Elke maand geld sparen, hoedoekda?!

Uit cijfers van Statbel blijkt dat iets meer dan 30 procent van de jongeren tussen 25 en 30 ervoor kiest om langer thuis te blijven wonen. Ook als ze al werken. Dat is niet alleen handig. Je bespaart er ook veel geld mee. Geld dat je misschien liever opzijzet voor andere dingen. Pieter-Jan Appels en Laure Van Renterghem delen hun verhaal.

Hoelang sparen jullie al?

Laure: “Eigenlijk spaar ik al lang (lacht). Vanaf mijn vijftiende had ik al een weekendjob op de markt. Vroeger spaarde ik vooral voor doelen op korte termijn. Om eens op vakantie te gaan, een nieuwe gsm te kopen of voor mijn eerste tweedehandsautootje bijvoorbeeld. Dat veranderde toen ik een vaste job had.”

Pieter-Jan: “Ik maakte vrij snel de klik dat sparen belangrijk is en je beter geen tijd verspilt. Bij de start van mijn eerste job ben ik dan ook meteen beginnen te sparen. Mijn eerste maandloon heb ik bijvoorbeeld niet in één keer opgedaan. Ik wil gewapend zijn voor de toekomst en dan is sparen nodig. Zeker met mijn achtergrond in de financiële sector is het bewustzijn daarrond gegroeid.”

Wat is jullie ultieme spaardoel?

Pieter-Jan Appels is 25 jaar. Hij is al 3,5 jaar aan het werk en woont nog bij zijn ouders.

Pieter-Jan: “Ik wil binnen dit en ongeveer twee jaar volledig op eigen benen staan en mijn eigen appartement kopen. Maar ik blijf ook realistisch. Ik ben niet de eerste die thuis het nest verlaat en weet ondertussen hoeveel kosten daarmee gemoeid zijn. Vroeger stond ik daar nog te weinig bij stil.”

Laure: “Bij mij loopt het net iets anders. Ik kocht mijn appartement een aantal maanden geleden al, maar woon nog altijd thuis. Eigenlijk is het een win-win, want al mijn spaargeld zit nu al in de woning. Een deel van de afbetaling wordt nu gedekt door de huurinkomsten. Bij mama en papa draag ik bij door mijn maaltijdcheques af te geven. Internet, gas, water en elektriciteit betaal ik niet. Dat geeft me wat meer vrijheid om nu bij te sparen voor onder meer meubels.”

Hoeveel geld sparen jullie elke maand?

Laure Van Renterghem is 24 jaar. Ze is al 1 jaar aan het werk en woont nog bij haar ouders.

Laure: “Ik zie de aankoop van mijn appartement als een manier van sparen. Mijn appartement kostte in totaal 210.000 euro. Daarvan betaalde ik 10.000 euro zelf, 10.000 euro kreeg ik van mijn ouders en 10.000 leende ik bij hen. Voor het overige bedrag ging ik een lening aan bij de bank: ik betaal daarvoor elke maand 780 euro. Mijn ouders betaal ik nog een jaar lang elke maand 500 euro. Om geld te sparen voor mijn meubels blijf ik als flexi-jobber actief bij mijn eerste werkgever, de marktkramer. Daar probeer ik elke maand 300 euro van aan de kant te zetten.


Pieter-Jan:
“Zo veel mogelijk! Toen ik begon met werken, spaarde ik elke maand 1.000 à 1.200 euro. Ondertussen steeg mijn loon ietsje en nu spaar ik elke maand 1.200 à 1.400 euro. Ik ben vorig jaar ook begonnen met beleggen omdat dat – hopelijk – een hoger rendement oplevert. Een deel beleg ik bij KBC, het andere deel op het Bolero-platform. Dat kan gemakkelijker omdat ik nog geen zware lening moet afbetalen. Ik vind het belangrijk om er vroeg aan te beginnen en een buffer op te bouwen.”

Welke spaartip zouden jullie je leeftijdsgenoten geven?

Laure: “Wat mij heel erg helpt, is om mezelf de vraag te stellen wat me nu echt gelukkig maakt. Als je daar je spaardoel op afstemt, is het veel gemakkelijker om op je tanden te bijten en door te zetten.”


Pieter-Jan: “De grootste tip die ik kan meegeven is simpel. Spaar maandelijks een vast bedrag voor je spaardoel en gebruik alleen wat er overblijft voor leuke dingen.”

Doe je graag eens een financiële check-up of kun je nog tips gebruiken om geld te besparen? KBC deelt met plezier nog een heleboel tips!

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Tips om dit jaar beter te sparen

Wil je een nieuwe auto kopen? Droom je van een nieuwe garderobe? Of wil je volgend jaar op wereldreis? Goed nieuws! Wij delen 7 tips die je daarbij helpen.

Besparen met je banking app

Kortingen, solden, promoties: iedereen is er dol op. Maar wist je dat je ook met je banking app geld kunt uitsparen?

Online shoppen op tweedehandswebsites, hoedoekda?

Wil je graag wat geld besparen door vaker tweedehandsproducten te kopen? Goed nieuws! We delen tips, zodat jij beter kunt kopen en verkopen.