EnergyVision combineert duurzaam en maatschappelijk engagement

In nauwelijks 9 jaar tijd groeide EnergyVision uit van een startup tot een bedrijf met een omzet van 117 miljoen euro en 225 medewerkers. CEO Maarten Michielssens houdt nog steeds vast aan het basisidee: hernieuwbare energie beschikbaar maken voor een zo breed mogelijk publiek.

Met een startkapitaal van 6.200 euro en een kantoortje van 25 vierkante meter zonder meubilair startten Maarten Michielssens en enkele vrienden in 2014 aan hun missie: de zonnepanelensector democratiseren. “Aanvankelijk waren we enkel actief in China en Marokko, omdat de markt in België volledig was stilgevallen na jarenlange oversubsidiëring. Maar geleidelijk aan hebben we onze winsten gerepatrieerd en bouwden we ook het Belgische verhaal uit. We blijven overal groeien, maar het grootste potentieel ligt nog in eigen land.”

Een groeiversnelling tijdens de energiecrisis

EnergyVision investeert in zonnepalen op daken van appartementsgebouwen, kantoren en voetbalstadions bijvoorbeeld, en verkoopt de groene stroom tegen een afgesproken tarief. “Ons recept is simpel: we nemen drempels weg en maken hernieuwbare energie bereikbaar voor organisaties en mensen die zelf niet kunnen of willen investeren. Wij dragen het risico en verkopen kilowatturen aan hen.”

Sinds 2018 groeide het bedrijf via dochter Brusol uit tot één van de grootste leveranciers van zonnepanelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met dank aan de groenestroomcertificaten. De ambitie is snel door te groeien tot een omzet van 200 miljoen euro, en in een volgende fase misschien wel de kaap van het miljard te halen. Michielssens: “We hebben een model dat aanspreekt. Tijdens de energiecrisis kenden we een groeiversnelling, omdat een aantal bedrijven de investering niet meer wilde dragen.

We beslisten om onze stroomprijs te blokkeren om onze klanten niet in problemen te brengen.

Maarten Michielssens - CEO EnergyVision

Dezelfde visie werd intussen ook doorgetrokken in het domein van de laadinfrastructuur. “De problematiek is er gelijkaardig: laadpalen plaatsen behoort niet tot de core business van kmo’s. Wij plaatsen dus gratis laadpleinen en verkopen de stroom om onze investering terug te verdienen”, legt de CEO uit. “Voor ons is het de aanzet van een decentraal energienet, waarbij we onze productie-eenheden afstemmen op consumptie. Op die manier faciliteren we zowel de energietransitie als de transitie naar een duurzamere mobiliteit.”

Gezocht: flexibele financieringsoplossingen

De kapitaalsintensieve business van EnergyVision vergt sterke financiële partners. “We zijn een atypisch bedrijf, dat snelle groei combineert met verscheidene technologieën, marktsegmenten en businessmodellen. Dat vraagt veel flexibiliteit van bankiers, omdat we continu in evolutie zijn en nieuwe noden hebben”, getuigt Maarten Michielssens. “KBC Commercial Banking is al enkele jaren een trouwe partner, waarvan we de korte communicatielijnen en snelle oplossingen appreciëren.”

Relatiebeheerder Miet Danckaert benadrukt dat de bank elke vraag met open vizier bekijkt en steeds oplossingen op maat uitwerkt: “KBC Commercial Banking beschikt over een breed pakket aan financieringen. Samen met de klant zoeken we naar het juiste antwoord op de financieringsvraag. Voor EnergyVision hebben we een mix van oplossingen gecombineerd om het werkkapitaal te versterken. Projecten in China vergen nu eenmaal een andere vorm van financiering dan projecten in België. Dankzij het internationale netwerk van KBC kunnen we daar ook in lokale oplossingen voorzien, bijvoorbeeld via ons kantoor in Shanghai. We zijn ook blij dat we op deze manier bijdragen aan de duurzame groei van een sterk bedrijf in een toekomstgerichte sector.”

Bekijk het verhaal van EnergyVision

https://www.youtube.com/watch?v=QNcWRMJiBS8

KBC Commercial Banking: je partner in duurzamer ondernemen

Wil je net als EnergyVision volop gaan voor duurzamer ondernemen? Dan biedt KBC Commercial Banking je alvast een handige tool: de toepassing Duurzaamheid in je KBC Business Dashboard.

  • Ontdek hoeveel COje bedrijf uitstoot
  • Vergelijk jouw CO2-voetafdruk met die van je sector
  • Werk indien je dat wenst met onze deskundige partners aan een actieplan om duurzamer te ondernemen

Je KBC-relatiebeheerder helpt je graag op weg!

Ontdek meer inspirerende getuigenissen
Contacteer je relatiebeheerder

Disclaimer:
Tenzij uitdrukkelijk anders bepaald, heeft alle informatie die u hier raadpleegt of verkrijgt een vrijblijvende en zuiver informatieve waarde. Ze wordt naar best vermogen en op regelmatige tijdstippen bijgewerkt. KBC Bank NV geeft echter geen garanties wat betreft de actualiteit, accuraatheid, correctheid, volledigheid of geschiktheid voor een bepaald doel van deze informatie. De hier verstrekte informatie vormt geen advies of verkoopaanbod van producten of diensten en is niet bestemd voor commercieel gebruik. U blijft zelf volledig aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik dat u van deze informatie maakt. De intellectuele eigendomsrechten op de informatie, publicaties en gegevens die hier verstrekt worden, komen toe aan KBC Bank NV of aan derden en u moet zich onthouden van elke inbreuk hierop. Behoudens de uitdrukkelijk voorafgaande en schriftelijke toestemming van KBC Bank NV is elke overdracht, verkoop, verspreiding of reproductie van deze informatie verboden.