Zelfstandige zijn in bijberoep, hoedoekda?

Wil je starten met je eigen zaak, maar lijkt je dat een te grote stap? Dan kun je altijd eerst zelfstandige in bijberoep worden. Leerkracht en personal coach Kristof Verbruggen (23) combineert al een jaar zijn voltijdse job met zijn activiteit in bijberoep. Vandaag deelt hij tips & tricks die jou ook op weg kunnen helpen.

Kristof Verbruggen behaalde na een bachelor in LO en Bewegingsrecreatie ook een master in LO. Daarna combineerde hij een flextraject als wiskundeleerkracht met een statuut als student-zelfstandige. 


Je leest het al: Kristof krijg je niet gemakkelijk moe, gelukkig maar! Want behalve voor het uitbouwen van zijn zelfstandige activiteit, heeft hij als personal coach natuurlijk nog een pak energie nodig voor zijn patiënten. “Ik hou van sporten en vind het fijn om van mijn passie mijn beroep te maken”, zegt hij enthousiast.

Waarom wel?

“Eigenlijk kreeg ik een geweldige opportuniteit”, zegt Kristof. “Mijn kinesiste startte haar eigen praktijk en was op zoek naar een personal coach die langdurige trajecten kon aanbieden aan patiënten die structureel ondersteuning nodig hadden.”


Misschien krijgt niet iedereen zo’n mooie kans, maar dat hoeft ook niet. Zelfstandige zijn in bijberoep heeft nog een pak andere voordelen die je misschien over de streep trekken:


1. Je verdient een extraatje.
2. Je behoudt je werkzekerheid.
3. Je behoudt de voordelen van een loontrekkende, zoals pensioen, betaalde vakanties, een uitkering bij ziekte.
4. Je krijgt de kans om je businessidee uit te testen zonder je financiële stabiliteit op te geven.
5. Je kunt starten en stoppen wanneer je wilt.


Het statuut in bijberoep kan met andere woorden een ideale springplank zijn voor wie zelfstandige in hoofdberoep wil worden, maar nog niet meteen de stap wil of kan zetten.

Waarom niet?

“Voltijds zelfstandige zijn, lijkt me een te grote stap”, gaat Kristof verder. “Toch in mijn sector. Ik kan moeilijk concurreren met een fitnesscentrum dat abonnementen aanbiedt voor amper 20 euro per maand. Bovendien weet je nooit wat het leven voor jou in petto heeft. Wat als ik bijvoorbeeld een blessure oploop en daardoor mijn klanten niet meer kan coachen?”


Ook dat is een reële bezorgdheid voor zelfstandigen, waar gelukkig geschikte oplossingen voor bestaan. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je inkomen beschermen via een specifieke verzekering. Als je ziek wordt of een ongeval krijgt, blijf je in ieder geval gespaard van een financiële kater. 


Al is het belangrijk om te weten dat zelfstandige worden in bijberoep ook wat nadelen heeft:


1. Je combineert twee jobs en dat is niet altijd een makkie. De uitdaging is om een goede balans tussen werk en privéleven te vinden.
2. Je hebt geen recht op (extra) uitkeringen binnen de sociale zekerheid van de zelfstandigen (gezinsbijslag, pensioen, faillissementsverzekering, ...).
3. Je bent niet even beschikbaar voor je business en klanten als een voltijdse zelfstandige.
4. Je wordt zwaarder belast. De inkomsten uit je nevenactiviteit komen boven op je andere inkomsten, waardoor ze in een hogere belastingschijf terecht kunnen komen.

3 tips van Kristof

1. Denk heel goed na over je beslissing
“Wil je het echt? Is je project haalbaar? Dan moet je er ook volledig voor durven gaan!”

2. Vraag zeker advies
“Ga langs bij een sociaal secretariaat, een boekhouder of je bank om informatie te verzamelen.”

3. Promoot jezelf
“Durf over jezelf en je activiteit te spreken op sociale media en blijf op die manier ook het contact met je klanten behouden.”

Wanneer mag je zelfstandige worden in bijberoep?

Heb je de pro’s en contra’s afgewogen en ben je klaar om de stap te wagen? Check dan even of je voldoet aan een van onderstaande punten. Want voordat je start met je bijberoep moet je ... jawel: ook een hoofdberoep hebben! 


1. Arbeiders en bedienden moeten minstens 50% in dienst zijn als loontrekkende.
2. Als ambtenaar moet je minstens 8 maanden of 200 dagen per jaar werken en minstens de helft van het aantal arbeidsuren per maand in een voltijdse job werken.
3. Vastbenoemde leerkrachten moeten minstens 60% van een voltijds uurrooster presteren. Ben je niet vastbenoemd? Dan volstaat een half uurrooster.
4. Studenten moeten minstens 27 studiepunten opnemen of 17 uur per week naar de les gaan om student-zelfstandige te kunnen worden.

In 6 stappen je zelfstandige activiteit in bijberoep starten

1. Open een zakelijke rekening
2. Zorg voor een financieel plan
3. Check of je vergunningen nodig hebt
4. Vraag je ondernemingsnummer aan
5. Activeer je btw-nummer
6. Kies een sociaal verzekeringsfonds

Kun je nog tips gebruiken om je eigen zaak op te starten of ontdek je graag meer over ondernemen in bijberoep? Neem dan zeker eens een kijkje op www.kbc.be/starters.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels