
Jan en Romy van KBC Autolease zetten hun eigen team op voor ‘De 1.000 km’ voor Kom op tegen Kanker 2025
Tijdens het hemelvaartweekend van 29 mei tot 1 juni 2025 stappen Jan Rykaert, Romy Vrancken en 5 van hun naaste collega’s bij KBC Autolease op de fiets voor ‘De 1000 km’ van en voor Kom op tegen Kanker. In totaal nemen ze als team van 7 elk een etappe voor hun rekening. Hun doel is duidelijk: 1.000 km in 4 dagen, telkens vertrekkend vanuit Mechelen. Daarmee sluiten ze aan bij duizenden andere deelnemers die zich inzetten voor broodnodig kankeronderzoek.
Betekenis aan elke kilometer
De 1.000 km is geen gewone fietstocht. Het is een symbolisch en solidair evenement dat sinds 2010 jaarlijks georganiseerd wordt. De volledige afstand wordt verdeeld in 8 ritten van telkens 125 km. Elke ochtend vertrekt het peloton vanuit Mechelen naar een middagstad, en keert na een pauze terug. “Elke rit wordt afgelegd in een peloton met een vaste snelheid van 24, 27 of 30 km/u”, duidt gepassioneerd wielrenner Jan Rykaert. “De organisatie zorgt voor een verkeersvrij parcours, technische ondersteuning, medische bijstand en bevoorrading onderweg.”
De ritten brengen de fietsers naar verschillende Vlaamse steden. Dit jaar 2025 zijn Essen, Peer, Brugge en Buggenhout de gaststeden van dienst. Die spreiding zorgt niet alleen voor variatie in het parcours, maar maakt het ook mogelijk om zoveel mogelijk regio’s te betrekken bij het evenement. “Overal langs de weg staan supporters, wat enorm motiveert”, weten ze nu al.
Voor Romy is het de 1e keer dat ze aan een sportieve uitdaging van deze schaal deelneemt. Ze rijdt op vrijdagmiddag de rit van Essen naar Mechelen: 125 km aan 24 km/u. “Ik fiets graag, maar ben absoluut geen fanatieke sporter”, vertelt ze. “Toch wilde ik deelnemen, vooral omdat het doel me nauw aan het hart ligt.” Haar man en schoonbroer kregen eerder te maken met kanker, en een vriendin van haar vecht momenteel tegen borstkanker. “Die verhalen neem ik mee op de fiets. Het geeft betekenis aan elke kilometer.”
De voorbereiding op het evenement verloopt voor Romy op haar eigen tempo. Ze traint recreatief in haar vrije tijd, vooral in het weekend. “Het idee om samen te fietsen, in een begeleid peloton, geeft me vertrouwen. En het zorgt ervoor dat ik doelgerichter op mijn fiets stap.”

Team KBC Autolease met Jan (2e van links) en Romy (3e van rechts).
Samen impact maken
Jan kiest voor een zwaardere rit: op zaterdag fietst hij 250 km, van Mechelen naar Peer en terug. “Ik ben een fervente fietser en combineer woon-werkverkeer met sportieve ritten in het weekend”, zegt hij. “Voor mij is deze afstand haalbaar, maar het draait hier niet om de prestatie. Het is een manier om betrokkenheid te tonen en geld in te zamelen voor onderzoek waar nog te vaak te weinig middelen voor zijn.”
Die betrokkenheid leeft ook op de werkvloer. Het team van KBC Autolease telt 7 deelnemers die allemaal 1 etappe voor hun rekening nemen. Sommigen zijn sportief, anderen eerder recreatief. “Iedereen fietst op zijn eigen tempo, binnen een peloton dat bij zijn of haar niveau past”, legt Jan uit. “We hebben gekozen voor verschillende snelheden binnen het team: 24, 27 en 30 km/u.”
Het engagement van KBC Autolease staat niet op zichzelf. Als dochteronderneming van KBC maakt het deel uit van een bredere beweging. KBC is hoofdsponsor van het evenement en zet dit jaar 2025 maar liefst 22 teams in. “Dat zegt veel over hoe sterk het initiatief leeft binnen de organisatie”, beklemtoont Romy. “Er is een gemeenschappelijk doel: samen impact maken.”
Naast de fysieke voorbereiding werkte het team ook hard aan de inzameling van het inschrijvingsgeld. Elk team moet minstens 5.500 euro ophalen. “We verkochten snoepzakjes en paaseitjes, organiseerden een tombola en zelfs een surplace-wedstrijd”, vertelt Romy. “De steun van familie, vrienden en collega’s was hartverwarmend. Zonder hen was het niet gelukt.”
Steunen
Wat ‘De 1.000 km’ zo bijzonder maakt, is de combinatie van sportieve inzet en emotionele betrokkenheid. Romy verwoordt het treffend. “Je fietst niet zomaar. Je denkt onderweg aan mensen die je verloren hebt of die nog steeds strijden. Dat maakt het intens.”
Voor Jan is het ook een manier om het belang van beweging te koppelen aan een hoger doel. “We werken bij een fietsleasingbedrijf. Dan is het logisch dat we zelf ook op de fiets stappen. Maar wat hier telt, is de boodschap. We willen laten zien dat we meeleven, dat we solidair zijn.”
‘De 1.000 km’ is geen race. Het is een collectief gebaar. 1 dat gedragen wordt door duizenden trappers, elk met hun eigen verhaal. Voor Romy, Jan en hun collega’s is het vooral een uiting van hoop.