Snel en transparant internationaal betalen met GPI

Snel en transparant internationaal betalen met GPI

KBC-klanten kunnen hun betalingen naar het buitenland opvolgen via een track & trace. Geen telefoontjes meer naar de bank om te weten wanneer de begunstigde zijn geld ontvangt.
"Dit laat bedrijven met internationale activiteiten toe om een pak efficiënter te werken", benadrukt Jutta Cammaer van KBC Working Capital Solutions. 

Filip Ferrante, zeteldirecteur bij KBC Corporate Banking

Filip Ferrante, zeteldirecteur bij KBC Corporate Banking, spreekt dagelijks zijn bedrijvenklanten.
"Internationale betalingen zijn voor veel bedrijven een bron van frustratie. Zo is het veelal gokken naar het tijdstip waarop een begunstigde zijn geld ontvangt. Omdat de doorlooptijd van betalingen niet transparant is, weet je vaak ook niet wanneer bepaalde goederen worden vrijgegeven. Onhandig, op zijn zachtst gezegd."

Jutta Cammaer voegt toe: "Ook over het uiteindelijke bedrag dat de begunstigde ontvangt heerst onzekerheid. Want de tussenliggende banken in de betaalketting rekenen kosten aan, waardoor het bedrag dat de begunstigde ontvangt, kan afwijken van de afgesproken som. En dan is er nog het risico dat de bijgevoegde informatie voor de begunstigde onderweg blijft hangen waardoor ondernemingen moeten puzzelen om ontvangen betalingen te linken aan de bijhorende facturen."

Track & trace van betalingen wereldwijd

"Die gang van zaken is niet alleen inefficiënt, het beantwoordt ook niet meer aan de noden van onze klanten", zegt Jutta Cammaer, verantwoordelijk voor Working Capital Solutions bij KBC Corporate Banking. "Ondernemingen verwachten - terecht - een snel en transparant proces."
Daarom kwam SWIFT, het technologiebedrijf dat de afwikkeling van internationaal betaalverkeer faciliteert, met een antwoord: het Global Payments Innovation Initiative (GPI).
GPI is een programma dat de snelheid en overzichtelijkheid van het betaalverkeer tussen banken moet verbeteren, zodat die op hun beurt werk kunnen maken van een betere customer experience. Wereldwijd tekenden al ruim 100 banken in op GPI, goed voor 75 procent van het internationaal betaalverkeer. Maar wat betekent die toetreding nu concreet voor de klanten van KBC Corporate Banking?

information-expr-quote--glyph
Onze klanten kunnen hun internationale betalingen elektronisch tracken. Die track & trace is meer dan een fijne gadget. Zo krijgen ze zicht op de kosten, kunnen ze op gelijk welk moment zien waar een betaling zich precies bevindt en wanneer het bedrag bij de begunstigde is aangekomen. Hierdoor kunnen ze vlotter zaken doen met leveranciers in het buitenland."

Jutta Cammaer - Working Capital Solutions bij KBC Corporate Banking

Ook voor bedrijven met buitenlandse klanten zijn er voordelen. Zo maakt GPI een same day use of funds mogelijk, waardoor ze sneller kunnen beschikken over geld dat ze ontvangen uit het buitenland. En last but not least: banken die GPI-compliant zijn, engageren zich om de meegekregen informatie van de partijen ongewijzigd door te geven. "De begunstigde kan de betaling veel sneller identificeren. Dat scheelt opnieuw veel tijd", aldus Cammaer.

Meer weten over SWIFT GPI?

Contacteer je relatiebeheerder

Vertrouwensrelatie met uw handelspartner opbouwen

Bij internationaal zakendoen komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er betalingstechnieken en -producten om u te helpen.
Vertrouwensrelatie met uw handelspartner opbouwen

Je facturen zijn goud waard

Bij commercial finance draagt een bedrijf facturen over aan KBC ComFin, in ruil voor een voorschot dat altijd goedkoper is dan andere kortetermijnfinancieringen.
Je facturen zijn goud waard

Vasco Group verovert Europa

‘Via cash-pooling en digitale tools, zoals KBC Reach, kunnen we snel schakelen.’
Vasco Group verovert Europa

Een dag in het leven van...

De KBC-vestiging in Hongkong is klein maar volledig en biedt klanten alle diensten die ze nodig hebben
Een dag in het leven van...