Geen studentenjob zonder zichtrekening

Plannen om aan de slag te gaan als jobstudent? Dan kun je maar beter meteen een zichtrekening openen, want het geld dat je met een studentenjob verdient, moet nu eenmaal op een zichtrekening gestort worden. Je werkgever vraagt er al naar bij de contractonderhandeling. Ontdek hier de belangrijkste voorwaarden waarop je moet letten bij studentenwerk.

Studentenjob: de voorwaarden

Vanaf je zestiende

Als je voltijds onderwijs volgt, kun je een studentenjob doen vanaf je zestiende. Of vanaf je vijftiende als je op dat moment al de eerste twee studiejaren van de middelbare school hebt gevolgd. Voor wie deeltijds naar school gaat, gelden er bijkomende voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld niet tegelijk werken als jobstudent en aan de slag zijn met een deeltijdse arbeids- of stageovereenkomst. 

475 uren verminderde sociale bijdrage

We gingen in 2017 van dagen naar uren, en dat is alleen maar voordeliger en flexibeler voor jou als jobstudent. Je mag namelijk 475 uren werken tegen verminderde sociale bijdragen (2,71% van je brutoloon). Ben je een echt werkpaard dat meer uren wil doen? Dan betaal je vanaf het 476e uur de gewone bijdrage (13,07%) en houd je aan die extra uren dus minder over.

Flexibele periode

Werk je tijdens de zomer graag als redder aan de kust? Of werk je liever gedurende het schooljaar tijdens de weekends in de supermarkt? Het kan allemaal. Studentenwerk is niet seizoensgebonden, dus mag je de 475 uren met verminderde sociale bijdragen gewoon spreiden over het hele jaar. Alleen als je bijna afstudeert of aanspraak wilt maken op kinderbijslag, ben je een uitzondering op de regel.

475 uren, dat zijn er wel veel natuurlijk. Daarom houdt student@work netjes voor je bij hoeveel uren je al gewerkt hebt. Zo raak je nooit de tel kwijt.

Belastingen of niet?

Of je al dan niet belastingen betaalt op je studentenwerk, hangt af van je inkomsten. Blijf je onder de bovengrens, dan hoef je geen belastingen te betalen. Die bovengrens verandert elk jaar. Je vindt ze op de website van de FOD Financiën.

En je ouders? Afhankelijk van hoeveel je verdient, ben je al dan niet ‘fiscaal ten laste’. De maximumbedragen vind je ook op de website van de FOD Financiën

Wat na je studies?

Als je afstudeert mag je nog één keer als jobstudent werken. In juni je diploma behaald? Dan mag je nog tot 30 september van datzelfde jaar tegen verminderde sociale bijdrage werken.

Geen studentenjob zonder zichtrekening

Geen studentenjob zonder zichtrekening. Want je zuurverdiende centen, die wil je natuurlijk graag gestort zien. Met een zichtrekening heb je de garantie dat de werkgever je loon snel en eenvoudig kan overmaken. Tip: kies voor de gratis KBC-Plusrekening. Het pakket omvat:

  • Zichtrekening met één of twee debetkaarten
  • Gratis je debetkaart pimpen met een leuke foto
  • Gemakkelijke en vooral veilige budgetcontrole dankzij KBC Mobile 

Nog geen 18?

Zolang je geen 18 bent, kun je niet zelfstandig een zichtrekening openen. Maar niet getreurd: je ouders zijn je wettelijke vertegenwoordigers en kunnen dat dus gemakkelijk in jouw plaats doen. Met een volmacht kun je dan zelf je zichtrekening beheren. Vanaf 18 jaar vervalt die volmacht automatisch en ben je zelfstandig aan zet.

Laat je ouders een zichtrekening voor je openen
Onderdeel van

Gerelateerde artikels