Waarom je beter begint met beleggen als je jong bent

Beleggen doe je toch pas als je oud bent en veel geld hebt? Fout! Eigenlijk is het slim om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen. Echt waar. En neen, dat hoeft echt niet met grote bedragen. Je leest het goed!

Wat is beleggen?

Beleggen is geld investeren in de hoop dat het meer waard wordt en je investering dus geld opbrengt. Je kunt beleggen door geld uit te lenen aan een bedrijf of overheid via een obligatie of door een klein deeltje van een bedrijf te kopen. Dan ben je aandeelhouder.

Waarom beleggen?

Je spaargeld wordt steeds minder waard

Say what now? Helaas. Binnen 10 jaar is de 100 euro op je spaarrekening waarschijnlijk minder geld waard, ook al is dat niet 100% zeker. Maar alles wordt duurder, dus wat je vandaag met 100 euro kunt kopen, kan in de toekomst misschien niet meer. Door te beleggen, stijgt je spaargeld potentieel mee in waarde.

 

De opbrengst ligt mogelijk hoger

Beleggen is zeker niet zonder risico, maar de gemiddelde opbrengst ligt vaker hoger dan bij sparen.

 

You’ve got the power

Je kunt bewust beleggen in duurzame bedrijven. Zo geef je mee vorm aan de toekomst.

Wat is dan het verschil tussen sparen en beleggen?

Beide opties worden gebruikt om je vermogen te doen stijgen. Als je op dit moment spaart, is je winst erg laag, maar wel gegarandeerd.

 

Als je belegt, is je winst mogelijk groter, maar daarom niet gegarandeerd. Je belegt in de regel alleen met geld dat je niet (direct) nodig hebt. Met andere woorden: leg dus eerst een spaarbuffer aan voor onverwachte uitgaven of eventuele financiële tegenvallers. Een vuistregel stelt dat een spaarbuffer van 3 tot 6 maanden nettoloon doorgaans volstaat.


De gemiddelde rente op een spaarboekje ligt tussen 0,11 en 1%. Het meerjarige
gemiddelde op de beurs ligt veel hoger, maar er zijn ook jaren dat de beurs in het rood gaat en dus verlies laat optekenen. Alleen kun je in aanmerking komen voor beleggingen met een hoger rendementspotentieel.

In wat kan ik allemaal beleggen?

Aandelen: je wordt mede-eigenaar van een bedrijf. Als een bedrijf het goed doet, kan de waarde van je aandeel stijgen. Sommige bedrijven keren ook een deel van hun winst uit in de vorm van een dividend.

 

Obligaties: je leent geld uit aan een bedrijf of overheid. In ruil krijg je voor een vooraf bepaalde looptijd interest. Na de eindvervaldag krijg je het geleende geld terug. Tenzij het bedrijf of de overheid failliet gaat.

 

Fondsen: beleggingen gespreid in verschillende aandelen en/of obligaties. Er bestaan actief of passief beheerde beleggingsfondsen. Passieve fondsen volgen een beursindex. Zo hoorde je misschien al van de Bel-20, de index van de 20 belangrijkste beursgenoteerde Belgische bedrijven. In actief beheerde fondsen maken beheerders bewust keuzes. Ze kopen en verlopen dus vaker beleggingsproducten en nemen daarbij een groter risico. Op die manier proberen ze een hoger rendement te scoren.

 

Tip: informeer je zeker over welke risico’s en kosten er verbonden zijn
aan je beleggingen, want die verschillen van product tot product.

Wie kan me helpen met beleggen?

Neen, het is niet gênant dat je megaveel stress krijgt van beleggen. Je kunt zelf aan de slag gaan of je laten adviseren. Vraag bijvoorbeeld advies aan een expert van KBC. Die kan op basis van je profiel (leeftijd, inkomen, spaardoelen, enz.) goed inschatten welke beleggingen nu het beste bij je passen.

 

Klaar voor de volgende stap? Op Bolero, het beleggersplatform van KBC, kun je je laten bijstaan door de digitale beleggingsassistent Matti. Die stelt enkele trackers (of indexfondsen) voor op basis van jouw voorkeuren en risicobereidheid. Maar jij hakt de knopen door. Check ook zeker de Bolero Academy. Daar leer je de beurs beter kennen en vind je heel wat aandelentips.

De belangrijkste beleggingsproducten bij de bank

  • Pensioensparen: je spaart voor je pensioen en in ruil krijg je van de overheid een belastingvoordeel. Spaar je maximaal 990 euro, dan is je belastingvoordeel 30%. Spaar je maximaal 1.270 euro, dan is je belastingvoordeel 25%. Als student betaal je in principe geen belastingen, dus doe je er nog geen voordeel mee.
 
  • Beleggingsfondsen: Met fondsen beleg je met een relatief klein bedrag in veel verschillende aandelen en/of obligaties tegelijk. Daardoor blijft de impact op je rendement beperkt als een aandeel of obligatie het niet goed doet. 
 
  • Beleggingsplan: een beleggingsplan is een manier om gespreid in de tijd, automatisch en op vaste tijdstippen een bedrag te beleggen. Dat kan al vanaf 25 euro per maand. De beheerders van het fonds spelen in op de evolutie van de financiële markten, zij doen het meeste werk voor jou.
 
  • Tak 21-spaarverzekering:  dit is een soepele vorm van sparen, waarbij je op elke storting, na afhouding van de eventuele belasting en instapkosten, een vaste rente krijgt. 
 
  • Tak 23-beleggingsverzekering: tak 23-beleggingsverzekeringen houden altijd een zeker risico in, omdat het rendement verbonden is met beleggingsfondsen. Daartegenover staat wel een potentieel hoger rendement

Beleggen met je wisselgeld

Je hoeft helemaal niet te wachten met beleggen tot je een grote som geld op tafel kunt leggen. Bij KBC kun je al beleggen met je wisselgeld. Bij elke betaling rondt KBC het bedrag naar boven af en wordt het overschot belegd. Dat gebeurt automatisch in schijven van 10 euro.

 

Koop je tijdens de middag bijvoorbeeld voor 2,50 euro een broodje met je debetkaart, dan gaat 50 cent naar je beleggingen. Ga je een avond feesten en drink je graag pintjes voor 1,90 euro? Dan doe je dat vanaf nu met plezier gespreid over de hele avond, want ook dát kan je op lange termijn geld opleveren. Santé!

Kun je nog meer advies gebruiken rond beleggen? KBC helpt je beleggen met advies op maat.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Een betere bestemming voor je wisselgeld?

Wisselgeld kan op de gekste plekken opduiken. Maar wat zou je ermee kunnen doen als je er zorgvuldiger mee omspringt?

Tips om dit jaar beter te sparen

Wil je een nieuwe auto kopen? Droom je van een nieuwe garderobe? Of wil je volgend jaar op wereldreis? Goed nieuws! Wij delen 7 tips die je daarbij helpen.

Wat je moet weten over bitcoin

Snap jij ook helemaal niets van bitcoin en andere cryptomunten? Geen probleem! Wij zetten de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje!