Huren of kopen?

Je droomt van een eigen stekje. Maar zet je jezelf niet vast als je ineens iets koopt? Is het misschien beter om een woning te huren en intussen te sparen? Of zou het toch slimmer zijn om je eigen studio, huis of appartement te kopen? 

Huren of kopen: het is voor veel mensen een moeilijk dilemma. Hier zijn enkele afwegingen om je op weg te helpen!

Huren: vrijheid blijheid of 'weggesmeten geld'?

Yay!

Nog niet helemaal zeker waar je je wilt settelen? Dan is huren ideaal. Je zit nergens aan vast en je kunt volop de tijd nemen om je woonplaats (en misschien wel koopplaats in spe) te ontdekken.

Is je huurwoning toch niet helemaal dat, wil je graag eens ergens anders wonen of een wereldreis maken? Dan is het handig dat je een huurcontract relatief makkelijk kunt opzeggen.

Als je nog maar pas op je eigen benen staat, is huren ook ideaal om een inschatting te maken van je budget. Je leert gaandeweg met welke kosten je zoal rekening moet houden. En je kunt op je eigen tempo een spaarpotje opbouwen.

Heb je niet zo veel budget of wil je je spaarpot sneller laten groeien? Dan kun je ook samenhuizen en de huurkosten delen, dat is extra voordelig.

Is er een probleem met je huurwoning, dan hoef je dat meestal alleen maar te melden aan de huiseigenaar. Die is verantwoordelijk voor het merendeel van de reparaties. Dus je hebt weinig extra kosten of zorgen.

Ook op vlak van verzekeringen hoef je niet veel te doen. Je hebt alleen een brandverzekering (verplicht) en eventueel een familiale verzekering (niet verplicht) nodig. Makkelijk dus, en relatief goedkoop.

Of toch nay?

Je betaalt elke maand een deel van je centen aan een huisbaas, en die krijg je niet meer terug. De eigenaar mag het huurgeld ook elk jaar verhogen door de indexering. Over een langere periode kan het totaalbedrag van wat je uitgeeft aan huurgeld zo al snel aantikken.

Bij een huurwoning heb je wel weinig vrijheid van beslissing, want de woning is niet van jou. Ben je die onpraktische keuken beu? Of zou je graag een andere douche willen? Dan moet je er helaas mee leren leven, want het interieur gaan vervangen of aanpassen is meestal geen optie.

En als je toch besluit om te klussen, is het eigenlijk enkel de eigenaar die eraan verdient. Want alle verbeteringen die jij doet, verhogen de waarde van de woning.

Denk er ook aan dat je de huurwoning aan het einde van het huurcontract moet teruggeven in de originele staat. Dus als je je muur in een hip kleurtje hebt geverfd zodat hij bij je sofa of home deco past, mag de eigenaar perfect eisen dat je alles terug in de originele kleur verft. Is er iets beschadigd? Dan riskeer je dat (een deel van) je huurwaarborg ingehouden wordt.

Kopen: beter nog wat sparen of haalbaarder dan je denkt?

Heb je een koopwoning op het oog en wil je graag weten of ze binnen je budget past? Je berekent het heel makkelijk met deze online simulator.

Yay!

Een eigen woning is duur, maar je hoeft natuurlijk niet heel het bedrag zelf op tafel te leggen. Dankzij de lage rente is het nog altijd interessant om te lenen voor een huis of appartement. En op de lange termijn is het vaak een goede investering, want over het algemeen stijgen de vastgoedprijzen. Je woning kan in de loop van de jaren dus meer waard worden dan wat je er voor betaald hebt.

Als je zelf iets koopt, heb je bovendien de vrijheid om je woning aan te passen naar je eigen smaak en voorkeur. Wil je graag een kerselaar planten in je tuin, de oude ramen vernieuwen of de open haard zetten waar je al jaren van droomt? Je kunt je woonst helemaal personaliseren. En elke verbetering verhoogt ook nog eens de waarde van je woning.

Je woning is in het begin natuurlijk nog grotendeels van de bank die je een lening heeft gegeven. Maar bij elke afbetaling wordt je stek meer van jou. Dus je bent niet meer elke maand een hap uit je budget 'kwijt', want je sponsort een investering op de lange termijn. Het geld van je afbetalingen blijft binnen je eigen 'portefeuille'. 

Of toch nay?

Zonder genoeg spaarcenten een woning kopen, gaat niet. Je moet bij de aankoop al zeker zelf de bijkomende kosten (zoals notariskosten en registratierechten) kunnen betalen, net zoals een percentage van de aankoopprijs. Daar komen dan nog eens extra kosten bovenop, zoals verplichte verzekeringen.

Ook na de aankoop heb je bijkomende kosten, want als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor de reparaties en het onderhoud aan of in je woning. Daarnaast betaal je ook belasting op het vastgoed dat je bezit.

Afhankelijk van de kostprijs van de woning en je budget, kan het bedrag van je hypotheek iets hoger liggen dan wat je aan huurgeld betaalt. Het kan dus wat puzzelwerk vergen om te weten hoe je je aankoop het best organiseert. Anderzijds kun je de aflossingen van je hypotheek wel plannen in functie van wat je financieel aankunt en comfortabel vindt.

Het financiële plaatje is wel essentieel, want je engageert je op de langere termijn. Benieuwd wat je budget je toelaat te kopen? Probeer dan zeker eens onze online simulator voor je op huizen- of appartementenjacht uit trekt.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels