Snel en transparant internationaal betalen met GPI

Snel en transparant internationaal betalen met GPI

Vanaf eind oktober 2017 kunnen KBC-klanten hun betalingen naar het buitenland opvolgen via een track & trace. Geen telefoontjes meer naar de bank om te weten wanneer de begunstigde zijn geld ontvangt.
"Dit laat bedrijven met internationale activiteiten toe om een pak efficiënter te werken", benadrukt Jutta Cammaer van KBC Payments. 

Filip Ferrante, zeteldirecteur bij KBC Corporate Banking

Filip Ferrante, zeteldirecteur bij KBC Corporate Banking, spreekt dagdagelijks zijn bedrijvenklanten.
"Internationale betalingen zijn voor veel bedrijven een bron van frustratie. Zo is het veelal gokken naar het tijdstip waarop een begunstigde zijn geld ontvangt. Omdat de doorlooptijd van betalingen niet transparant is, weet je vaak ook niet wanneer bepaalde goederen worden vrijgegeven. Onhandig, op zijn zachtst gezegd."

Jutta Cammaer voegt toe: "Ook over het uiteindelijke bedrag dat de begunstigde ontvangt heerst onzekerheid. Want de tussenliggende banken in de betaalketting rekenen kosten aan, waardoor het bedrag dat de begunstigde ontvangt, kan afwijken van de afgesproken som. En dan is er nog het risico dat de bijgevoegde informatie voor de begunstigde onderweg blijft hangen waardoor ondernemingen moeten puzzelen om ontvangen betalingen te linken aan de bijhorende facturen."

Track & trace van betalingen wereldwijd

"Die gang van zaken is niet alleen inefficiënt, het beantwoordt ook niet meer aan de noden van onze klanten", zegt Jutta Cammaer, verantwoordelijk voor betaalverkeeroplossingen voor de bedrijvenklanten van KBC Corporate Banking. "Ondernemingen verwachten - terecht - een snel en transparant proces."
Daarom kwam SWIFT, het technologiebedrijf dat de afwikkeling van internationaal betaalverkeer faciliteert, met een antwoord: het Global Payments Innovation Initiative (GPI).
GPI is een programma dat de snelheid en overzichtelijkheid van het betaalverkeer tussen banken moet verbeteren, zodat die op hun beurt werk kunnen maken van een betere customer experience. Wereldwijd tekenden al ruim 100 banken in op GPI, goed voor 75 procent van het internationaal betaalverkeer. GPI belooft het nieuwe normaal te worden en KBC is een van de early adopters.
Maar wat betekent die toetreding nu concreet voor de klanten van KBC Corporate Banking?

information-expr-quote--glyph
Vanaf eind oktober zullen onze klanten hun internationale betalingen elektronisch kunnen tracken. Die track & trace is meer dan een fijne gadget. Zo krijgen ze zicht op de kosten, kunnen ze op gelijk welk moment zien waar een betaling zich precies bevindt en wanneer het bedrag bij de begunstigde is aangekomen. Hierdoor kunnen ze vlotter zaken doen met leveranciers in het buitenland."

Jutta Cammaer - betaalverkeeroplossingen KBC Corporate Banking

Ook voor bedrijven met buitenlandse klanten zijn er voordelen. Zo maakt GPI een same day use of funds mogelijk, waardoor ze sneller kunnen beschikken over geld dat ze ontvangen uit het buitenland. En last but not least: banken die GPI-compliant zijn, engageren zich om de meegekregen informatie van de partijen ongewijzigd door te geven. "De begunstigde kan de betaling veel sneller identificeren. Dat scheelt opnieuw veel tijd", aldus Cammaer.

GPI voor corporate klanten

Jutta Cammaer van KBC Payments

Deelnemen aan GPI is tot op vandaag een vrije keuze. Niet alle banken werken hier al aan mee. Dat KBC zo snel op de kar sprong, wordt zeker erkend door SWIFT. "Het was een plezier om de bank te begeleiden in hun GPI-verhaal", zegt hoofd West- en Centraal-Europa van SWIFT, Saskia Devolder. "Ze hebben het programma niet alleen snel en systematisch uitgerold, ze hebben de voordelen ervan ook meteen ontsloten voor hun corporate klanten. En dat is precies waar GPI om draait."

"Deze track & trace is nog maar de eerste stap", zegt Jutta Cammaer. "We streven er nu al naar om zoveel mogelijk samen te werken met banken die ook GPI-compliant zijn. Hoe meer banken zich aansluiten, hoe groter de gebruiksvriendelijkheid voor de klanten. Daarbij geloven we dat dit initiatief nog maar de eerste stap is naar een vlotter internationaal betaalverkeer. En we zijn van plan om ook bij de volgende opportuniteiten kort op de bal te spelen."

Meer weten over SWIFT GPI?

Contacteer je relatiebeheerder

Vasco Group verovert Europa

‘Via cash-pooling en digitale tools, zoals KBC Reach, kunnen we snel schakelen.’
Vasco Group verovert Europa

Veilig betaald worden

Exportprojecten? Een goede begeleiding en de juiste trade finance-oplossingen bieden veiligheid en gemoedsrust.
Veilig betaald worden

Vertrouwensrelatie met uw handelspartner opbouwen

Bij internationaal zakendoen komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er betalingstechnieken en -producten om u te helpen.
Vertrouwensrelatie met uw handelspartner opbouwen

Van der Erve

Om de grootste retailers in Europa te bedienen, werkt Van der Erve in exotische oorden, met de steun van de lokale KBC-vestiging.
Van der Erve
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet? Klik hier.