Je rijbewijs halen van start tot finish

 

Nood aan meer vrijheid en avontuur? Dan is je rijbewijs halen een onmisbare troef. Dit handige stappenplan maakt van jou een wegwijze chauffeur! 

1.      Studeren, wie zijn best doet zal het leren

 

Ben je 17 jaar? Dan mag je voor je theoretisch rijbewijs gaan. Daar moet je natuurlijk eerst voor studeren. Als studieboeken niet volstaan en je zekerder van je stuk wilt zijn, kun je altijd theorielessen nemen bij de rijschool.

 

Op de VAB-website staat er een proefexamen om je kennis te toetsen. Ook met de extra dienst 'Rijbewijs B oefenen' in KBC Mobile test je je rijkennis waar en wanneer je maar wilt.

 

2.      Je theoretisch rijexamen afleggen

 

Klaar om de proef op de som te nemen? Het enige wat je moet doen, is je aanmelden bij een erkend rijcentrum en minstens 41 punten scoren op de 50-vragenreeks. Let wel op, een grote fout – bijvoorbeeld op voorrang verlenen – betekent 3 minpunten, een kleine 1.

 

Ben je na twee keer proberen niet geslaagd? Dan moet je 12 uur theorielessen nemen voordat je je theoretisch examen opnieuw mag afleggen.

 

Ben je geslaagd voor je theorie? Goed bezig! Hier vind je allerlei handige tips die van je eerste kilometers een grote triomftocht moeten maken. Met een autoverzekering speel je op veilig en ben je zelfs met een voorlopig rijbewijs verzekerd.

 

3.   Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

 

Je kunt op 2 manieren je behaalde attest omvormen tot een voorlopig rijbewijs. Met elk type voorlopig rijbewijs moet je minstens 3 maanden oefenen voor je de grote stap mag zetten richting praktisch rijexamen.

 

Het voorlopige rijbewijs met de rijschool (18 maanden)

 

Ben je 18? Dan kun je 20 uur praktijkles volgen bij een erkende rijschool. Die heb je nodig om alleen op de weg verder te oefenen. Tenzij de rijinstructeur je natuurlijk geen bekwaamheidsattest wil geven. Laten we het toch maar optimistisch bekijken! In dat geval is je voorlopige rijbewijs 18 maanden geldig.

 

Het voorlopige rijbewijs met vrije begeleiding (36 maanden)

 

Als je 17 jaar bent, kun je er ook voor kiezen om met een ouder of een andere begeleider te oefenen. Die persoon moet wel al minstens acht jaar een rijbewijs hebben. Zo’n begeleiding start je door een aanvraagformulier in het examencentrum in te dienen. Je mag maximaal twee personen aanduiden als begeleider.

 

Dit type voorlopig rijbewijs is 36 maanden geldig en je mag alleen de weg op met een trouwe begeleider aan je zij.

 

4.    Klaar voor de praktijk?

 

Vanaf 18 jaar en na je stage van minstens 3 maanden ben je klaar voor het praktijkexamen. Dat bestaat uit 2 delen:

 

·        Een risicoperceptietest op de pc

·        Een rijtest op de openbare weg

 

Tijdens je rijtest voer je 2 manoeuvres uit, die je loot uit zes mogelijke manoeuvres. Je mag zelf het examencentrum kiezen waar je het examen zult afleggen. Alle centra rekenen dezelfde kosten aan.

 

Toch niet geslaagd na twee keer proberen? Balen. Maar kop op! Volg opnieuw 6 uur praktijklessen bij een erkende rijschool om het nog eens te proberen.

 

5.    De laatste loodjes: je rijbewijs aanvragen en het terugkommoment

 

Je bent geslaagd en zit al te popelen achter het stuur? Toch maar even het rempedaal induwen. Eerst moet je nog je attest omruilen voor een volwaardig rijbewijs. Dat kun je aanvragen op het gemeentehuis.

 

Vergeet niet je pasfoto en identiteitskaart mee te nemen. Reken er ook op dat de aanvraag 3 tot 5 werkdagen kan duren. Als je je rijbewijs hebt gehaald moet je tussen 6 en 9 maanden na je praktijkexamen terugkomen voor een extra les van 4 uur. De les bestaat uit:

 

·        Een kennismakingsgesprek

·        Praktijkoefeningen aan het rijcentrum

·        Een groepsgesprek over je attitude in het verkeer

 

 

 

Onderdeel van

Gerelateerde artikels