Geen geld? 8 tips voor een goedkope vakantie

Je bent jong en je wil dolgraag de wereld verkennen. Alleen is je portemonnee het niet eens met jou, want reizen is toch duur? Moet je dan gewoon thuis blijven, in je eigen kot? Toch niet. Met deze 8 tips kun ook jij genieten van een avontuurlijke vakantietrip!

1. Boek je reis niet via een touroperator

Je reis van a tot z laten plannen door een reisagentschap is super easy, maar natuurlijk niet goedkoop. Neem dus de tijd om zelf opzoekwerk te doen. Eenmaal aangekomen op vakantie kun je die strategie ook toepassen. Boek ter plekke geen excursie met een touroperator, maar spreek locals aan om de leukste plekjes in een stad of streek te ontdekken.

2. Reis buiten het hoogseizoen

Het is eigenlijk best logisch. Iedereen wil op reis tijdens de schoolvakanties: juli en augustus, de kerstvakantie, noem maar op. Het gevolg? Hotels en vliegtuigmaatschappijen trekken hun prijzen op. De plaatsen raken toch gevuld.

Koopjes doe je dus tijdens de minder populaire maanden. September is ideaal als je nog studeert. Als je al werkt, maar nog geen kinderen hebt, vertrek je gewoon wanneer je wilt!

3. Reis naar goedkope(re) landen of steden

Parijs, New York of Dubai. Allemaal leuke locaties en zeer geschikt voor Instagram-materiaal, maar natuurlijk betaal je daar ook een pak geld voor.

Reis je naar goedkopere landen en steden, dan betaal je niet alleen minder, er staan ook minder toeristen in de weg op je vakantiefoto’s. In Europa zijn bijvoorbeeld Warschau, Bratislava, Boedapest, Zagreb, Belgrado, Sarajevo en Sofia heel budgetvriendelijke en leuke alternatieven.

4. Gebruik een Interrail Pass voor een stedentrip

Reis je binnen Europa? Dan spaar je als jongere veel geld uit met de Interrail Pass van de NMBS. Tot en met je 27e verjaardag reis je daarmee voordeliger in 33 Europese landen. Je koopt een pas voor een aantal dagen, weken of zelfs tot drie maanden. Daarmee reis je dan onbeperkt in de deelnemende landen.

op daguitstap in eigen land? Koop je treinticket rechtstreeks in de KBC Mobile-app. Dan heb je dat zeker altijd op zak.

5. Doe vrijwilligerswerk op vakantie

Plan je toch liever een verre reis naar een exotisch continent? Dan kun je ook geld uitsparen door reizen te combineren met vrijwilligerswerk. Je kunt bijvoorbeeld dieren verzorgen in een natuurreservaat, taallessen geven aan kinderen, afval ruimen of bomen planten. Aan keuze geen gebrek! Vaak bestaan die reizen uit een goede mix van werken en ontspanning. Iets voor jou? Gespecialiseerde reisbureaus kunnen je zeker adviseren.

6. Verblijf niet op hotel

Let’s face it, hotels zijn duur(der). Maar hé, geen paniek, want er bestaan vandaag meer dan genoeg alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld verblijven in hostels, jeugdherbergen dus.

Die zijn minder luxueus, dat klopt, maar wel een pak goedkoper en je ontmoet er vaak ook andere gelijkgezinde jongeren.

Airbnb’s zijn ook een leuk en een budgetvriendelijker alternatief. Dan verblijf je in een kamer of volledige woning van een particulier. Kijk wel altijd de reviews na voor je een logement boekt, want de kwaliteit ervan varieert.

7. Boek op tijd

Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je deals. Je kunt ook je reis last minute boeken, maar het prijsverschil tussen een vroeg geboekte vakantie en een last minute is tegenwoordig eigenlijk onbestaand. Dan wil je toch liever extra veel opties om uit te kiezen?

Neem een annulatieverzekering om je in te dekken tegen onvoorziene problemen bij vertrek. Plotse ziekte of een herexamen horen daar bijvoorbeeld bij. Heb je een KBC-Kredietkaart met reispakket, dan ga je overal ter wereld met een relaxed gevoel op reis.

8. Surf incognito

Is het jou ook al overkomen? Je zoekt online naar een paar schoenen en plotseling zie je datzelfde paar in elke onlineadvertentie op je sociale media terugkeren. Oh ja, Google kijkt mee. Zo weet de zoekmachine ook waar je graag naartoe wil en ‘toevallig’ zijn je vliegtuigtickets de volgende dag in prijs gestegen.

Beter snel boeken voor de prijzen weer stijgen dan maar? Vermijd dat door in ‘incognito modus’ te surfen. Je weet wel, dat gemaskerde icoontje in je browsermenu. Of in sommige zoekmachines gewoonweg ‘open een privétabblad’.