Hypothecaire lening
- Check meteen hoeveel je kunt lenen voor je woning (uniek in België)
- Krijg altijd je scherpste tarief bij KBC, online en in je KBC-kantoor
- Overloop je aanvraag telefonisch met je woonexpert voor je beslist
Is je lening haalbaar? Beantwoord dan eerst nog een aantal vragen en laad de nodige documenten op. Daarna contacteert je woonexpert je om alles te overlopen voor je je woonkrediet definitief aanvraagt.
Waarom kiezen voor een hypothecaire lening bij KBC?
Wist je dat...
Je een rentesubsidies kunt krijgen van de overheid voor je koop- en renovatieproject? Ontdek hier of je in aanmerking komt voor een Vlaams renovatiekrediet met rentesubsidie.
Let op: om recht te hebben op de rentesubsidie moet de aankoopakte van de woning uiterlijk op 31 december 2024 bij de notaris getekend zijn. Daarna wordt het Vlaams Renovatiekrediet met rentesubsidie niet meer aangeboden door de Vlaamse overheid.”
Je kunt meteen online checken of je lening haalbaar is. Overtuigd? Dan helpen we je om je aanvraag correct in te vullen. Zo heb je alle informatie om te beslissen of je je lening definitief aanvraagt.
Concreet verloopt je aanvraag in 3 stappen:
1) Simuleer je lening
Eerst hebben we wat meer informatie nodig, zoals de details over je project en een aantal persoonlijke gegevens, zoals je inkomen en lopende leningen. Zo weet je meteen of je lening haalbaar is, met een gedetailleerde simulatie van de maandelijkse kosten. Bovendien hoef je niet meer te onderhandelen over je rente, want je krijgt altijd automatisch je scherpste tarief bij KBC. Handig, toch?
2) Check of je je lening kunt aanvragen
Daarna kun je meteen online checken of je je lening bij KBC kunt aanvragen. Krijg je groen licht en wil je verdergaan met je aanvraag? Geef in deze stap dan aan dat onze woonexpert je mag opbellen om een telefonische afspraak te maken.
3) Vraag je lening definitief aan
Tijdens het telefoongesprek overloop je samen met de woonexpert je aanvraag. Zo ben je zeker dat je alles correct ingevuld hebt. Daarna heb je nog altijd de tijd om definitief te beslissen of je je lening wilt aanvragen.
- De ondertekende koopovereenkomst van je nieuwe woning (compromis) of de eigendomstitel van de bouwgrond of van de te verbouwen woning.
- De bouwplannen, bestekken of prijsoffertes van de woning die je (ver)bouwt.
- De bouwvergunning als je een vergunning nodig hebt voor de werken en de vergunning al beschikbaar is.
- Voor herfinanciering van een woningkrediet bij een andere kredietverstrekker dan KBC, een kopie van je huidige kredietovereenkomst en bijhorende aflossingstabel.
- Recente loonfiches als je loontrekkende bent.
- Ben je zelfstandige of oefen je een vrij beroep uit? Een overzicht met de meest recente exploitatiegegevens van je bedrijfsactiviteit. Eventueel aangevuld met het aanslagbiljet inkomsten over hetzelfde jaar als de aangeleverde exploitatiegegevens, als dat document al beschikbaar is.
- Ontvang je een vervangingsinkomen of andere inkomsten, zoals huur en alimentatie? Dan kun je dat aantonen met een recent rekeninguittreksel.
- Een recent rekeninguittreksel van je spaargelden, overzicht van je beleggingen en eventuele financiële hulp van derden die je in je project zult investeren.
- Het energieprestatiecertificaat (EPC) van de woning waarvoor je wilt lenen. Geef je een andere woning in waarborg? Dan heb je ook het EPC van die woning nodig.
Heb je bouwplannen of wil je een woning of appartement kopen of verbouwen? Met een 'hypothecair krediet met onroerende bestemming' kun je een deel van het geld lenen dat je hiervoor nodig hebt. Deze lening wordt meestal gedekt door een hypotheek en/of een hypothecaire volmacht.
Je kunt bij KBC enkel terecht voor je hypothecaire lening als je in België woont en je voornaamste inkomen in euro ontvangt.
