c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

6 tegelwijsheden en tips voor EV-laden in het buitenland

Een reis gepland met je elektrische wagen naar het buitenland? Geen reden tot paniek, want anders dan heel wat verhalen je willen doen geloven, hoeft een roadtrip met een stekkerwagen helemaal geen kwelling te zijn. Een uurtje langer onderweg? Uit een rondvraag door KBC Autolease bij EV-bestuurders blijkt dat de meeste bestuurders daar niet wakker van liggen. Al leverde de laadervaring soms wel wat ergernis op. Om alles in goede banen te leiden verzamelden we enkele tegelwijsheden en tips om ook die bezorgdheden uit de wereld te helpen.  

Goed begonnen is half gewonnen

Het is een cliché, maar het loont om goed voorbereid te zijn. Laad je wagen volledig op voor je vertrekt en laat hem aan de stekker alvast ook de gewenste binnentemperatuur krijgen. Weet ook dat een volgeladen wagen, eventueel getooid met een dakkoffer en/of fietsdrager, minder rijbereik zal hebben dan tijdens een doordeweekse rit van en naar het werk. Dat betekent dat je batterij sneller een extra stop zal vragen dan je normaal gewoon bent.

En hoewel je sinds vorig jaar aan elke nieuwe Europese laadpaal met een vermogen van minstens 50 kW met een bankkaart moet kunnen betalen, blijft het aangewezen om één of meerder laadpassen op zak te hebben en op je telefoon één of meerdere apps van laadpasaanbieders te installeren. Bij sommige laadpalen heb je zo’n app nodig om de laadsessie te starten, maar gebeurt de betaling met een bankkaart.

Tip: FastNed, Ionity, Electra en Atlante hebben de krachten gebundeld waardoor vanaf deze zomer de app van één van de vier alliantiepartners volstaat om toegang te krijgen tot hun netwerk van bijna 12.000 snellaadpunten in 25 landen. 

De reis is je bestemming

Behalve misschien voor de chauffeur, die als enige aan boord iets zinvol om handen heeft, is het tijdens een rit van zo’n 10 uur vaak verveling troef. Voor de veiligheid van de chauffeur en iedereen aan boord is een stop na zo’n 2,5 uur of omgerekend 250 km dus zeker aangeraden. Maak daarbij van de nood een deugd. Dat betekent dat lijf en leden even ontzien worden tijdens ontbijt, lunch en/of vieruurtje. Desgevallend met een extra koffie of dessertje om de wagen nog wat extra op te laden.  En een powernap of enkele Netflix-streams later is het dan weer tijd voor versnaperingen en misschien een chauffeurswissel. 

Tip: bijna op bestemming is de verleiding groot om alsnog in één ruk door te karren. Maar als je op je vakantieadres geen laadpunt ter beschikking hebt, top je je batterij voor aankomst misschien toch nog beter wat extra bij. Je kunt daarna nog rustig uitzoeken waar de laadkansen liggen.  

Kleine centjes, grote percentjes

Onduidelijkheid over publieke laadtarieven blijft één van de belangrijkste pijnpunten die door heel wat EV-rijders wordt aangestipt. Meer duidelijkheid hierover wordt weliswaar opgelegd in de Europese verordening "infrastructuur voor alternatieve brandstoffen”, maar is nog niet helemaal uitgerold. Anders dan bij klassieke tankstations worden amper prijzen geafficheerd en moet je in een app duiken op zoek naar welke prijs zal worden aangerekend voor de elektriciteit. Afhankelijk van de laadpas- of app die je daarvoor gebruikt weet je daarmee vaak ook nog niet het hele verhaal.  

Tip: hou er rekening mee dat enkel snelladen tijdens een roadtrip met een EV de energiefactuur snel doet oplopen en je uiteindelijk op hetzelfde niveau zal uitkomen als met een diesel- of benzinewagen. Net als bij deze laatste kun je op zoek gaan naar laadstations die iets verder van de snelweg liggen en dus goedkoper zijn. Maar anders dan bij ICE-wagens kun je in bepaalde gevallen (als tijd helemaal geen rol speelt) de snelle DC-lader inruilen voor een tragere AC-lader en die laatste is vaak een pak goedkoper (let wel op voor eventuele parkeerkosten en idle charging, het bezet houden van een laadpaal als die niet wordt gebruikt)

Laden als het kan niet als het moet

Zeker op vakantie heeft niemand nood aan stress.  Je doet er dan ook beter alles aan om alle mogelijke stressbezorgers te vermijden of te vlug af te zijn. Laadstress is bijvoorbeeld makkelijk te behandelen door de nood aan een echte laadbeurt net een stap voor te zijn. In plaats van te wachten om op zoek te gaan naar een laadpunt tot je state of charge (SoC) onder je stressvrij niveau is gezakt, benut je beter elke kans om wat extra jus toe te voegen. 

Tip: check tijdens een bezoek aan de supermarkt of er laadpalen beschikbaar zijn op de parking. Om klanten te lokken bieden die vaak een aantrekkelijk tarief en terwijl jij je boodschappen doet, houdt ook je wagen zich nuttig bezig.   

Mens erger je niet

Het netwerk van laadpalen wordt in Europa steeds fijnmaziger. Was het drie jaar geleden in Frankrijk na 200 km rijden nog met de billen dicht zoeken naar de eerstvolgende  laadpaal, dan is vandaag nagenoeg elk klassiek tankstation langs de snelwegen ook al voorzien van enkele laadpalen of zelfs van een heus laadpark. Met de groei van het aantal EV’s neemt natuurlijk ook de bezetting toe waardoor de wachttijden soms kunnen oplopen. Vaak ook omdat de inrichting van en de doorstroming op veel van die laadstations nog niet voldoende is uitgewerkt. En dat kan wel voor wat wrevel zorgen. Je vakantie plannen tijdens minder drukke periodes (sowieso ook voor niet EV-rijders een aanrader) of reizen op minder drukke dagen kan hier alvast bij helpen. 

Tip: als je wagen een laadstop suggereert, kies dan een eerdere of een latere stop. Veel EV-rijders gebruiken immers dezelfde planning app waardoor het extra druk kan zijn bij bepaalde laadpunten.  

Haast en spoed …

Snelwegen en hoge snelheden zijn een dodelijke combinatie voor de huidige generatie EV’s. En laat dat nu juist de twee belangrijkste ingrediënten zijn voor wie lange afstanden moet overbruggen. Weet dat een nagenoeg constante snelwegsnelheid van 110 km/h garant staat voor een aanzienlijke toename van de actieradius ten opzichte van wie het pedaal liever wat dieper induwt. VAB deed twee jaar geleden de test en stelde vast dat over een traject van 930 km in Frankrijk de “traagrijder” zo’n 10 min sneller op bestemming was dan zijn snellere collega die twee extra laadstops moest inlassen. 

Tip: bij de keuze van een EV, check zeker de laadcurve en hou er rekening mee bij het laden. Bij sommige wagens duikt de snelheid van het laden vanaf een bepaald percentage fors naar omlaag. In zo’n geval is het misschien raadzaam om al sneller de stekker uit te trekken en je reis verder te zetten.