst. 

Hoe kan ik beleggen?

Naast beleggen met je wisselgeld, kun je ook kiezen uit meer klassieke beleggingsvormen:

  • Aandelen: Je wordt mede-eigenaar van een bedrijf. Als een bedrijf het goed doet, kan de waarde van je aandeel stijgen. Sommige bedrijven keren ook een deel van hun winst uit in de vorm van een dividend.
  • Obligaties: Je leent geld uit aan een bedrijf of overheid. In ruil krijg je voor een vooraf bepaalde looptijd interest. Na de eindvervaldag krijg je het geleende geld terug. Tenzij het bedrijf of de overheid failliet gaat.
  • Beleggingsfondsen: Met fondsen beleg je met een relatief klein bedrag in veel verschillende aandelen en/of obligaties tegelijk. Daardoor blijft de impact op je rendement beperkt als een aandeel of obligatie het niet goed doet. 
  • Beleggingsplan: Dit is een manier omgespreid in de tijd, automatisch en op vaste tijdstippen een bedrag te beleggen. Dat kan al vanaf 25 euro per maand. De beheerders van het fonds spelen in op de evolutie van de financiële markten, zij doen het meeste werk voor jou.
  •  informeer je zeker over welke risico’s en kosten er verbonden zijn aan je beleggingen, want die verschillen van product tot product

Hoe begin ik eraan?

Wil je graag advies?

Een KBC-expert kan op basis van je profiel (leeftijd, inkomen, spaardoelen ...) goed inschatten welke beleggingen nu het beste bij je passen.

Zin om zelf aan de slag te gaan?

Met Bolero kun je je beleggingen zelf gratis online opvolgen. Laat je gerust bijstaan door Matti, de slimme beleggingsassistent. Die stelt enkele trackers* voor op basis van jouw voorkeuren en risicobereidheid. Maar jij hakt de knopen door!

  • check ook zeker de Bolero Academy. Daar leer je de beurs beter kennen en vind je heel wat aandelentips

*Een tracker of ETF (Exchange Traded Fund) is een passief beheerd beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk een index volgt. Beleggen in een tracker wil zeggen dat je investeert in een geheel van bedrijven, waardoor het minder risico inhoudt dan traditionele aandelen.