hypothecaire lening

Hypothecaire lening


 • Check meteen hoeveel je kunt lenen voor je woning (uniek in België)
 • Krijg altijd je scherpste tarief, online en in je KBC-kantoor
 • Overloop je aanvraag telefonisch met je woonexpert voor je beslist

Keuren we je aanvraag goed? Dan hoef je alleen nog wat vragen te beantwoorden en de nodige documenten op te laden. Daarna contacteert je woonexpert je om alles te overlopen voor je je woonkrediet definitief aanvraagt.

Simuleer snel je lening

Ben je financieel getroffen door de energiecrisis en voldoe je aan de toekenningsvoorwaarden? Dan kun je vanaf 19 september 2022 uitstel van betaling aanvragen voor je woningkrediet. Ontdek meer >

Waarom kiezen voor een hypothecaire lening bij KBC?

Met onze expertise helpen we je om de juiste keuze te maken. In onze simulatie krijg je in enkele minuten een antwoord op vragen als: "Hoeveel kan ik lenen? Welke looptijd kies ik best? Neem ik een vaste of een variabele rentevoet? Wat is de totale kost? Wat zijn de fiscale gevolgen?"

Wist je dat...

Je ook renteloos kunt lenen voor je koop- of renovatieproject? Ontdek hier hoe je je rente terugbetaald krijgt met het Vlaams renteloos krediet.

Meer over de hypothecaire lening

Heb je bouwplannen of wil je een woning of appartement kopen of verbouwen? Met een 'hypothecair krediet met onroerende bestemming' kun je een deel van het geld lenen dat je hiervoor nodig hebt. Deze lening wordt meestal gedekt door een hypotheek en/of een hypothecaire volmacht.

Je kunt bij KBC enkel terecht voor je hypothecaire lening als je in België woont en je voornaamste inkomen in euro ontvangt.

Het bedrag dat je kunt lenen, hangt af van 3 factoren

 1. Hoeveel je kunt terugbetalen
  Een goede vuistregel is dat het totaal van je maandelijkse kredietverplichtingen niet hoger mag zijn dan 40% van het maandelijkse netto-gezinsinkomen.
 2. De kostprijs van je woning en het bedrag dat je al hebt gespaard
  Je kunt nooit meer lenen dan de totale kostprijs van je woning. KBC verwacht ook dat je een gedeelte van het project met eigen middelen financiert.
 3. De waarborgen die je de bank kunt geven
  KBC vraagt waarborgen om zich in te dekken tegen het risico dat je je lening niet meer terugbetaalt. Meestal wordt er een hypotheek gevestigd. Dit geeft de bank het recht het onroerend goed te verkopen als je je kredietverplichtingen niet meer kunt nakomen.

Bereken hoeveel je kunt lenen

De ideale looptijd bestaat niet. De gemiddelde looptijd van een hypothecaire lening ligt tussen 10 en 25 jaar.  Hoe kies je een looptijd die voor jou comfortabel is? Hiermee hou je best rekening

 1. Je leeftijd
  De keuze van de looptijd hangt af van je leeftijd. Wil je bijvoorbeeld over 15 jaar klaar zijn met betalen omdat dan je kinderen op kot gaan? Kies dan voor een looptijd van 15 jaar.
 2. Je inkomen
  Het totaal van je maandelijkse afbetalingen is best lager dan 40% van je maandelijkse netto-gezinsinkomen.
 3. Je manier van terugbetalen
  Elke afbetaling bestaat uit een deel kapitaal en een deel interesten. Die verhouding hangt af je manier van terugbetalen. De meest gekozen formule is de gelijkblijvende maandelijkse afbetaling.
 4. Je rentevoet
  De keuze van de looptijd gaat ook samen met de keuze van een vaste of een variabele rentevoet.

Als je een hypothecaire lening aangaat, heb je de keuze uit 2 kredietformules: een vaste of een variabele rentevoet. Welke interestvoet is in jouw geval het meest interessant?

Bereken de rentevoet van je lening met onze simulatie

Neem je bij ons ook een brandverzekering en een schuldsaldoverzekering en komt je loon ook op een zichtrekening bij KBC? Dan geniet je het KBC-Comforttarief. En is je eigen inbreng voldoende hoog, dan kunnen we je een nog voordeliger tarief aanbieden.

Voor een antwoord op je vragen hoef je je deur niet meer uit. Je stelt je vraag eenvoudig online. Lees hier hoe.

information-expr-quote--glyph
Het is geweldig om in minder dan 5 minuten te weten te komen of we onze droomwoning konden kopen. Een paar vragen invullen in KBC Mobile en we kregen meteen een overzicht van de mogelijkheden. Met onze bijkomende vragen konden we terecht bij de experten van KBC Live.

Evi en Gert-Jan uit Halle

Naar de lening simulatie
woonkrediet

Goed om weten

Kredietgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026 256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV.
KBC Bank NV biedt geen kredietovereenkomsten aan in vreemde valuta. De wet definieert dit soort kredietovereenkomsten als een kredietovereenkomst waarbij het krediet:
- uitgedrukt wordt in een andere valuta dan die waarin de consument het inkomen ontvangt of de activa aanhoudt waaruit het krediet moet worden terugbetaald
of
- uitgedrukt wordt in een andere valuta dan die van de lidstaat waar de consument verblijft.
KBC Bank richt zich daarom uitsluitend tot personen die in België wonen en die hun voornaamste inkomen in euro ontvangen.

Ontdek in enkele klikken of je de lening kunt krijgen