KBC AUTOLEASE - JOOLS - YBRO SPORTS WRITING

Nieuw in het zeer ruime assortiment leasefietsen van KBC Autolease is het op-en-top Belgische merk Jools. Deze fietsenconstructeur met hoofdzetel in de Kempen werd in 2014 opgericht door 3 vennoten, waarvan voormalig Rode Duivel Marc Hendrikx zonder meer de bekendste is. JoolS mikt met zijn aanbod voornamelijk op stadsfietsen en e-bikes. Als CEO weet Hendrikx waar hij mee bezig is. “Ons grootste doel is om móóie fietsen te ontwerpen”, benadrukt hij.

De bevindingen van Marc Hendrikx en zijn kompanen kwamen er niet zomaar. Zij vonden destijds dat er geen echt mooie fietsen op de markt waren in het gamma van zowel elektrische als stadsfietsen. Er rezen een aantal ideeën en daar gingen ze mee aan de slag. Vooral omdat ze destijds zagen dat die markt van elektrische fietsen een enorme opmars zou gaan kennen. Iets wat achteraf ook is gebleken. Ze bedachten in 2014 een inspirerende naam – Jools Rooles – en startten in Mol in de Antwerpse Kempen een eigen ontwikkeling en productie. Een klein jaar later maakte JoolS zijn intrede op de markt voor zowel de particuliere als de bedrijfswereld.

Rechtstreekse samenwerking met Bafang

Maar wat maakt nu een goede elektrische fiets in de ogen van de JoolS-bedenkers? “Het zijn grotendeels de onderdelen die de kwaliteit bepalen en wij hebben gekozen voor een naar onze mening zeer goeie kwaliteit aan een goede prijs”, vertelt Marc Hendrikx zelf. 1 van de meest bepalende onderdelen van een zogenaamde e-bike is uiteraard de motor. Daarvoor werkt JoolS nauw samen met Bafang, een Chinees bedrijf dat zich de voorbije 20 jaar tot de grootste motorenbouwer ter wereld ontpopte. Chinees kan wel eens een negatieve bijklank hebben, maar dat mag voor deze motorenbouwer niet het geval zijn. Bafang staat echt wel voor kwaliteit, onder meer dankzij zijn duurzame producten. Bovendien werkt JoolS rechtstreeks samen met Bafang, wat in termen van service een cruciale meerwaarde is.

Me’jor Blue en V30

Wat ondersteuning betreft, geven de elektrische stadsfietsen van JoolS extra power tot 25 kilometer per uur. Daar kun je volgens de producent een afstand tot 200 kilometer mee afleggen, maar uiteraard hangt veel af van de hoogtemeters en het rem- en stopgedrag van de bestuurder. Een beetje in het verlengde van de elektrische auto’s. Qua prijszetting zit JoolS zo’n 20 procent onder de grote merken. Een kwalitatieve fiets aan een betaalbare prijs is dan ook een slagzin waar ze binnen het bedrijf veel waarde aan hechten. 

De populairste modellen binnen JoolS zijn de fietsen met riemaandrijving. Geen ketting betekent immers meteen een pak minder onderhoud. De Me’jor Blue en de V30 sluiten perfect aan bij die wensen. Het gamma voorziet in fietsen voor de comfortrijder en de sportieve rijder. Het gaat om dezelfde fietsen met een ander stuur, dat bij de aankoop altijd verwisselbaar is.

Homogene fietsen

Op de voorstelling van Jools bij KBC Autolease, op de hoofdzetel in Leuven, mochten wij een aantal modellen testen. Onze bevindingen zijn verrassend positief. De flexibiliteit en wendbaarheid scoren erg goed, rekening houdend met de blijvende stabiliteit. Ook de vering is van topkwaliteit en de Bafang-motoren staan al jarenlang garant voor kwaliteit. Wat opvalt, is de zeer mooie lak en de uitstraling van de fietsen, wat toch wat doet denken aan premium klasse. Met onder meer het wegwerken van veel naden wordt de klemtoon gelegd op homogeniteit. De kleuren van de fietsen passen ook goed bij het oranje JoolS-logo.

Design en ontwikkeling van het bedrijf zitten in België. Ook goed om weten is dat de productie in Portugal en Slovakije gebeurt, dus binnen de EU-grenzen. Wat qua leveringen en beschikbaarheid een stuk meer zekerheid geeft.

JoolS groeit momenteel naar een B+ merk en profileert zichzelf als ‘coming brand’ in België.