
Elektrische bestelwagens zetten grote steden in beweging
Een paar maanden geleden concludeerde een rapport van Transport & Environment (T&E) dat de markt voor elektrische bedrijfsvoertuigen in Europa klaar is voor de grootschalige invoering van emissievrije vrachtzones in grote steden tegen 2030. Gevestigde fabrikanten moderniseren hun gamma's, terwijl nieuwe spelers, vooral uit Azië, de markt opschudden met steeds efficiëntere modellen. Door technologische ontwikkelingen en nieuwe strategische allianties breidt de sector zich in alle richtingen uit. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste trends:
Zero-emissie vrachtzones, waar alleen elektrische (en waterstof) voertuigen zijn toegestaan, zijn essentieel voor het decarboniseren en verlagen van de uitstoot van schadelijke deeltjes in stadscentra. De Europese richtlijn voor luchtkwaliteit in 2030 zal (grote) steden er waarschijnlijk toe aanzetten dit soort zones in te stellen om de vervuiling te beperken.
Het lijkt erop dat alle planeten op één lijn staan voor een soepele overgang: elektrische bestelwagens staan klaar om onze steden in beweging te zetten.
Volgens GlobalData zullen er tussen 2025 en 2030 naar verwachting zo'n 3,9 miljoen elektrische bestelwagens worden verkocht in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Dit zou het mogelijk maken om tegen 2030 2,4 miljoen bedrijfsvoertuigen die rondrijden in grote Europese steden en in wagenparken van (aanvankelijk) meer dan 100 voertuigen, om te bouwen naar elektrische energie.
Goede redenen
Volgens T&E zal dit aankoopgedrag ongetwijfeld worden aangemoedigd door een grotere keuze aan elektrische modellen dan diesel- of benzinemodellen tegen 2026. En anderzijds door een lagere aankoopprijs (vanaf 2027) voor batterij-elektrische bestelwagens dan voor hun verbrandingstegenhangers, ervan uitgaande dat de kosten van batterijen dalen, zoals BloombergNEF voorspelt.
Als het gaat om de totale eigendomskosten (TCO), waarin gebruikskosten zoals brandstof en onderhoud zijn opgenomen, hebben eerdere onderzoeken aangetoond dat elektrische bestelwagens in de meeste Europese landen al goedkoper zijn dan hun tegenhangers op diesel.
Een groot rijbereik
Tot slot blijkt uit het onderzoek dat de modellen die vandaag beschikbaar zijn, al geschikt zijn voor de meeste bestuurders van bestelwagens. T&E identificeerde 23 modellen elektrische bestelwagens met een actieradius van meer dan 250 km, waaronder drie met een actieradius van meer dan 330 km.
Dit vertelt de lezers van deze analyse dat de meerderheid van de bestuurders modellen heeft waarmee ze hun dagelijkse ritten kunnen maken zonder te hoeven opladen. De meeste bestelwagens leggen immers gemiddeld 175 km per dag af. Dit gemiddelde stijgt tot 193 km/dag voor B2B-leveringen en 254 km/dag voor B2C-leveringen. Zonder voorstanders van e-rijden op de kast te willen jagen, zijn de WLTP-cijfers voor de actieradius nog steeds vrij theoretisch...
Dit is in ieder geval waar de verschillende bestelwagenfabrikanten staan met hun ontwikkelingen en/of strategische partnerschappen.
Ford Pro kiest voor een volledig geëlektrificeerd gamma
Ford heeft altijd een aanzienlijk marktaandeel gehad in het segment van bedrijfsvoertuigen. Om gelijke tred te houden met de markttrends heeft het Blauwe Ovaal de afgelopen jaren een sterk geëlektrificeerd gamma op de markt gebracht. Elke lichte bedrijfswagen van Ford is verkrijgbaar met een herlaadbare aandrijflijn: de Transit Connect heeft een herlaadbare hybride (PHEV) configuratie met een elektrische actieradius van 119 km, terwijl de andere modellen zelfs verkrijgbaar zijn in een 100% elektrische versie.
Het werkpaard van de reeks, de e-Transit, heeft nu een grotere 89 kWh batterij. Hij is verkrijgbaar in maar liefst 19 varianten, van L3 tot L4, van chassis cabine tot dubbele cabine, en kan tot 402 km afleggen op een volledig opgeladen accu.
Daaronder staat de e-Transit Custom, die een actieradius heeft van 337 km en zelfs verkrijgbaar is in een sportieve e-MSRT-versie met een elektromotor van 210 kW. En voor wie op zoek is naar een compacter model is er de e-Transit Courier, met een actieradius van ongeveer 300 km.
Mercedes-Benz: een futuristische modilaire architectuur

