corp-bright-energy-news-hero2.jpg
corp-bright-energy-news-hero2.jpg

Bight Energy: "Een batterij is niet genoeg, je moet energie ook slim managen."

Een dossier van KBC in samenwerking met Tijd Connect

Bright Energy vervangt op bouwwerven de vervuilende dieselgeneratoren door batterijen. Vaak is er maar een beperkte netaansluiting beschikbaar om aan een grote energievraag te voldoen en dan kan een batterij de oplossing bieden. Zij sturen het verbruik van machines, elektrische wagens en werfketen optimaal. Met een leasinglijn van KBC kon het Gentse bedrijf zijn productie starten. "Innovatieve bedrijven vragen om innovatieve financiering."

Toen Arne Van Acker 23 was, overtuigde hij zijn vader om een thuisbatterij te installeren. "Financieel geen beste zet, dat was snel duidelijk", lacht hij. "Maar dat wilde ik niet toegeven, dus ik deed er alles aan om die batterij rendabel te maken". Hij ontwierp een sturingssysteem om het stroomverbruik in het gezin te optimaliseren met als resultaat 2 jaar op rij een gehalveerde energiefactuur.

Vandaag, zeven jaar later, leidt hij samen met zijn broer Sam en zijn zus Lisse het bedrijf Bright Energy.
Dat bouwt batterijen en bijhorende software voor bouwwerven. Die kunnen vaak maar een beperkt beroep doen op het elektriciteitsnet. Tegelijk zijn ze energie-intensief, met hoge piekverbruiken als bijvoorbeeld de torenkraan werkt. Daarom gebruiken ze vaak dieselgeneratoren, maar die zijn vervuilend en maken veel lawaai. "Bovendien draaien ze op mazout en die is sinds de energiecrisis meer dan dubbel zo duur" zegt Arne.

In een oogopslag

Bright Energy
Alle afbeeldingen op deze pagina © Maxime Minsen

De batterij-unit van Bright Energy fungeert als een buffer tussen het net en de werf. Hij laadt op bij weinig verbruik en laag tarief, en levert bij als de werf veel energie nodig heeft. "Batterijen zijn alleen rendabel als je ze slim - bright - gaat monitoren en sturen", zegt Sam. "Klanten kunnen bovendien al hun machines en werfketen op een online platform ingeven, en zo mee het verbruik bekijken en bijsturen. Ook de day ahead-prijzen en het capaciteitstarief zijn meegenomen in ons algoritme. Dat bespaart de klant veel geld."

De voorbije vier jaar zag Bright Energy het sentiment in de bouwsector veranderen. 

Veel bedrijven wisten zelfs niet hoeveel energie ze verbruikten. Vandaag beseffen alle bouwondernemers dat de elektrificatie er komt, ook van wagens en graafmachines. We kunnen daarom een laadpaal bij de batterij leveren, die auto’s oplaadt op de meest gunstige momenten, met prioriteit voor wie snel weer moet vertrekken.

Sam Van Acker, mede-oprichter Bright Energy

Bankier denkt mee

Het was voor de drie niet evident hun idee gefinancierd te krijgen. "We zijn een atypische start-up, omdat we meteen asset financiering nodig hadden", zegt Lisse. "We gingen bij verschillende banken langs en kregen voorstellen voor klassieke leningen maar vonden niemand die met ons mee kon denken. Bij KBC lukte dat wel."

En dat is geen toeval, zegt Thomas Smet, relatiebeheerder Commercial Banking bij KBC. "Dankzij Start-It@KBC, onze accelerator voor jonge, vernieuwende bedrijven, hebben we voeling met de noden van start-ups", vertelt hij. Bright Energy werd door de community manager van Start-It@KBC naar hem doorverwezen. "Wij ontwikkelen steeds meer oplossingen op maat voor jonge ondernemingen, ook als ze misschien nog niet helemaal bancair rijp lijken. Het zijn vaak innovatieve bedrijven, die dus ook om innovatieve financiering vragen."

We gaan niet voor one size fits all, we bekijken voor elk verhaal risico per risico wat we aanvaardbaar vinden."

Thomas Smet, relatiebeheerder Innovation Banking bij KBC Commercial Banking

Voor Bright Energy werd gekozen voor leasing, waarbij de bank juridisch eigenaar is van de units, maar het bedrijf het gebruiksrecht heeft en ze aan het einde van het contract kan overkopen."Daarvoor moesten we enkele uitzonderingen op onze eigen regels toestaan. Ook voor de verzekering was het geen eenvoudig verhaal, maar we wilden alles tot in de puntjes doen kloppen. We gaan niet voor one size fits all, we bekijken voor elk geval risico per risico wat we aanvaardbaar vinden. En dit is een verhaal waar we in geloven."
Een eerste kredietlijn leverde elf units op voor verhuur aan werven, die ze gemiddeld een jaar nodig hebben. Met een tweede lijn breidt het bedrijf nu uit naar 40 units, eveneens voor verhuur. Daarnaast starten ze ook met verkoop van batterijen.

Festivals en kmo’s

Voorlopig blijft Bright Energy zich focussen op bouwwerven, met mogelijk uitbreiding naar het buitenland, waar het kan rekenen op het internationale netwerk van KBC Commercial Banking. Tegelijk ziet het voor zijn oplossingen potentieel in andere sectoren. "Denk aan festivals, waar ze veel energie nodig hebben op afgelegen terreinen’", zegt Lisse. "Of kmo’s die ‘s nachts hun heftrucks willen laden met de energie van hun zonnepanelen.
Ook tijdelijke snellaadstations waar het aanwezige net niet volstaat staan op de planning. We verhuurden ook al een unit aan een nieuwe bakkerij in Gent die niet genoeg stroom van het net kon halen voor de ovens. Dankzij onze oplossing ging de zaak toch op tijd open."

KBC Commercial Banking: je partner in duurzamer ondernemen

Wil je net als Bright Energy volop gaan voor duurzamer ondernemen? Dan biedt KBC Commercial Banking je alvast een handige tool: de toepassing Duurzaamheid in je KBC Business Dashboard.

  • Ontdek hoeveel COje bedrijf uitstoot
  • Vergelijk jouw CO2-voetafdruk met die van je sector
  • Werk indien je dat wenst met onze deskundige partners aan een actieplan om duurzamer te ondernemen

Je KBC-relatiebeheerder helpt je graag op weg!

Ontdek meer inspirerende getuigenissen
Contacteer je relatiebeheerder

Disclaimer:
Tenzij uitdrukkelijk anders bepaald, heeft alle informatie die u hier raadpleegt of verkrijgt een vrijblijvende en zuiver informatieve waarde. Ze wordt naar best vermogen en op regelmatige tijdstippen bijgewerkt. KBC Bank NV geeft echter geen garanties wat betreft de actualiteit, accuraatheid, correctheid, volledigheid of geschiktheid voor een bepaald doel van deze informatie. De hier verstrekte informatie vormt geen advies of verkoopaanbod van producten of diensten en is niet bestemd voor commercieel gebruik. U blijft zelf volledig aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik dat u van deze informatie maakt. De intellectuele eigendomsrechten op de informatie, publicaties en gegevens die hier verstrekt worden, komen toe aan KBC Bank NV of aan derden en u moet zich onthouden van elke inbreuk hierop. Behoudens de uitdrukkelijk voorafgaande en schriftelijke toestemming van KBC Bank NV is elke overdracht, verkoop, verspreiding of reproductie van deze informatie verboden.