Studeren: wakostda?

Studeren kost geld. Sorry om meteen met deze ontnuchterende boodschap in huis te vallen! Maar misschien heb je wel het geluk dat je ouders tussenkomen in de kosten van je studies aan de hogeschool of universiteit. Misschien ook niet. Hoe dan ook is het belangrijk om even stil te staan bij hoeveel studeren kost.

Van de inschrijvingskosten tot een studentenkamer huren en budget om te eten, drinken en ontspanning: het bedrag loopt algauw op tot enkele duizenden euro’s per jaar. We brengen de verschillende kostenposten in kaart en leggen je uit wat een persoonlijke lening in dit geval voor jou kan betekenen.

Op kot ... of niet op kot?

Wat kost een student

Het spreekt voor zich dat de huur van een kot of studentenkamer het volledige studiekostenplaatje flink de hoogte in jaagt. Reken zo’n 300 tot 600 euro per maand, afhankelijk van welk soort huisvesting je verkiest: een studentenkamer in een ‘peda’ is goedkoper dan een volledig uitgeruste studio.

Een peda is een studentenhuis waarin meerdere studentenflats of -kamers gehuisvest zijn en dat door particulieren of door de onderwijsinstantie wordt uitgebaat. Vraag zeker naar de voorwaarden bij de universiteit of hogeschool.

Heel wat studenten wonen tegenwoordig ook samen in een woning: de woninghuur verdelen over drie of vier studenten valt vaak goedkoper uit dan de huur voor drie aparte studio’s.

Hogeschool of unief?

Wat kost studeren

Of je nu aan de hogeschool of universiteit studeert, het inschrijvingsgeld hangt af van meerdere factoren, zoals:


  • het soort studiecontract (diploma-, credit- of examencontract)
  • het aantal studiepunten dat de opleiding telt
  • het statuut van de student (al dan niet recht op een studietoelage)

Soms maak je ook aanspraak op een studietoelage. In dat geval betaal je minder inschrijvingsgeld dan een student die daarop geen recht heeft. Alle criteria en tarieven voor studiegelden vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.

Studeren in het buitenland

De tijd dat studeren in het buitenland eerder uitzondering dan regel was, ligt voorgoed achter ons. Vandaag gaat de meerderheid van de studenten ‘op Erasmus’, zoals dat heet. Het Europese Erasmusprogramma bied je de kans om een deel van je studies in een ander land van de Europese unie af te werken en zo een onvergetelijke buitenlandse ervaring op te doen. Ook aan buitenlandse studies hangt natuurlijk een prijskaartje, ga dus zeker na of je kans maakt op een Erasmusbeurs.

Mik hoog: wat kost een MBA?

Als het kriebelt om je leiderschapstalenten te ontwikkelen, kan het zijn dat een extra opleiding je wel aanspreekt: de MBA (Master of Business Administration), hét ticket naar een succesvolle carrière in de bedrijfswereld. Helaas is dat geen goedkoop ticket.

Voor een MBA in België – bijvoorbeeld aan de Antwerp Management School of Vlerick Business School – tel je tussen de 30.000 en 40.000 euro neer. Aan prestigieuze buitenlandse universiteiten kan dat bedrag oplopen tot 65.000 euro. Niet evident om uit je eigen zak te betalen en dan drukken we het nog zacht uit.

Lenen voor studiekosten

Als werkstudent met een vast inkomen kun je bij KBC terecht voor een persoonlijke lening om zelf je studiekosten te financieren. Zo’n een persoonlijke lening is een lening op afbetaling, waarbij je maandelijks een vast bedrag aflost. Ideaal als je de betaling van een groot bedrag, zoals de kosten voor een jaar lang studeren, liever spreidt in de tijd.

Lees hier de juridische informatie
Onderdeel van

Gerelateerde artikels