Mercedes-Benz Vans heeft een nieuwe stap voorwaarts gezet met het Van.EA-platform (Van Electric Architecture), dat ontworpen is om de volgende generatie elektrische bestelwagens vorm te geven. Deze modulaire architectuur zal middelgrote en grote bestelwagens uitrusten met geavanceerde technologieën zoals een besturingssysteem van de laatste generatie, ultrasnel laden met 800 V en een 22 kW AC-lader. Het eerste prototype, dat in 2026 wordt verwacht, is een voorbode van de toekomstige Vito. Ondertussen vernieuwt het merk zijn bestaande modellen: de eVito en eSprinter hebben een gemoderniseerd interieur en het MBUX-multimediasysteem, terwijl de actieradius van de eSprinter is vergroot tot 440 km dankzij een 113 kWh-batterij.
Volkswagen: diversifiëring van het ID.BUZZ-gamma

Volkswagen Commercial Vehicles breidt zijn gamma uit met verschillende versies van zijn ID. BUZZ Cargo. De 4MOTION-versie, met 250 kW motor en 79 kWh batterij, heeft een bereik van 432 km en een veel hoger trekvermogen (1.800 kg in vergelijking met 1.200 kg voorheen). Om het aanbod te temocratiseren, introduceert Volkswagen ook een meer betaalbare ‘Pure’-versie (125 kW, 59 kWh), terwijl de ID. BUZZ Pro nu een actieradius heeft van 487 km dankzij de 86 kWh batterij. De sportieve GTX-versie is met 340 pk nu de krachtigste bestelwagen op de markt. Het bedrijf zet ook in op de e-Transporter, een elektrische T7 verkrijgbaar in drie vermogensniveaus (136, 218 en 286 pk) met een 64 kWh batterij.
Renault: een revolutionaire aerodynamische aanpak

Met de Master E-Tech denkt Renault opnieuw na over energie-efficiëntie. Zijn “Aerovan”-concept optimaliseert de aerodynamica en vermindert de SCx met meer dan 20% ondanks zijn grotere afmetingen. De elektromotor van 105 kW (300 Nm) is gekoppeld aan een versnellingsbak met hoge overbrengingsverhouding, wat de energiezuinigheid bevordert. De 87 kWh batterij biedt een actieradius tot 460 km, terwijl het brandstofverbruik 27% lager is dan bij de vorige generatie dankzij geavanceerde energieterugwinning (tot 95 kW bij remmen).
Op het moment dat ik dit schrijf, bereidt Renault de presentatie voor van twee bedrijfsvoertuigen met klinkende namen uit het verleden: Goelette en Estafette, gepland voor 2026.
Stellantis: standaardisatie en vermogensgroei

