Hoe vind ik een betaalbaar kot?

Studentenkoten worden almaar duurder. Gemiddeld kost een kot nu bijna 10 procent meer dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van CIB, de beroepsvereniging van vastgoedmakelaars. Vandaag nog een betaalbaar kot vinden, hoedoededa eigenlijk?

Wat kost een gemiddeld kot?

Gemiddeld kost een kot 350 euro per maand, maar mispak je daar zeker niet aan. Prijzen van studentenkoten variëren enorm. Je vindt er voor 300 euro per maand tot zelfs – slik – 600 euro per maand. Kijk daarom altijd naar het totale kostenplaatje: een goedkoop kot is obviously geen goede deal als je daarnaast nog torenhoge kosten hebt voor onder meer gas, water, elektriciteit en internet.

Stappenplan om een betaalbaar kot te vinden

1. Weet wat je zoekt
Je vindt gemakkelijker wat je zoekt als je weet wat je zoekt. Wil je absoluut een kamer met een eigen keukentje, badkamer en toilet? Of leef je eerder volgens het motto ‘sharing is caring’? Wil je dicht bij het stadscentrum wonen of vind je het oké om af en toe de fiets te nemen? Dat heeft allemaal een impact op de prijs.


Veel is natuurlijk afhankelijk van je ouders. Jij wilt misschien wel intrekken in een penthouse in het centrum, maar als je ouders ‘njet’ zeggen, is het helaas zoeken naar the next best thing.


2. Waar begint je zoektocht?

Online: altijd een goed vertrekpunt. Er bestaan immowebsites die specifiek gericht zijn op kotstudenten, zoals ikkot.be of kotzoeker.be.
Studentenhuisvesting: sommige universiteiten en hogescholen bieden ook zelf studentenkoten aan. Die zijn vaak wat goedkoper dan op de privémarkt en meestal ook dichter bij je campus.
Dienstsverleningsbureaus voor studenten: die bestaan in Brussel (Brik) en Antwerpen (Stan). Ze bieden heel wat diensten aan om studenten op weg te helpen, ook in hun zoektocht naar een kot. De koten zijn vaak gekeurd en de prijzen zijn correct.


3. Wanneer start ik mijn zoektocht?
Hoe vroeger je er voor de start van het academiejaar aan begint, hoe beter. Maar nu ook niet beginnen stressen als je nog geen kot hebt. Meestal begint het jachtseizoen al na de paasvakantie.


Een tip: schrijf je in voor openkotdagen of kottours. Je bezoekt op één dag een heleboel studentenkoten en je kunt jezelf ook meteen op wachtlijsten zetten om een plaatsje te veroveren.

Checklist bij je kotbezoek

- Is er een rookmelder in je kamer?
- Zijn er genoeg brandblussers in het gebouw?
- Is er een tweede vluchtweg om te ontsnappen aan eventueel brandgevaar?
- Werkt de verwarming?
- Zijn er vochtplekken op de muren of aan het plafond?


Tip: kijk na of je favo kot een kotlabel of certificaat kreeg. Dat geeft je al een goede indicatie van de kwaliteit ervan.

Zorg dat je goed verzekerd bent

Als er toch iets misloopt, bespaart een goede verzekering je een heel pak zorgen. Je huisbaas neemt verplicht een brandverzekering voor het gebouw. Ook huurders zijn verplicht een basis brandverzekering te nemen. Jij of je ouders kunnen bijkomend een brandverzekering afsluiten voor je inboedel – je meubels en bezittingen dus – en voor schade aan derden. Informeer dus zeker bij je brandverzekeraar.

Andere nuttige verzekeringen:
- Een verzekering tegen diefstal: aangeraden als je bijvoorbeeld een dure spelconsole op kot bewaart.
- Een bescherming tegen bedrog op het internet: hiermee ben je beschermd tegen identiteitsdiefstal, cyberpesten of financiële verliezen door bedrog op het internet.


Heb je nog meer informatie nodig over verzekeringen? Dat kan bij KBC.

Checklist voor je contract

- Identiteit van de partijen
- Begin- en einddatum van de overeenkomst (is het een contract van 10 of 12 maanden?)
- Omschrijving van alle ruimtes en gedeelten van het gehuurde gebouw
- Huurprijs
- Bijkomende kosten zoals voor gemeenschappelijke ruimtes, elektriciteit, water, enz.


Tip: vraag aan je kotbaas om te werken met een modelcontract. Veel universiteiten, hogescholen en dienstverleningsbureaus bieden zo’n standaardcontracten gratis aan op hun website.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Rondkomen als je op kot zit

Is je geld elke maand snel op? Budgetteren kan voor kotstudenten een echte challenge zijn. Gelukkig helpen we je op weg met 6 handige lifehacks.

Mijn dagelijks leven als student betaalbaar houden, hoedoekda?

Studeren kost geld, veel geld. Zorg dus voor goede afspraken met je ouders, maak een realistisch budget en let op verborgen kosten die kunnen oplopen.