Rondkomen als je op kot zit

“Is mijn geld voor deze maand nu al op?” Klinkt het jou als kotstudent bekend in de oren? Je budget beheren als je alleen woont, kan een echte challenge zijn. Wij helpen je op weg met 6 lifehacks om je maand door te komen zonder droge boterhammen op het eind.

Op kot gaan kost veel geld

 

Op kot zitten betekent ook: leren budgetteren. De gemiddelde student geeft maandelijks 200 euro uit aan eten, 40 euro aan verzorgingsproducten, 50 euro aan kleren en zo’n 50 euro aan uitgaan. Heb je het gevoel dat je toch op 1-2-3 door je budget zit? Met deze 6 lifehacks kom je wél rond met je maandbudget.

 

1. Bespaar op onnodige kleine kosten

 

Budgetteren begint bij weten wat je uitgeeft. Maak een lijstje van je inkomsten en uitgaven. Er bestaan veel applicaties die je daarbij helpen, of gebruik bijvoorbeeld KBC Mobile. Je zult merken dat kleine uitgaven snel oplopen in je budget. Op welke kosten kun je geld besparen? Misschien is je telefoonabonnement te duur of moet je niet elke dag van de week een broodje en een koffietje kopen op weg naar de campus.

 

2. Weet op welke voordelen je recht hebt

 

Studenten krijgen heel wat studentenkorting. Neem daarom eens een namiddag de tijd om te achterhalen op welke kortingen je recht hebt in je studentenstad. Dat kan een lokaal studentenrestaurant zijn, de cinema, de fitness of het openbaar vervoer. Je vindt die informatie vaak terug in een studentengids. De Guido Stadsgids is de bekendste, maar veel studentensteden bieden ook hun eigen variant aan.

 

3. Bouw een noodfonds op

 

Ga je snel doorheen je budget waardoor op het einde van de maand een sobere maaltijd wacht? Onvoorziene kosten kunnen je elke maand overvallen. Probeer daarom een noodfonds op te bouwen. Krijg je voor nieuwjaar geld van je oma? Dat kan je buffer worden voor een moeilijkere periode. Je zet het geld het best op een aparte (gratis!) spaarrekening, zodat de verleiding niet te groot is om het snel uit te geven.

 

4. Neem een studentenjob

 

De meeste studenten krijgen leefgeld van hun ouders, maar komen daarmee niet altijd rond. Zelf je plan trekken om geld te budgetteren, betekent daarom soms ook dat je zelf geld zult moeten bijverdienen. Met een studentenjob kun je bijverdienen zonder belastingen te betalen. Houd er wel rekening mee dat het aantal uren dat je jaarlijks mag werken, beperkt is.

 

5. Koop je kleren tweedehands

 

Kleren kopen is de eerste uitgave waar de gemiddelde student op bespaart. Geef toe, kleren zijn ook gewoon duur. Dat betekent wel niet dat je heel je studententijd lang niet eens kunt schitteren in een andere outfit. In de meeste studentensteden vind je tweedehandswinkels voor kledij. Daar koop je op koopjesdagen voor een paar euro al een volledige nieuwe outfit. Check zeker ook eens wat apps voor tweedehandskledij. Daar kun je ook heel wat leuke koopjes doen.

 

6. Download je bankapp

 

Cash geld op zak hebben is niet altijd praktisch. Op veel plaatsen kun je eigenlijk al contactloos betalen met KBC Mobile. Goed nieuws, want als je geen cash meer nodig hebt, kun je het ook niet meer verliezen! Zo kun je altijd en overal je saldo checken en weet je precies hoeveel je deze maand nog kunt uitgeven.

 

Open gratis een jongerenrekening bij KBC en check overal en op elk moment hoeveel geld er op je rekening staat met KBC Mobile.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Mijn dagelijks leven als student betaalbaar houden, hoedoekda?

Studeren kost geld, veel geld. Zorg dus voor goede afspraken met je ouders, maak een realistisch budget en let op verborgen kosten die kunnen oplopen.