Hoe kan ik werken en studeren combineren?

Hoe kan ik werken en studeren combineren?

Er zijn genoeg studenten die hun hogere studies combineren met een deeltijdse job. Wel vereist dat een strakke organisatie en doorzettingsvermogen. Hoe kun je dit bolwerken? En vooral: welke opties liggen open?

Mogelijkheden en statuten

Studentenarbeid

Werk je tijdens de zomer graag als redder aan de kust? Of verdien je al even een centje bij als bioscoopmedewerker? Kan perfect, want studentenwerk is niet seizoensgebonden. Sinds 2017 is de wetgeving rond studentenarbeid gewijzigd van dagen naar uren, waardoor je nu maximaal 475 uren mag werken tegen verminderde sociale bijdragen. Toch van plan meer te werken? Dan betaal je vanaf het 476e uur de gewone bijdrage (13,07%) en houd je dus minder over van dat riante loon.

Statuut werkstudent

Hoe kan ik werken en studeren combineren

Wil je ten minste 80 uur per maand werken als loontrekkende of zelfstandige? Dan kun je het statuut werkstudent aanvragen. Onder bepaalde voorwaarden kan dat zelfs als je nog op zoek bent naar een job en uitkeringsgerechtigd bent. Werk je onder dit statuut, mag je een onbeperkt aantal dagen werken en betaal je RSZ.

Met dit statuut heb je recht op enkele flexibele regelingen. Bijvoorbeeld: voor een bepaald vak moet je een groepswerk maken. Dan kun je in de plaats daarvan een individuele opdracht krijgen. 

Statuten student-ondernemer en kandidaat-ondernemer

In de voetsporen treden van het ouderlijk bedrijf terwijl je je kennis bijschaaft? Of zelf een bedrijf uit de grond stampen? Voor ondernemende studenten bestaan de statuten student-ondernemer of kandidaat-ondernemer. Breng een bezoek aan een ondernemingsloket in je buurt.

Vooraleer je aan de slag gaat, informeer je het best of je je recht op kinderbijslag behoudt. Want studerende jongeren tussen 18 en 26 jaar verliezen dat als ze te veel uren werken. 

Deeltijds werken en studeren: 3 vormen

Als werkende student kun je de gewenste opleiding volgen binnen een bepaald traject. Dé hamvraag: hoeveel tijd ben je bereid om te besteden aan je opleiding? Wat is mogelijk in je situatie? Bij deeltijds studeren onderscheiden we algemeen 3 soorten contracten.

Creditcontract

Deeltijds studeren kan ook dankzij het creditcontract. Je volgt de opleidingsonderdelen die je het meest interesseren. Geslaagd voor de examens van die onderdelen? Dan krijg je een creditbewijs dat 5 jaar geldig blijft. Hoewel je niet in aanmerking komt voor een studietoelage, heb je misschien recht op kinderbijslag. Let op: met dit contract behaal je geen diploma. 

Diplomacontract

Je schrijft je in voor een bepaalde opleiding, maar dan voor minder studiepunten. Hoe zo’n diplomacontract precies werkt? Jij kiest het tempo waarop je je diploma behaalt. In dat geval spreid je je studieduur. Let op: 27 studiepunten is de grens voor kinderbijslag. Je kunt wel recht hebben op een studietoelage.

Weet dat dit systeem het meest gekozen traject is bij de werkende student van vandaag. Wist je al dat je hiermee ook een schakelprogramma en een postgraduaatopleiding mag volgen?

Examencontract

Liever geen lessen volgen, maar enkel examens afleggen? Ook een optie. Met een examencontract kun je zowel creditbewijzen als een diploma behalen. Ook bepaalt de school in kwestie zelf welke opleidingsonderdelen al dan niet in aanmerking komen voor dit contract. En net  zoals bij het creditcontract heb je geen recht op een studietoelage. Eventueel heb je wel recht op kinderbijslag.

Tip: stap hoe dan ook naar de studiedienst van de school in kwestie. Sommige formaliteiten kunnen verschillen, en het gekozen traject hangt samen met het leerkrediet. Informeer naar de mogelijkheden: meestal hebben scholen ervaring met dergelijke situaties.

Lenen voor je studies

Als werkende student sta je er niet alleen voor. KBC steekt je alvast een hart onder de riem met nuttige tips over het kostenplaatje. Je wenst concreet financieel advies? Ook dan zet KBC je graag op weg. Ga gerust langs bij een KBC-bankkantoor in je buurt of neem contact op met KBC Live. Zo kun je met gerust hart je hogere studies starten.

Simuleer je persoonlijke lening

AssurCard bij je hospitalisatieverzekering

Een spoedopname of een geplande opname? Maak optimaal gebruik van je hospitalisatieverzekering met de AssurCard!

Interessante verzekeringen voor gezinnen met kinderen

Kinderen brengen zorgen met zich mee. Een aantal specifieke verzekeringen zijn aan te raden bij gezinsuitbreiding.

Regel je erfenis zelf met een testament

De wet bepaalt wie je erfgenamen zijn. Toch heb je een zekere vrijheid om zelf je erfenis te regelen met een testament.

Hoe blijf je rekeningen betalen na een overlijden?

Na een overlijden kun je facturen en rekeningen op verschillende manieren blijven betalen. We geven je graag meer uitleg.