Het bedrag dat je kunt lenen, hangt af van 3 factoren
- Hoeveel je kunt terugbetalen
Een goede vuistregel is dat het totaal van je maandelijkse kredietverplichtingen niet hoger mag zijn dan 40% van het maandelijkse netto-gezinsinkomen. - De kostprijs van je woning en het bedrag dat je al hebt gespaard
Je kunt nooit meer lenen dan de totale kostprijs van je woning. KBC verwacht ook dat je een gedeelte van het project met eigen middelen financiert. - De waarborgen die je de bank kunt geven
KBC vraagt waarborgen om zich in te dekken tegen het risico dat je je lening niet meer terugbetaalt. Meestal wordt er een hypotheek gevestigd. Dit geeft de bank het recht het onroerend goed te verkopen als je je kredietverplichtingen niet meer kunt nakomen.
De ideale looptijd bestaat niet. De gemiddelde looptijd van een hypothecaire lening ligt tussen 10 en 25 jaar. Hoe kies je een looptijd die voor jou comfortabel is? Hiermee hou je best rekening
- Je leeftijd
De keuze van de looptijd hangt af van je leeftijd. Wil je bijvoorbeeld over 15 jaar klaar zijn met betalen omdat dan je kinderen op kot gaan? Kies dan voor een looptijd van 15 jaar. - Je inkomen
Het totaal van je maandelijkse afbetalingen is best lager dan 40% van je maandelijkse netto-gezinsinkomen. - Je manier van terugbetalen
Elke afbetaling bestaat uit een deel kapitaal en een deel interesten. Die verhouding hangt af je manier van terugbetalen. De meest gekozen formule is de gelijkblijvende maandelijkse afbetaling. - Je rentevoet
De keuze van de looptijd gaat ook samen met de keuze van een vaste of een variabele rentevoet.
Als je een hypothecaire lening aangaat, heb je de keuze uit 2 kredietformules: een vaste of een variabele rentevoet. Welke interestvoet is in jouw geval het meest interessant?
> Bereken de rentevoet van je lening met onze simulatie
Als je een hypothecaire lening aangaat, heb je de keuze uit 2 kredietformules: een vaste of een variabele rentevoet.
Bij een vaste rentevoet wordt de rente vastgelegd bij de start van je woonkrediet. Dat percentage verandert niet meer, ongeacht de evolutie van de langetermijnrente. De maandlast van je woningkrediet ligt vast voor de ganse looptijd.
Bij een variabele rentevoet wordt de rentevoet van je woningkrediet na een bepaalde periode herzien. Op moment van renteherziening kun je vrij en kosteloos kiezen om de looptijd van je woningkrediet in te korten, te behouden of te verlengen. Dat is je accordeon-optie. Met deze optie kun je de maandlast van je woonkrediet afstemmen op je persoonlijke situatie."
Neem je bij ons een brandverzekering en/of een schuldsaldoverzekering? En/of komt je loon ook op een betaalrekening bij KBC? Dan geniet je van één of meerdere voorwaardelijke kortingen op je woningkrediet bij KBC. En is je eigen inbreng voldoende hoog, dan kunnen we je een nog voordeliger tarief aanbieden.
Korting voor een energiezuinige woning
Je kunt bij KBC ook een extra korting krijgen op de rentevoet van je nieuwe hypothecaire lening. Die korting kun je meteen krijgen bij aankoop van een energiezuinige woning. Je kunt je woning ook binnen de 7 jaar energiezuinig verbouwen. In dat geval krijg je de korting op je rentevoet wanneer je EPC-label van je woning is verbeterd door je renovatiewerken.
Voor een antwoord op je vragen hoef je je deur niet meer uit. Je stelt je vraag eenvoudig online. Lees hier hoe.
Het is geweldig om digitaal in KBC Mobile te weten te komen of de lening voor onze droomwoning haalbaar is. Een paar vragen invullen en we krijgen meteen een overzicht van de mogelijkheden. Met onze bijkomende vragen kunnen we terecht bij de experten van KBC Live.
Evi en Gert-Jan uit Halle
Goed om weten
Kredietgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026 256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV.
KBC Bank NV biedt geen kredietovereenkomsten aan in vreemde valuta. De wet definieert dit soort kredietovereenkomsten als een kredietovereenkomst waarbij het krediet:
- uitgedrukt wordt in een andere valuta dan die waarin de consument het inkomen ontvangt of de activa aanhoudt waaruit het krediet moet worden terugbetaald
of
- uitgedrukt wordt in een andere valuta dan die van de lidstaat waar de consument verblijft.
KBC Bank richt zich daarom uitsluitend tot personen die in België wonen en die hun voornaamste inkomen in euro ontvangen.