Een eigen woning kopen, hoedoekda?

Tenzij je de lotto hebt gewonnen of heel rijke en vrijgevige ouders hebt, klop je voor de aankoop van je woning aan bij de bank voor een lening of vraag je een digitaal woonkrediet aan. Je ontdekt hier wat je moet weten voor je daaraan begint.

Weet je al of je liever wilt kopen of huren? Als een eigen woning kopen op jouw wishlist staat, moet je wel een aantal dingen weten. Wij zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

Je eigen inbreng

Eigen spaarcenten op tafel kunnen leggen is een must als je graag een eigen woning koopt. Maar hoeveel is nu eigenlijk genoeg? Hoe meer, hoe liever natuurlijk, maar het is gangbaar om minstens 20% van de aankoopprijs van de woning al op voorhand te sparen. Dat bedrag gaat niet volledig naar de bank, maar dekt ook andere bijkomende kosten.

 

Hoeveel spaar ik best?

Voor een woning van 200.000 euro— 40.000 euro
Voor een woning van 250.000 euro—50.000 euro
Voor een woning van 300.000 euro— 60.000 euro
Voor een woning van 350.000 euro—70.000 euro

Bijkomende kosten

Als je een woning koopt, betaal je niet alleen geld voor je woning en lening. Dit zijn de belangrijkste andere kosten waarmee je rekening moet houden:

  1. Notariskosten: voor de opmaak van de akte. Die kosten zijn wettelijk vastgelegd en dus bij elke notaris dezelfde, maar wel afhankelijk van waar de woning zich bevindt en een aantal andere factoren. 
  2. Registratie- of verkooprechten: in principe 6% voor de enige eigen gezinswoning in het Vlaams gewest – dus voor het huis waarin je zelf gaat wonen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedragen de registratierechten 12,5%, maar je betaalt onder bepaalde voorwaarden geen belastingen op de eerste schijf van 175.000 euro.
  3. BTW: de belasting die je betaalt op de aankoop van een nieuwe woning. Je betaalt dan 21 % BTW. Op oude woningen kan uitzonderlijk ook 21% BTW verschuldigd zijn. Dat is het geval als de verkoper binnen de eerste twee kalenderjaren de woning opnieuw verkoopt. Je betaalt altijd ofwel registratiebelasting ofwel BTW – nooit allebei gelukkig!
  4. Een schuldsaldoverzekering: dekt jou (en/of je partner) als je (of hij/zij) zou sterven – let’s hope not – en de lening niet meer betaald kan worden. Vaak is deze verzekering verplicht als je een lening aangaat.

Fiscaal voordelig sparen

Wat als je kan sparen voor je woning en tegelijk geld kunt terugtrekken van de belastingen? Goed nieuws, dat kan gewoon! Je kunt fiscaal sparen voor je schuldsaldoverzekering. Dan zet je elk jaar geld opzij en krijg je daar 30% van terug via de belastingen. Blijf je toch huren? Dan gaat dat gewoon automatisch naar je pensioen. Geen ‘weggesmeten’ geld dus.

Je eerste woning verbouwen

Is de woning die je koopt nog niet helemaal de woning van je dromen? Bezorg je woning dan een een volledige make-over. Daar kun je ook geld voor lenen! Je kunt bij KBC zelfs een (goedkopere) groene lening krijgen voor je verbouwing. Hoe? Als 50% van je renovatiebudget gaat naar energiebesparingen en het beveiligen van je woning tegen diefstal.


Mooi huis gespot? Met deze online simulator kan je nagaan of een bepaalde woning binnen je budget past.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Cohousen versus alleen gaan wonen

Wil je na je studies graag dat gevoel vasthouden door te gaan cohousen? Wij zetten de voor- en nadelen van cohousen versus alleen gaan wonen voor jou op een rijtje.

Samenwonen: met deze 10 tips ga je een toptijd tegemoet

Ben je van plan om voor het eerst te gaan samenwonen? Check dan even of je deze praktische to do's van je lijstje kunt schrappen.