Je loon en eventuele voordelen

Het begin van je professionele carrière is een mijlpaal in je leven. Of het nu meteen je droomjob is of een opstapje naar meer, één ding staat vast: aan het einde van de maand word je beloond voor je noeste arbeid.

Zo zul je als werknemer een loon ontvangen en afhankelijk van je werkgever heb je mogelijk ook recht op extralegale voordelen. Zegt een leven als werknemer je niets? Geen nood, je kunt natuurlijk ook de sprong wagen als zelfstandige.

Je loon

Schrik niet wanneer je op het einde van de maand minder ontvangt dan het bedrag in je contract. Met je werkgever kom je namelijk een brutoloon overeen en op je bankrekening krijg je een nettoloon.

Dat komt omdat er op het brutoloon allerlei kosten ingehouden worden, zoals je RSZ-bijdrage en de bedrijfsvoorheffing. Op de Jobat-website kun je berekenen wat je netto ongeveer zou overhouden.

Wanneer je begint te werken, is het normaal dat je geen hoog loon ontvangt. In het begin komt het er vooral op aan om wat ervaring op te doen. Al is een bovengemiddeld startersloon niet uitgesloten. Zo kun je als starter in de farmaceutische en chemische sector vaak een pak meer verdienen dan de gemiddelde leeftijdsgenoot in een andere sector.

Staar je ook niet blind op cijfers die je her en der ziet verschijnen. Volgens het Belgische statistiekbureau Statbel bedroeg het gemiddelde brutoloon in 2018 van een voltijdse werknemer 3.489 euro. Dat geeft een vertekend beeld, omdat een kleine groep werknemers met een monsterloon het gemiddelde de hoogte injaagt. 64% van de loontrekkenden in België verdient namelijk minder dan het gemiddelde brutoloon.

Daarom is het beter om te kijken naar het mediaanloon. Dat bedroeg in 2018 3.053 euro bruto. De helft van de werknemers verdient dus meer, de andere helft minder. 

Je extralegale voordelen

Iemand kan meer verdienen dan jij, maar mogelijk heb jij een beter totaalpakket. Heel wat werkgevers nemen in hun loonpakket namelijk extralegale voordelen op, waarvan maaltijdcheques en een bedrijfswagen de bekendste voorbeelden zijn.

Extralegale voordelen zijn voordelig voor werkgever én werknemer. De werkgever zou in plaats van extralegale voordelen meer brutoloon kunnen geven. Maar daar betaal je als werknemer meer belastingen en andere bijdragen op. Daarom ben je vaak beter af met een mooi én voordeliger extralegaal voordeel.

Een greep uit de mogelijke extralegale voordelen:

  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Bedrijfswagen (eventueel met tankkaart)
  • Ecocheques
  • Gsm (eventueel met abonnement)
  • Terugbetaling internetkosten
  • Laptop
  • Terugbetaling woon-werkverkeer
  • Abonnement openbaar vervoer
  • Onkostenvergoeding
  • Thuiswerken
  • Korting op producten van het bedrijf
De werkgever kan dus heel creatief zijn om je als werknemer te overtuigen. Weet wel dat alle extralegale voordelen niet meetellen voor de berekening van je vakantiegeld, eventuele eindejaarspremie en je pensioen. Dat gebeurt op basis van je brutoloon.

Je verlofdagen

Natuurlijk moet er niet alleen gewerkt worden, af en toe is een deugddoende vakantie aan de orde. Zo heb je als werknemer doorgaans recht op 20 wettelijke verlofdagen. Die krijg je niet zomaar, je moet ze opgebouwd hebben tijdens het vorige jaar. Werkte je in 2018 een volledig jaar? Dan heb je dus recht op 20 dagen wettelijk verlof.

Begin je als schoolverlater nog maar net te werken of ben je er even tussenuit geweest (bijvoorbeeld door een sabbatjaar)? Dan heb je mogelijk toch recht op verlof. Zo is er de jeugdvakantie en ook de Europese vakantie. Vraag dat dus zeker na bij je werkgever.

Houd er wel rekening mee dat de berekening van je vakantiedagen en vakantiegeld afhangt van je statuut: arbeider, bediende, leerjongere, kunstenaar of ambtenaar.

Ook kan het zijn dat je extra verlofdagen opbouwt door langer te werken. In ruil voor extra uren werk, gunt de werkgever je dan recuperatiedagen.

Financiële opportuniteiten

Een eerste of nieuwe job brengt mogelijk ook enkele financiële opportuniteiten met zich mee. Ontdek wat je zoal kunt doen wanneer je geld begint te verdienen.

Wat met mijn eerste loon?
Onderdeel van

Gerelateerde artikels