Startkapitaal vinden voor mijn eigen zaak, hoedoekda?

Heb je een briljant idee om een eigen zaak op te richten, maar ontbreekt alleen het budget nog? Dan moet je op zoek gaan naar financiële steun. Maar hoe begin je daaraan? En vooral: hoe overtuig je iemand om te investeren in je zaak?
Financiële ondersteuning voor je zaak start met een goed businessplan
Wil je graag een zaak opstarten, dan heb je altijd een businessplan of ondernemingsplan nodig. Waarom? Het zet je aan om je idee uit te werken tot een concept, je ontdekt waar je zelf nog niet aan gedacht had en vooral: het helpt je financiële steun binnenhalen. Vergelijk het met een zelftest. Is je idee haalbaar?
Heb je altijd startkapitaal nodig?
Niet altijd. Om een eenmanszaak op te starten, betaal je bijvoorbeeld alleen administratiekosten. In een vennootschap heb je meestal een startkapitaal nodig, in cash of in natura.
Met andere woorden: de vennootschap moet bij de start genoeg eigen vermogen hebben om haar activiteiten uit te voeren. Daarvoor kun je zelfs je kennis of arbeid inbrengen als kapitaal! Alleen bij een nv (naamloze vennootschap) heb je een verplicht startkapitaal van 61.500 euro nodig. Maak dus altijd een overzichtelijk businessplan en financieel plan, cause you’re gonna need it!

1. Geld lenen van de bank
De eerste voor de hand liggende optie als je op zoek gaat naar financiële steun: de bank. Hoeveel je kunt lenen, zal afhangen van hoeveel eigen middelen je zelf kunt investeren, waarvoor je het geld wilt gebruiken, maar vooral hoeveel je kunt terugbetalen. De bank gaat met jou een gezamenlijk engagement aan, maar wil daar natuurlijk garanties voor in de plaats. De garantie dat jij het geld terugbetaalt.
Banken vragen soms naar een zakelijke waarborg. Zo is de bank zeker dat ze het kapitaal terugkrijgt als je het geleende bedrag niet kunt terugbetalen. Een goed ondernemingsplan is een must als je geld wilt lenen bij de bank!
2. Risicokapitaal
Het kan ook gebeuren dat de bank een lening voor een beginnende zelfstandige te risicovol vindt en/of dat je niet voldoende waarborgen kunt voorleggen. Dan is het tijd om out of the box te denken.
Je kunt ook een beroep doen op andere investeerders in de vorm van risicokapitaal of durfkapitaal. Een risico-investeerder wordt medeaandeelhouder van je bedrijf of leent je geld. Waarom zouden ze dat doen? Omdat ze na het lezen van je kick-ass businessplan potentieel zien in je idee!
Het kan om zowel privé als publieke partijen gaan. Privé-investeerders worden ook wel Business Angels genoemd. Daarvoor kun je terecht bij het Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN). Richt je je tot de overheid, dan is de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) the place to go in Vlaanderen en Finance Brussels het equivalent in Brussel.
3. Crowdfunding
Het woord zegt het een beetje zelf: je laat je project financieren door … iedereen die gelooft in je project! Klinkt geweldig, niet? Bij een crowdfunding vraag je aan veel mensen een klein beetje geld. Je doet dat niet door net als de scouts deur aan deur geld te ronselen voor je project. Nee, laat je ondersteunen door een platform als KBC Bolero Crowdfunding bijvoorbeeld.
4. Familie, vrienden of kennissen
Heb je een suikertante op speed dial? Willen je ouders of partner mee investeren in je zaak? Daarvoor bestaat een Win-winlening, dat is een steunmaatregel van de Vlaamse overheid. Je familie, vrienden of kennissen lenen je geld en krijgen in ruil jaarlijks een belastingvermindering. Als je de lening niet kunt terugbetalen, recupereren ze 30% van het bedrag via de belastingen.
5. Andere subsidies en steunmaatregelen van de overheid
De overheid steunt startende ondernemers ook op andere manieren:
- Startlening+: een voordelige lening die je afsluit. Het maximumbedrag is 100.000 euro tegen een vaste rentevoet van 3%.
- Kmo-financiering: een lening die gecombineerd wordt met cofinanciering. Met de bank of andere investeerders. Je kunt zo tot maximaal 350.000 euro lenen.
- Waarborgregeling: kun je geen lening krijgen bij de bank door een gebrek aan waarborgen? Via een waarborgregeling is tot 75% van je verbintenissen gewaarborgd door de Vlaamse overheid.
Heb je nog vragen over de oprichting van je eigen zaak? Check dan zeker de KBC-website voor starters.