Geen revolutie bij Stellantis, maar harmonisatie van de assortimenten van Citroën, Fiat Professional, Opel en Peugeot. Een nieuwe 110 kWh batterij geeft grote bestelwagens een bereik tot 420 km. Toyota volgt deze trend met de ProAce MAX, die dezelfde technische kenmerken heeft.
Iveco en Hyundai: een gedurfde alliantie
Meer onverwacht heeft de samenwerking tussen Iveco en Hyundai geresulteerd in de eMoovy, Iveco's eerste bedrijfsvoertuig met een gewicht van minder dan 3,5 ton dat uitsluitend verkrijgbaar is als chassis cabine. Het futuristische design verbergt een laadvermogen tot 10 m³ of 1,5 ton. De 160 kW (215 pk, 350 Nm) motor wordt gecombineerd met twee batterijopties (76 kWh en 63 kWh), die een maximaal bereik van 320 km bieden. Het 350 kW snellaadsysteem, uniek in dit segment, kan 100 km bijladen in minder dan 10 minuten. Binnenin maakt de eMoovy gebruik van de 12,3-inch en 10,25-inch digitale schermen van de Hyundai Staria.
Maxus: een strategische Europese expansiestrategie

Maxus, een belangrijke speler op het gebied van elektrische bedrijfswagens, vergroot zijn aanwezigheid in Europa. Na de komst van de eDeliver7 begin dit jaar (77 en 88 kWh batterijen), onthulde de fabrikant de eDeliver 5 en de T90 EV elektrische pick-up op de IAA show in Hannover. De eDeliver 5, die het Platinum-label kreeg in de Euro NCAP 2024-tests, kan bogen op een eersteklas veiligheidsreputatie, met een score van 82% voor zijn rijhulpsystemen. De eDeliver 7 en 9 kregen dan weer het Gold-label.
Farizon en Geely: een ongeziene modulariteit

De SuperVAN van Farizon, een dochteronderneming van de Geely-gigant die in België wordt geïmporteerd door Beherman, kondigt een nieuwe modulaire aanpak aan. Hij is beschikbaar in drie lengtes en drie hoogtes en biedt laadvermogens van 6,7 tot 12,3 m³. Zijn komst op de Belgische markt wordt ondersteund door Beherman, dat ook Fuso en Piaggio verdeelt. De elektrische Porter NPE, ontworpen voor leveringen in de stad, heeft een continue motor van 60 kW (150 kW piek) en een koppel van 330 Nm. De 42 kWh LFP-batterij zorgt voor een actieradius tot 255 km, waarbij het brandstofverbruik onder controle wordt gehouden op 0,17 kWh/km.
BYD en Kia: grote ambities

BYD, dat al een belangrijke speler is op de markt voor elektrische auto's, pakt nu de markt voor bedrijfsvoertuigen aan met de E-Vali, die is ontworpen voor stadslogistiek. Deze bestelwagen is verkrijgbaar in versies van 3,5 of 4,25 ton en maakt gebruik van "cell-to-blade"-technologie om de integratie van cellen te optimaliseren en de koelruimte met 50% te verkleinen, voor een actieradius van 220 tot 250 km. Deze bestelwagen staat (voorlopig althans) niet op het programma in België.
Kia van zijn kant onthult zijn PBV-gamma (Platform Beyond Vehicle). De PV5, die in 2025 wordt verwacht, luidt dit concept in met geavanceerde modulariteit: dankzij de Easy Swap-technologie kunnen verschillende modules op hetzelfde chassis worden uitgewisseld via elektromagnetische en mechanische koppeling. Hij is beschikbaar in verschillende versies (Basic, Van, High Roof, Chassis Cab) en zal in 2027 worden opgevolgd door de PV7, een groter model. Deze voertuigen hebben een “skateboard”-platform en profiteren van een zeer lage oplaaddrempel en snel opladen van 10% tot 80% in 30 minuten (150 kW gelijkstroom, 22 kW wisselstroom). Kia streeft naar 250.000 verkopen per jaar in 2030, met een ambitieus doel van 150.000 PV5's en 100.000 PV7's.
Een volwassener en gediversifieerder gamma
De elektrificatie van de LCV-markt wordt steeds matuurder. Met een actieradius van meer dan 300 km, een groeiende diversiteit aan formaten en geavanceerde technologische oplossingen wordt de concurrentie steeds heviger. De massale komst van Aziatische spelers stimuleert de sector en belooft een snelle evolutie van de normen, ten voordele van professionals die op zoek zijn naar steeds efficiëntere oplossingen.
Written by FLEET.be