Bijverdienen tijdens het schooljaar: hierop moet je letten

Als student kun je ook tijdens het schooljaar nog een centje bij verdienen. Let wel op het maximum aantal uren dat je mag presteren. Maar ken je ook de uitzonderingen op de regel?
 

Je eigen rekening

 

Werken als jobstudent, dat betekent dat je bezig bent om financieel onafhankelijk te worden. Je verdient je eigen centjes, die je kunt besteden of sparen zoals je zelf wilt. De eerste stap naar die onafhankelijkheid is je eigen zichtrekening openen bij een bank. Tegenwoordig hoef je daarvoor niet eens uit je kot te komen. Bij veel banken regel je dat gemakkelijk online. Let wel op dat je er geen kosten voor betaalt en ga dus voor een gratis jongerenrekening zoals bij KBC.

 

Hoeveel uur mag je werken?

 

Je bent zonder twijfel een harde werker, maar té hard werken is ook niet goed. Als student mag je daarom niet meer dan 475 uur werken per jaar. Geen paniek, dat is nog altijd zo’n 60 dagen of drie maanden. Ruimschoots genoeg als je niet alleen in de zomer maar ook tijdens het schooljaar een extraatje wilt verdienen.

 

Hoeveel mag je verdienen?

 

Je mag per jaar 12.657,14 euro verdienen zonder dat je daarop belastingen moet betalen. Dat is best een hoog bedrag, want je moet al zo’n 26 euro per uur verdienen om daarover te gaan.

 

Let op: als je meer verdient, verliezen je ouders hun kindergeld en moet jij belastingen betalen.

 

Heb je toch behoefte om je saldo op te krikken? Blijf dan aan de slag als werkstudent. Je geniet dan niet langer de verminderde sociale bijdragen van jobstudenten, maar betaalt normale socialezekerheidsbijdragen. Van hetzelfde brutoloon houd je dus netto minder over.
 

Tel je uren

 

Even terug naar het meer gebruikelijke statuut van jobstudent. Nooit goed geweest in wiskunde of weet je al lang niet meer hoeveel uur je als student hebt gewerkt? Geen reden om te flippen. Op de website van student@work kun je makkelijk checken hoeveel uur je al gewerkt hebt en hoeveel uur je nog mag werken. 

 

Heeft je bank een goede app? Dan is het ook makkelijk om bij te houden hoeveel geld je al hebt verdiend. Dat kan bijvoorbeeld met KBC Mobile, uitgeroepen tot de beste bank-app van het land.

 

Corona-uren

 

Er is nog een tweede uitzondering waarbij je meer uren mag werken en wél de voordelen als jobstudent behoudt. Heb je tijdens de coronacrisis meer uren gewerkt in een supermarkt of voedingsbedrijf? Dan krijg je van de overheid een extra steuntje in de rug. De uren die je in een supermarkt of voedingsbedrijf gewerkt hebt tijdens het tweede kwartaal (van april tot mei 2020), tellen namelijk niet mee voor je 475 uur.

 

Open gratis een jongerenrekening bij KBC en check overal en op elk moment hoeveel geld er al op jouw rekening staat met KBC Mobile.
 

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Een zaak starten met mijn vrienden, hoedoekda?

Een eigen zaak opstarten met vrienden klinkt geweldig, maar je let beter goed op voor de valkuilen. 

Mijn dagelijks leven als student betaalbaar houden, hoedoekda?

Studeren kost geld, veel geld. Zorg dus voor goede afspraken met je ouders, maak een realistisch budget en let op verborgen kosten die kunnen oplopen.