Omdat we bij KBC online veiligheid hoog in het vaandel dragen, vinden we het belangrijk om onze inzichten te delen en anderen te helpen zichzelf, hun zaak en hun netwerk te beschermen.
Zo organiseerden we op woensdag 28 april 2021 bijvoorbeeld een webinar met James Cooke en Jamilla Baidou waarin we jongeren (en bij uitbreiding iedereen die online actief is) tips gaven om zich te wapenen tegen de gevaren van het internet.
Zo bespraken we onder meer wat phishing-berichten zijn, hoe je ze herkent, waar je op moet letten als je online informatie deelt met anderen en hoe je merkt of iemands intenties al dan niet oprecht zijn.
Phishing-berichten ontvang je vaak via e-mail, sociale media of sms. In die berichten doet de oplichter zich voor als iemand anders om je persoonlijke gegevens te pakken te krijgen en daar vervolgens misbruik van te maken.
Je kunt phishing-berichten vaak herkennen door het gebruik van een vreemd e-mailadres, de verschillende taal- en spellingsfouten in de tekst en de specifieke vraag om op een link te klikken. Daarnaast bevatten die berichten vaak geen persoonlijke aanspreking en proberen ze je nieuwsgierig te maken.
Belangrijk om mee te geven is dat een officiële instantie (zoals een bank) je nooit via e-mail, sms of sociale media zal vragen om persoonlijke gegevens door te sturen of om op een bepaalde link te klikken.
Maar niet enkel jongeren hebben nood aan deze tips, iedereen komt regelmatig wel eens in contact met cybercriminelen. Daarbij komt dat sinds de uitbraak van de pandemie het aantal cyberaanvallen aanzienlijk gestegen is. Denk bijvoorbeeld aan malwareaanvallen waarbij cybercriminelen een schadelijke software aanmaken om in te breken in gevoelige apparaten, gegevens, of in het netwerk van het slachtoffer. En dat slachtoffer is vaak een bedrijf. Wees dus ook als ondernemer zeker op je hoede.
Het hoofddoel van zulke aanvallen is onder meer om persoonlijke informatie te verkrijgen, data te stelen of inloggegevens te kopiëren. Het is dan ook belangrijk om niet alleen jezelf, maar ook je zaak te beveiligen tegen cyberattacks. Hoe je dat doet, legt experte Clo Willaerts uit in dit artikel.