Sparen én beleggen, een straf duo dat je geld op gang trapt

Wat doe jij met je geld: sparen of beleggen? Eigenlijk is dat een keuze die je niet hoeft te maken. Want sparen heeft andere voordelen dan beleggen, en omgekeerd. Vaak is dus net een combinatie van sparen én beleggen het meest interessant, ook als je nog jong bent.

Hoe sparen en beleggen combineren?

Spaar eerst op je eigen tempo zo'n 3 à 6 maandlonen bij elkaar. Zo heb je een spaarbuffer die je beschermt tegen onverwachte kosten. Doe je daarnaast aan pensioensparen? Dan denk je ook al aan je oude dag.

Maar als je alleen spaart, loop je wel het risico dat je geld op langere termijn aan waarde verliest. Inflatie zorgt er namelijk voor dat alles jaar na jaar duurder wordt, waardoor je minder kunt kopen met hetzelfde geld. Om dat te vermijden, kan sparen én beleggen de oplossing zijn.

Waarom sparen én beleggen?

Een combinatie van sparen en beleggen is er om jezelf financieel te beschermen op korte én lange termijn. Je spaarbuffer dekt de korte termijn af en je beleggingen kunnen vermijden dat de inflatie aan je koopkracht knabbelt.
Zullen we het effect van inflatie eens concreet maken?

  • Stel dat je 10.000 euro op je spaarrekening hebt staan.
  • Na een jaar sparen tegen een rente van bijvoorbeeld 1% krijg je 100 euro opbrengst.
  • Stegen de prijzen intussen met 4%? Dan is je bedrag wel 400 euro minder waard aan koopkracht.
  • Je eindsom: 10.000 + 100 - 400, wat betekent dat jouw 10.000 euro amper één jaar later nog maar 9.700 euro aan koopkracht waard is.

Jaar na jaar kan het geld op je spaarrekening dus verder achterop beginnen te hinken op de inflatie. Door je geld te beleggen, kan je proberen om dat verlies tegen te gaan. Dit gaat natuurlijk ook gepaard met risico’s, maar over een periode van 5 jaar of langer heeft de beurs in het verleden het zo goed als altijd beter gedaan dan de inflatie.

Waar of niet: welke stelling over beleggen geloof jij?

Niet waar. Eerder integendeel: hoe jonger je start, hoe langer het effect van ‘rente-op-rente' kan spelen. Want je rendement van het voorbije jaar kan dit jaar op zijn beurt een rendement opleveren. In positieve beursjaren creëer je zo een exponentiële groei van je kapitaal. Bovendien is het bij KBC perfect mogelijk om heel klein te beginnen. Zo kun je zelfs al starten door je wisselgeld te beleggen.

Dat kan en mag natuurlijk altijd, maar hoeft helemaal niet. Bij de beleggingsplannen van KBC beleg je in een fonds dat is samengesteld door onze experts. Bovendien beheren zij dat fonds actief. Ze spelen dus in jouw plaats in op wijzigende marktomstandigheden terwijl jij al je tijd blijft vrijhouden voor andere zaken. Tegelijk behoud jij de controle: je kunt op elk moment je maandbedrag aanpassen, pauzeren of stopzetten. 

Bij beleggen kun je meer of minder risico nemen. Speel je liefst zo veel mogelijk op veilig? Dan brengen we jouw voorkeur in kaart via je beleggersprofiel. Vervolgens beleggen we voor jou in een ‘defensief’ fonds dat minder risico neemt dan gemiddeld. Daarnaast is het ook een goed idee om voor een langere tijd periodiek te beleggen (bijvoorbeeld maandelijks). Dankzij zo’n gespreide aanpak beleg je uiteindelijk altijd tegen een gemiddelde koers.

Sparen en/of beleggen: hoe pakt KBC dat aan?

KBC is al jaar en dag een spaarders- én een beleggersbank. Naast onze spaarrekeningen mag je dus ook rekenen op onze jarenlange expertise in beleggen:

  • Een strategie die met je meebeweegt
  • Klein beginnen, bijvoorbeeld met je wisselgeld
  • Alles digitaal of met persoonlijk advies

Zin om te starten? Bekijk nu de mogelijkheden om te beleggen voor beginners.

Beginnen met beleggen