pensioensparen bij KBC

Pensioensparen bij KBC

Voor jou gemakkelijk gemaakt:

 • Kies uit een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering
 • Bepaal je maximale spaarbedrag, 1.020 euro of 1.310 euro per jaar
 • Start in enkele tikken je plan in KBC Mobile, vanaf 10 euro per maand
Start met pensioensparen
Open een pensioenspaarplan met advies
Open zelf je pensioenspaarplan

Wat is je voordeel?

Betaal minder belastingen

Als je aan pensioensparen doet, dan leg je jaarlijks een bedrag opzij. Afhankelijk van het fiscaal maximumbedrag dat je kiest, krijg je het daaropvolgende jaar tot 30% belastingvoordeel op je stortingen.

Je kunt kiezen uit 2 opties:

 • Het standaardbedrag bedraagt maximaal 1.020 euro in 2024. Je krijgt 30% belastingvoordeel op je gestorte bedragen, hetzij 306 euro per jaar.
  Let op: spaar je minder, dat krijg je niet het volledige belastingvoordeel. Het voordeel geldt op de bedragen die je effectief gestort hebt.
 • Wil je een extra pensioenkapitaal opbouwen, dan kies je voor maximaal 1.310 euro in 2024. Je krijgt 25% belastingvoordeel op je gestorte bedragen, hetzij 327,50 euro per jaar.
  Let op: als je hiervoor kiest, spaar dan minstens 1.224 euro. Anders krijg je minder belastingvoordeel dan wanneer je kiest voor 1.020 euro.

Een aanvulling op je wettelijke pensioen

De kans bestaat dat je wettelijke pensioen niet volstaat om je levensstijl te behouden na je pensioen. Door aan pensioensparen te doen, kun je je wettelijke pensioen aanvullen.
Benieuwd naar je wettelijke pensioenbedrag? Je vindt het makkelijk terug op Mypension.be.

Start met pensioensparen
Open een pensioenspaarplan met advies
Open zelf je pensioenspaarplan

Wat brengt pensioensparen op?

Dat hangt onder meer af van de formule die je kiest:

Pensioenspaarfonds

Ga je voor een pensioenspaarfonds, dan beleg je in aandelen en obligaties en is je rendement onderhevig aan de schommelingen op de financiële markten.

Het voordeel? Je hebt uitzicht op een hoger rendement op de lange termijn.

Het nadeel? Je rendement en de terugbetaling van je belegde kapitaal zijn onderhevig aan het marktrisico. Je hebt dus geen kapitaalbescherming.

Pensioenspaarverzekering

Ben je op zoek naar meer zekerheid, dan kies je beter voor een pensioenspaarverzekering. Je krijgt dan op elke storting een gegarandeerde interestopbrengst tot de einddatum van je contract. Bovendien kan de verzekeraar jaarlijks een winstdeelname toekennen. Die is wel afhankelijk van zijn resultaten en is dus niet gegarandeerd.

Wat kost pensioensparen?

 • Op elk bedrag dat je stort, betaal je toetredingskosten. Dat geldt voor beide formules.
 • Kies je voor een pensioenspaarfonds, dan betaal je ook beheerskosten. Een fonds belegt namelijk in aandelen en obligaties en wordt actief opgevolgd.
 • In beide formules betaal je een eindbelasting. Die betaal je normaal gezien op je 60e verjaardag. Als je start met pensioensparen vanaf je 55e, dan moet je die belasting na 10 jaar betalen.
  Let wel op: de belasting die je precies betaalt, hangt af van je individuele omstandigheden en kan in de toekomst veranderen. Wil je meer details, ook over de eindbelasting? Contacteer ons dan.

Altijd verantwoord pensioensparen

Je bent ongetwijfeld begaan met je eigen toekomst én met die van de planeet. Net als KBC. Daarom bieden we uitsluitend verantwoorde pensioenspaarformules aan. Ontdek snel wat dat betekent voor mens en milieu, en voor jou!

Open je pensioenspaarrekening online of maak een afspraak om een pensioenspaarverzekering te openen

Start met pensioensparen
Contacteer ons
Open een pensioenspaarplan met advies
Open zelf je pensioenspaarplan

Doe je al aan pensioensparen?

Doe je al aan pensioensparen, bij KBC of bij een andere bank? Ontdek dan hieronder hoe je bijstort of hoe je jouw fonds of verzekering overzet naar KBC.

Kies je maximumbedrag

Je fiscale maximumbedrag is standaard 1.020 euro. Wil je een groter bedrag storten? Dan kun je expliciet kiezen voor 1.310 euro als maximumbedrag. Ontdek meer.

Pensioensparen overzetten

Ben je van gedachte veranderd? Overstappen met je pensioenspaarrekening of doe je zo.

Pensioenspaarverzekering overzetten

Ben je van gedachte veranderd? Overstappen met je pensioenspaarverzekering doe je zo.