
Test Renault 4: icoon keert terug als praktische elektrische crossover
Na de herintroductie van de R5 brengt Renault nu ook de R4 terug tot leven. Deze nieuwe R4 laat zich echter niet zomaar omschrijven als een kleinere of eenvoudigere variant van zijn hoger genummerde broertje. Integendeel: de elektrische R4 positioneert zich als de meer praktische tegenhanger van de R5, met extra ruimte en functionaliteit, verpakt in een retromodern design.
Meer ruimte, meer mogelijkheden

De Renault 4 is met zijn 22 cm langere carrosserie duidelijk ruimer dan de R5. Dat vertaalt zich in een koffervolume van 420 liter, wat opvallend groot is voor een compacte crossover. Dankzij de volledig neerklapbare achterbank én passagiersstoel ontstaat een vlakke laadvloer van liefst 2,2 meter – ideaal voor wie regelmatig grotere objecten moet vervoeren.
Ook qua zitruimte scoort de R4 uitstekend. Zelfs een bestuurder van bijna 2 meter vindt moeiteloos plaats, met voldoende hoofd- en beenruimte voor- én achterin. Daarmee richt de R4 zich duidelijk op gezinnen of actieve professionals die flexibiliteit en comfort weten te waarderen.
Design met een knipoog naar het verleden

Hoewel deze nieuwe Renault 4 technisch volledig bij de tijd is, verwijzen enkele designdetails subtiel naar de iconische nummergenoot uit de jaren ’60 tot ’90. Denk aan de ronde koplampen, de kenmerkende dakdragers en de geribbelde zijkanten. De lange kofferklep met lage tildrempel is een ander functioneel én visueel knikje naar het verleden.
Het interieur straalt moderniteit uit, met het bekende dubbele 10-inch scherm en het OpenR Link-infotainmentsysteem, ontwikkeld in samenwerking met Google. De afwerking is iets soberder dan in de R5, wat past bij het meer praktische karakter van dit model. Slimme materiaalkeuzes en een doordacht design zorgen toch voor een aantrekkelijke, hedendaagse uitstraling.
Rijgedrag: comfortabel met voldoende dynamiek

De Renault 4 rijdt zoals hij eruitziet: toegankelijk, comfortabel en stabiel. De vering is iets soepeler afgesteld dan bij de sportievere R5, wat het comfort ten goede komt. Nieuw is de multilink achterophanging, die bijdraagt aan een stabiele wegligging. Op oneffen ondergrond kan de demping soms wat hard overkomen, maar over het algemeen blijft het veercomfort op niveau.
Onder de motorkap biedt Renault twee elektrische aandrijflijnen aan. De instapversie combineert 120 pk met een 40 kWh batterij (300 km rijbereik, 80 kW snelladen). De krachtigere uitvoering levert 150 pk met een 54 kWh batterij (400 km rijbereik, 100 kW snelladen). Beide versies zorgen voor vlotte prestaties, zowel in stadsverkeer als tijdens het betere bochtenwerk.
Tijdens een test door de redactie van Fleet in Portugal werd een gemiddeld verbruik genoteerd van 13,6 kWh/100 km. Dankzij de "one-pedal driving"-functie, een primeur voor Renault, lag het verbruik in stadsverkeer zelfs nog lager.
Conclusie
Met de nieuwe Renault 4 brengt het merk een legendarisch model terug, maar dan met een hedendaagse interpretatie. Praktischer dan de R5, ruimer dan je op het eerste gezicht zou denken, en technologisch helemaal mee met zijn tijd. Deze elektrische crossover richt zich op jonge gezinnen en actieve professionals die comfort, gebruiksgemak en design belangrijk vinden, zonder in te boeten op rijplezier of efficiëntie.
Of de nieuwe R4 even succesvol wordt als zijn voorganger – de bestverkochte Renault ooit – zal de markt moeten uitwijzen. Maar als eerste indruk laat dit model weinig te wensen over.
Written by FLEET.be